skip to main content

Nejslavnější omáčka USA ve dvacetiminutových udon nudlích. Se sladkokyselým kuřetem & houbami shii-take

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Sladkokyselé kuře je jedním z nejoblíbenějších jídel v asijských restauracích, bistrech a dalších provozovnách nabízejících tamější speciality. Typickou ingrediencí pro řadu těchto pokrmů je omáčka sriracha. Někdo si tento název možná hned nezařadí. S nápovědou „lahev s červenou omáčkou, s kohoutem na obalu a zeleným víčkem“ už si ale vzpomenete. 

Největší producent omáčky Huy Fong nese svůj název podle lodi, na které do Spojených států připlul David Tran – vietnamský emigrant a zakladatel společnosti. Pálivou omáčku vytvořil na základě chuťové vzpomínky z thajského města Si Racha. To, že bude mít omáčka sriracha bez jediné koruny na marketing takový úspěch, že překoná kontinent, rozhodně neočekával.  A pro doplnění – onen kohout na lahvi symbolizuje rok kohouta, v němž se David Tran narodil.   

Na 2 až 3 porce omáčky potřebujete:

  • 180 ml vody
  • 20–30 ml rýžového octa (podle chuti)
  • 40 ml tmavé sójové omáčky
  • 30 g medu (1 lžíce)
  • 1 lžíce omáčky sriracha
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu + 1 lžíce vody
Reklama

Dále:

  • 250 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • Olej (vhodný ke smažení)
  • 70 g hub shii-take
  • 1 větší červená paprika
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g předvařených udon nudlí
  • Černý a bílý sezam na posypání

Postup:

  1. Nejdříve si připravte omáčku. Do hrnce nalijte vodu, ocet (20 ml bude zatím stačit, dokyselit podle chuti můžete později), sójovou omáčku, med, omáčku sriracha, přidejte zázvor a přiveďte k varu. V mističce promíchejte lžíci škrobu s trochou vody a přilijte do omáčky. Promíchejte, minutu vařte a odstavte.
  2. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky. Zakápněte sójovou omáčkou a promíchejte. Do igelitového sáčku nebo krabičky nasypejte škrob a přidejte maso. Uzavřete a maso obalte proklepáváním a obracením sáčku či krabičky. 
  3. Na rozpálenou pánev nalijte 3 až 4 lžíce oleje. Maso oklepejte od přebytečného škrobu a vložte do pánve. Smažte dozlatova 5 až 7 minut a poté nechte stranou. 
  4. Do pánve nalijte lžíci až dvě oleje a rozehřejte. Houby nakrájené na slabé plátky 3 minuty opékejte. Přidejte na proužky pokrájenou papriku a další 3 minuty restujte. Jarní cibulku nakrájejte našikmo na slabé plátky, česnek nasekejte najemno a přidejte do pánve. Ještě minutu restujte. 
  5. Než připravíte směs na pánvi, zvládnete si uvařit udon nudle ve vroucí osolené vodě. 
  6. Do pánve přidejte maso.
  7. Ochutnejte omáčku, zda je na vás dostatečně kyselá (případně přidejte ještě trochu octa), a zalijte jí směs na pánvi.
  8. Vmíchejte scezené nudle, promíchejte a podávejte posypané sezamem.