skip to main content
Víno

Na Zemi se vrací víno, které zrálo na ISS. Jak bude asi chutnat vesmírný ročník?

Na konci února se ve francouzském Bordeaux sejdou největší znalci vína ke skutečně unikátní degustaci. Nalévat se bude víno, o kterém ani ti největší experti netuší, jak bude chutnat. Více než rok totiž strávilo na Mezinárodní vesmírné stanici.

Dvanáct láhví toho nejlepšího červeného tam odletělo v listopadu 2019 spolu s dalšími tunami zásob. Vyslal je tam francouzský startup Space Cargo Unlimited, který se věnuje výzkumu budoucnosti zemědělství.

Reklama

Ve středu v noci se láhve mají vrátit v kapsli SpaceX Dragon, jejíž přistání se očekává v Mexickém zálivu. Uzavřeny budou v bezpečnostní ocelové nádobě, aby transport z vesmíru přečkaly. A vrátí se tam, odkud vzešly: do Bordeaux, kde se na konci února bude konat jejich slavnostní ochutnávka. Z láhví, co zbydou, se pak stanou obzvlášť vzácné sběratelské kusy.

Pobyt ve vesmíru strávily láhve Bordeaux uzavřené ve speciálních kontejnerech. | Foto AP

Nejde však jen o nějaký rozmar. Degustace vína z vesmíru ani není primárním cílem mise. Kromě láhví putovala na oběžnou dráhu i vinná réva a Space Cargo Unlimited hodlá obojí po návratu podrobit důkladnému chemickému testování. 

Reklama

„Naším cílem je najít řešení pro zemědělství budoucnosti, které bude organické, zdravé a dokáže uživit lidstvo. A myslíme, že klíč leží právě ve vesmíru,“ prohlásil pro Guardian Nicolas Gaume, šéf společnosti. Ochutnávka je tak podle něj jen bonusem navíc.

Poznatky o tom, jak na rostliny působí stav beztíže nebo vesmírná radiace, mohou dle Gauma pomoci pěstovat odolnější rostliny na Zemi. A taková zjištění se v dobách klimatických změn mohou hodit čím dál víc – dá se totiž čekat, že se zemědělské produkty budou muset přizpůsobit náročnějším podmínkám.

Výzkum francouzského startupu má ale i ryze praktický rozměr pro další vesmírné expedice. Hodí se přece vědět, jak chutná víno, které si vezmete na cestu do kosmu, že? „Jako Francouz vím, že dobré jídlo a dobré víno je součástí života,“ řekl Gaume agentuře AP.

Nejde přitom o první víno, které kdy putovalo mimo naši planetu. Už v roce 1985 se ocitla láhev Château Lynch Bages 1975 na palubě raketoplánu Discovery na misi STS-51-G. Tehdy se však vrátila na Zemi a pak putovala do sklípku původního majitele bez podrobnějšího zkoumání. 

To nyní nehrozí. Víno má být navíc jen prvním z mnoha artiklů, které chce společnost v rámci mise zvané WISE poslat do vesmíru. Do budoucna chystá i experimenty s bakteriemi, kvasinkami a fermentací. 

Reklama
Reklama