Na konci února se ve francouzském Bordeaux sejdou největší znalci vína ke skutečně unikátní degustaci. Nalévat se bude víno, o kterém ani ti největší experti netuší, jak bude chutnat. Více než rok totiž strávilo na Mezinárodní vesmírné stanici.

Dvanáct láhví toho nejlepšího červeného tam odletělo v listopadu 2019 spolu s dalšími tunami zásob. Vyslal je tam francouzský startup Space Cargo Unlimited, který se věnuje výzkumu budoucnosti zemědělství.

Ve středu v noci se láhve mají vrátit v kapsli SpaceX Dragon, jejíž přistání se očekává v Mexickém zálivu. Uzavřeny budou v bezpečnostní ocelové nádobě, aby transport z vesmíru přečkaly. A vrátí se tam, odkud vzešly: do Bordeaux, kde se na konci února bude konat jejich slavnostní ochutnávka. Z láhví, co zbydou, se pak stanou obzvlášť vzácné sběratelské kusy.

Pobyt ve vesmíru strávily láhve Bordeaux uzavřené ve speciálních kontejnerech. | Foto AP

Nejde však jen o nějaký rozmar. Degustace vína z vesmíru ani není primárním cílem mise. Kromě láhví putovala na oběžnou dráhu i vinná réva a Space Cargo Unlimited hodlá obojí po návratu podrobit důkladnému chemickému testování. 

„Naším cílem je najít řešení pro zemědělství budoucnosti, které bude organické, zdravé a dokáže uživit lidstvo. A myslíme, že klíč leží právě ve vesmíru,“ prohlásil pro Guardian Nicolas Gaume, šéf společnosti. Ochutnávka je tak podle něj jen bonusem navíc.

Poznatky o tom, jak na rostliny působí stav beztíže nebo vesmírná radiace, mohou dle Gauma pomoci pěstovat odolnější rostliny na Zemi. A taková zjištění se v dobách klimatických změn mohou hodit čím dál víc – dá se totiž čekat, že se zemědělské produkty budou muset přizpůsobit náročnějším podmínkám.

Výzkum francouzského startupu má ale i ryze praktický rozměr pro další vesmírné expedice. Hodí se přece vědět, jak chutná víno, které si vezmete na cestu do kosmu, že? „Jako Francouz vím, že dobré jídlo a dobré víno je součástí života,“ řekl Gaume agentuře AP.

Nejde přitom o první víno, které kdy putovalo mimo naši planetu. Už v roce 1985 se ocitla láhev Château Lynch Bages 1975 na palubě raketoplánu Discovery na misi STS-51-G. Tehdy se však vrátila na Zemi a pak putovala do sklípku původního majitele bez podrobnějšího zkoumání. 

To nyní nehrozí. Víno má být navíc jen prvním z mnoha artiklů, které chce společnost v rámci mise zvané WISE poslat do vesmíru. Do budoucna chystá i experimenty s bakteriemi, kvasinkami a fermentací.