Možná vás to překvapí, ale nadýchaného banánového chlebíčku, který je navíc příjemně vláčný, docílíte i bez mouky. Celiaci zajásají a ti ostatní, co rádi zkouší neotřelé recepty, stejně tak. K přípravě použijete běžně dostupné ingredience, kterých vám možná doma po Vánocích zbylo víc než dost – řeč je hlavně o kokosu a mandlích.

Chlebíček se může pyšnit nejen pěkně nadýchaným těstem, ale i vláčností. Tu navíc umocňují maliny.  Můžete použít čerstvé i mrazené. Maliny lze také prostřídat s jiným bobulovým ovocem, jako jsou borůvky, ostružiny nebo rybíz.

Bezlepkový kokosovo-mandlový chlebíček s malinami

Na formu 25 x 8 cm potřebujete:

  • 3 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 velký zralý banán (130 až 140 g)
  • 2 lžičky vanilkové pasty nebo extraktu
  • 120 g mandlí
  • 80 g strouhaného kokosu
  • 70 g kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 2 hrsti malin (mohou být mražené)

Postup

  1. Vejce s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny.
  2. Banán rozmixujte na hladké pyré a vmíchejte k vaječné pěně. Přidejte i vanilkovou pastu nebo extrakt.
  3. Ve food procesoru rozsekejte najemno mandle se strouhaným kokosem. Promíchejte s kukuřičným škrobem a kypřicím práškem.
  4. Sypkou směs důkladně zapracujte do vaječné. Těsto nalijte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Posypejte malinami.
  5. Pečte při 190 °C 35 až 40 minut. Po upečení nechte 20 až 30 minut chladnout ve formě, pak přendejte na pečicí mřížku a nechte zcela vychladnout.