skip to main content

Rychlý sushi sendvič: naučte se efektní (ale snadné) onigirazu

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Kdo se někdy pustil do domácí výroby sushi, už asi tuší, že to není zrovna záležitostí půlhodinky. My proto fandíme spíše rychloverzi v podobě sendvičů onigirazu, které jsou na přípravu mnohem jednodušší a poslouží i jako super oběd do krabičky nebo fancy svačina na výlet (jen pak raději zvažte použití syrových ryb). Naplnit je můžete i naprosto nejaponskými ingrediencemi, jako jsou vařená řepa, zbytky grilovaného kuřete nebo marinované ředkvičky, a dát si je ve veganské nebo naopak masové verzi.

Reklama

Na pět až šest sendvičů:

  • 1 hrnek sushi rýže (230 ml)
  • 1 hrnek vody
  • 40 ml rýžového octa
  • 10 g soli
  • 20 g cukru krupice
  • 5 až 6 plátků řasy nori

Na nakládané ředkvičky:

  • 1 svazek ředkviček
  • 1 lžíce cukru
  • ½ lžičky soli
  • 3 lžíce rýžového octa
  • ⅓ hrnku teplé vody

Z bílkovin:

  • Čerstvá, uzená nebo konzervovaná ryba
  • Marinované tofu
  • Smažený tempeh
  • Omeleta
  • Šunka & sýr
  • Zbytky pečeného masa

Ze zeleniny:

Reklama
  • Předvařená řepa
  • Strouhaná mrkev
  • Avokádo pokapané citronem
  • Špenát, okurka či salát

Dále:

  • Majonéza
  • Wasabi
  • Sriracha
  • Sójová omáčka
  • Sezam

Postup

  1. Rýži několikrát propláchněte a uvařte dle návodu na obalu, většinou se udává ji 15 minut povařit ve stejném množství neosolené vody a poté nechat 10 minut pod pokličkou dojít. Pak do ní vmíchejte sůl a cukr rozpuštěné v zahřátém octě a nechte vychladnout.
  2. Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky a v zavařovací sklenici promíchejte s octem, solí, cukrem a vodou. Nechte alespoň 30 minut, ale klidně i tři dny marinovat. V lednici pak vydrží asi týden.
  3. Řasu položte hladkou lesklou stranou dolů na plát potravinářské fólie nebo pečicího papíru a jako na fotce na ní navlhčenýma rukama vytvořte čtvereček z rýže. Obložte vybranou bílkovinou (pokud si sendvič chystáte jako svačinu nebo oběd ven, raději než po syrové rybě sáhněte po té uzené či z plechovky) a zeleninou, promažte tenkou vrstvou majonézy a případně wasabi, překryjte další vrstvou rýže a rohy řasy přehněte přes náplň jako psaníčko. Pevně ho zabalte do fólie, nechte chvilku změknout a můžete podávat.
  4. Praktičtější na jedení je nechat balíčky vcelku, ale ruku na srdce, mnohem efektněji vypadají rozkrojené, pokapané majonézou s trochou srirachy a posypané sezamem.

Reklama
Reklama