Při brouzdání ulicemi Indonésie i Malajsie narazíte na smažené nudle Mee goreng snad na každém rohu. A téměř vždy tento pokrm velmi mile překvapí – svou čerstvostí, hloubkou chuti i kombinací surovin.
Pod rukama zkušených kuchařů a přímo před vašima očima tak během chvíle vzkvete nádherné a chutné jídlo, které vám přijde vhod v jakoukoli denní (i noční) hodinu. A přesně takové můžete nechat vzkvést také pod vašima rukama. V krátkém čase a s naprostou lehkostí. Vyzkoušejte vegetariánskou variantu se zlatavým tofu a křehkým pak choi, doplněnou vláčnou omeletou.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Mee goreng: asijské smažené nudle s tofu, fazolkami a vaječnou omeletou
Na 2 větší porce potřebujete:
- 200 g asijských vaječných nudlí
- 3 lžíce arašídového oleje
- 250 g pevného tofu
- 1 malá cibule
- 60 g zelených fazolek
- 150 g pak choi
- 1 lžíce tmavé sójové omáčky
- 2 lžíce světlé sójové omáčky
- 3 lžíce husté sladké sójové omáčky (kecap manis)
- 1 až 2 lžičky chilli pasty sambal oelek + k podávání
- 60 g klíčků mungo fazolí
- 2 vejce
- Smažená cibulka
- Ledový salát
- Skrojky citronu
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Postup
- Vaječné nudle uvařte dle návodu, důkladně opláchněte pod studenou vodou a nechte okapat.
- Wok pánev rozehřejte na vysoký stupeň a přidejte arašídový olej. Tofu vymačkané od přebytečné vody nakrájejte na plátky a nechte na rozpáleném oleji z obou stran jemně zezlátnout. Zmírněte trochu plamen, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.
- Přidejte překrojené fazolky a krátce orestujte. Vmíchejte natrhané listy pak choi, a jakmile trochu zavadnou, přidejte okapané nudle. Plamen opět zvyšte a nudle pomocí kleští nebo dvou špachtlí v pánvi důkladně rozhrňte a prohoďte.
- Přidejte sójové omáčky a chilli pastu. Nudle orestujte a prohazováním se snažte, aby se obalily ze všech stran – měly by ztmavnout a zároveň získat typicky kouřovou chuť.
- Nakonec vmíchejte fazolové klíčky a nechte ještě krátce prohřát. Ze dvou osolených vajec připravte bokem na nepřilnavé pánvi vláčnou omeletu. Nadvakrát ji přes sebe přeložte a nakrájejte na proužky.
- Mee goreng rozdělte do hlubších talířů, posypejte smaženou cibulkou a osvěžte proužky čerstvého ledového salátu. Na zakápnutí přidejte skrojky citronu. Podávejte s vaječnými proužky a dle chuti chilli pastou navíc.
Tipy & triky
- Mee goreng připravujte vždy ideálně pro dva strávníky, abyste wok zbytečně nepřeplnili a nudle tak měly prostor se pěkně osmažit.
- Dbejte na to, abyste nudle při jejich přípravě nepřevařili. Budete je ještě smažit, tak ať jsou v plné kondici.
- Do smažených nudlí se s oblibou přidává rovněž kuřecí či hovězí maso nebo krevety. Tyto varianty můžete postupně prozkoušet a dát tomuto lahodnému pokrmu zase trochu jinou chuť i podobu.
- Další indonéskou specialitou je bohatý salát gado-gado, kterému nesmí chybět delikátní arašídová omáčka. Z asijských specialit vás jistě potěší také kokosová polévka Tom Kha Gai, vyostřená kuřecí laksa nebo tofu satay se znamenitou arašídovou omáčkou.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič