skip to main content
Byznys

Náš byznys možná nepřežije, míní 41 procent restauratérů a hoteliérů

2 minuty čtení

Čtyřicet jedna procent šéfů restauračních a hotelových byznysů tvrdí, že jejich podniky nemusí současnou krizi přežít. Následují aerolinky, kde se téhož obává 30 procent, a třetí místo patří s 19 procenty retailu, velkoobchodu a vzdělávání.

Vyplývá to z dubnových dat, která zveřejnila Young Presidents Organization (YPO), sdružující vedoucí firem z celého světa. Sběru dat se zúčastnilo přes 3500 CEO ze 109 zemí.

Zcela na opačné straně se nachází stavebnictví, agenturní či právnický byznys nebo zemědělství, kde se možného zavření obávají nízké jednotky procent ředitelů a ředitelek. Jediným oborem, kde se o přežití neobává nikdo, jsou telekomunikace.

Většina (61 procent) oslovených věří v otočku ve tvaru U – prudkou recesi a delší uzdravení, 12 procent jich sází na otočku ve tvaru V, tedy prudkou recesi a rychlé udzravení. Pětina reálně vidí tvar W.

Třiačtyřicet procent dotázaných očekává, že za rok touto dobou budou jejich tržby o pětinu nižší, než tomu bylo na začátku letošního března. Ještě v březnovém YPO průzkumu se takového propadu tržeb obávalo jen 19 procent z nich.

Reklama

Co se týče počtu zaměstnanců, nejpesimističtější výhledy nabízejí opět restaurace a hotely – 66 procent vedoucích v pohostinství odhaduje, že za rok budou zaměstnávat minimálně o pětinu méně lidí v porovnání se začátkem března.

Na poli aerolinií očekává větší než pětinový propad pracovních míst 41 procent, v automobilovém průmyslu a retailu pak 39, respektive 36 procent oslovených.

Je zřejmé, že nejvíce bije na poplach právě pohostinství, a to ve všech aspektech. Už před třemi týdny Igor Třeslín z pokladní platformy Storyous varoval, že v Česku nemusí koronavirová opatření přežít až polovina restaurací.

Asociace hotelů a restaurací (AHRČR) dnes na svém webu zveřejnila návrh na otevření gastronomických podniků, obsahující několik hlavních principů od kontroly symptomů personálu až po jednoporcově balené omáčky. Hlavní sdělení je ovšem jiné.

„Opět zdůrazňujeme, že vzhledem k výpadku zahraničních turistů a pravděpodobně pozvolnému nárůstu domácího cestovního ruchu v některých regionech bude pro mnohé provozovny veřejného stravování prakticky nemožné dlouhodobě udržet všechna stávající pracovní místa,“ uvádí AHČR a dodává, že je zásadní prodloužit program Antivirus i po ukončení všech opatření.

Reklama
Reklama