Při brouzdání ulicemi Indonésie i Malajsie narazíte na smažené nudle Mee goreng snad na každém rohu. A téměř vždy tento pokrm velmi mile překvapí – svou čerstvostí, hloubkou chuti i kombinací surovin.

Pod rukama zkušených kuchařů a přímo před vašima očima tak během chvíle vzkvete nádherné a chutné jídlo, které vám přijde vhod v jakoukoli denní (i noční) hodinu. A přesně takové můžete nechat vzkvést také pod vašima rukama. V krátkém čase a s naprostou lehkostí. Vyzkoušejte vegetariánskou variantu se zlatavým tofu a křehkým pak choi, doplněnou vláčnou omeletou.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Mee goreng: asijské smažené nudle s tofu, fazolkami a vaječnou omeletou

Na 2 větší porce potřebujete:

  • 200 g asijských vaječných nudlí
  • 3 lžíce arašídového oleje
  • 250 g pevného tofu
  • 1 malá cibule
  • 60 g zelených fazolek
  • 150 g pak choi
  • 1 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 3 lžíce husté sladké sójové omáčky (kecap manis)
  • 1 až 2 lžičky chilli pasty sambal oelek + k podávání
  • 60 g klíčků mungo fazolí
  • 2 vejce
  • Smažená cibulka
  • Ledový salát
  • Skrojky citronu
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Vaječné nudle uvařte dle návodu, důkladně opláchněte pod studenou vodou a nechte okapat.
  2. Wok pánev rozehřejte na vysoký stupeň a přidejte arašídový olej. Tofu vymačkané od přebytečné vody nakrájejte na plátky a nechte na rozpáleném oleji z obou stran jemně zezlátnout. Zmírněte trochu plamen, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.
  3. Přidejte překrojené fazolky a krátce orestujte. Vmíchejte natrhané listy pak choi, a jakmile trochu zavadnou, přidejte okapané nudle. Plamen opět zvyšte a nudle pomocí kleští nebo dvou špachtlí v pánvi důkladně rozhrňte a prohoďte.
  4. Přidejte sójové omáčky a chilli pastu. Nudle orestujte a prohazováním se snažte, aby se obalily ze všech stran – měly by ztmavnout a zároveň získat typicky kouřovou chuť.
  5. Nakonec vmíchejte fazolové klíčky a nechte ještě krátce prohřát. Ze dvou osolených vajec připravte bokem na nepřilnavé pánvi vláčnou omeletu. Nadvakrát ji přes sebe přeložte a nakrájejte na proužky.
  6. Mee goreng rozdělte do hlubších talířů, posypejte smaženou cibulkou a osvěžte proužky čerstvého ledového salátu. Na zakápnutí přidejte skrojky citronu. Podávejte s vaječnými proužky a dle chuti chilli pastou navíc.

Tipy & triky

  • Mee goreng připravujte vždy ideálně pro dva strávníky, abyste wok zbytečně nepřeplnili a nudle tak měly prostor se pěkně osmažit.
  • Dbejte na to, abyste nudle při jejich přípravě nepřevařili. Budete je ještě smažit, tak ať jsou v plné kondici.
  • Do smažených nudlí se s oblibou přidává rovněž kuřecí či hovězí maso nebo krevety. Tyto varianty můžete postupně prozkoušet a dát tomuto lahodnému pokrmu zase trochu jinou chuť i podobu.
  • Další indonéskou specialitou je bohatý salát gado-gado, kterému nesmí chybět delikátní arašídová omáčka. Z asijských specialit vás jistě potěší také kokosová polévka Tom Kha Gai, vyostřená kuřecí laksa nebo tofu satay se znamenitou arašídovou omáčkou.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič