Chtěli byste zkusit „platinovou“ Margaritu? A co kdyby obsahovala třikrát destilovanou tequilu Gran Patrón Platinum, jedlé šupinky stříbra, vzácnou růžovou vodu a na vrcholu jedlou stříbrnou orchidej?

Čtěte také: Whisky, ženšen a mateřídouška. Jak chutná máslový ležák z Harryho Pottera

A navíc, celý drink pro dokonalý estetický zážitek jako mávnutím kouzelného proutku doslova bublá.

Podívejte se, jak víří koktejl Liquid Platinum Margarita:

Vůbec první platinovou Margaritu představili na začátku týdne v newyorském baru Delilah pod anglickým názvem Liquid Platinum Margarita. Za originální koktejl zde zaplatíte 100 dolarů (zhruba 2400 korun).

Platinový drink vytvořil barman Rael Petit a bude jej po celý duben nabízet pouze těm, kteří si o něj výslovně řeknou.

Mrkněte na příspěvek baru na Instagramu a pouze ti, kteří jsou zasvěceni do celé situace a zažádají si o tento netradiční koktejl, budou mít neopakovatelnou možnost – no, já vím – utratit 2,5 tisíce za jeden drink.

Když vezmeme v potaz, že většina koktejlů z menu Delilah stojí v přepočtu kolem 400 korun, cena stříbrného drinku v této konkurenci opravdu vyčnívá.

I za předpokladu, že cenu navyšuje zejména tequila Gran Patrón Platinum (cca 5000 korun za 0,75l lahev), je nacenění takového drinku od baru, který není příliš známý v oblasti luxusních koktejlů, poměrně vysoké.

To mě a mé přátelé přivedlo na myšlenku, jestli podobné luxusní koktejly nejsou jen dalším marketingovým trikem pro bary a podobná místa, jako jsou hotely nebo restaurace, za účelem odlišení se a vystoupení z davu?

orch

Liguid Platinum Margarita. Zdroj: Delilah, NY

Jako člověk píšící o gastronomii chápu, že kvalitní ingredience vedou k vyšším cenám, takže pro mě není překvapením, pokud za jídlo v luxusní restauraci zaplatím čtyřcifernou částku. Ale nad takovouto částkou v naprosto běžné restauraci se i já trochu podivím.

Pro mé přátele, kteří nepíší o jídle a pití, je cena zcela absurdní a vymyká se pro ně jakékoliv kontrole. Argumentují i tím, že pokud je kvalitní alkohol jedním ze základů koktejlu, jeho chuť se tím vytrácí a říkají také, že koktejl by ve výsledku chutnal stejně i s použitím levnějších ingrediencí.

Čtěte také: Drinky s alkoholem i bez od top barmanů z Československa

Já zase namítám, že baristé nebo šéfkuchaři tu nejsou od toho, aby nám jen přelévali pití z lahve do skleničky, resp. podávali jednoduché jídlo. Milují experimenty a zkoušení nových věcích, rádi zákazníky dráždí a nechávají je v nejistotě, co dalšího přijde. Není to právě o tom?

Sama si ale nejsem jistá, jestli 100 dolarů za tuto „nablejskanou“ Margaritu dám, ale nepochybuji, že si své místo na trhu jistě najde. To ale ukáže čas.

A mezitím, pokud máte doma lahev tequily Gran Patrón Platinum a chcete si vlastnoručně vyzkoušet namíchání tohoto koktejlu, tady je recept. Anebo pokud jste či budete v dubnu v New Yorku, zastavte se přímo v baru Delilah a nechte si jej namíchat přímo od baristy Raela Petita.

Na zdraví!

Liquid Platinum Margarita od Raela Petita

6 cl tequily Patrón Platinum
3 cl vermutu Dolin Blanc
0,7 cl agáve sirupu
15 cl limetkového džusu
2 kapky růžové vody

dfjuzjhfgd