Dobré jídlo má každý rád a ochutnávat od všeho, co člověka láká a na co má chuť, jen trochu (nebo i trochu víc) se poštěstí právě na food festivalech. Proto jsme si pro vás připravili seznam těch, které stojí za návštěvu toto léto. Během července a srpna se jídlu holduje především v Praze, na ostatní města a části republiky se můžeme těšit po zbytek roku.

Prague Ice Cream Festival

prague ice cream festival

Poslední červnovou neděli se na holešovickém výstavišti koná 3. ročník Prague Ice Cream Festivalu. A to je přesně to, co je v tomto parném vedru potřeba! Stálicemi pražského zmrzlinového festivalu jsou MEC3, dále pak vítěz ceny diváků i poroty z minulého roku – Crème de la Crème, Puro Gelato, brněnské Tutti Frutti a rolovaná zmrzlina Ice Roll. Za zmínku stojí i Perníčkův sen, který na tento festival vždy přichystá nápadité perníky ve tvaru zmrzlin. Tento rok se představí zmrzlinové sendviče Parlor, gelato ve tvaru květin Amorino a vafle v kornoutu se zmrzlinou Waf Waf. Jednoduše tu jsou zmrzliny pro každého! Veganské, bio, gelato, točené, jogurtové, rolované, sorbety, nanuky, máme pokračovat? Navíc se odpoledne můžete mrknout i na to, jak hvězdná porota složená z hereckých a novinářských milovníků zmrzliny vybere tu nejlepší čokoládovou, vanilkovou a speciální ledovou pochoutku roku.
25. 6., vstup v předprodeji 110,-


Street Food Jam

street food jam 2

Gastro požitkářům už dobře známou přehlídku pestrého, kvalitního a originálního jídla v netradičním prostředí před holešovickým klubem Cross budete mít v létě příležitost navštívit hned pětkrát. V nabídce na vás budou čekat pochutiny ve formě asijských jídel, hot dogů, masových kuliček, salátů, galetek a palačinek, dim sum knedlíčků, sekané v housce, hamburgerů, pizzy, tacos, falafelu, sendvičů, polévek, ale i sushi nebo phở, churros, lívanců i zmrzliny, vaflí a nanuků. Zajímavostí je základní podmínka účasti – servírovat ideálně bezodpadově, případně na bio degradabilním eko nádobí, tedy bez plastů. Akce má za cíl také ukázat turistům, že Praha není jen centrum, ale že i například v Holešovicích je mnoho alternativ pro objevování a zážitky.
25. 6., 9. 7., 23. 7., 6. 8., 20. 8., vstup zdarma


Pražský Piknik

piknik

První ročník dvoudenního food festivalu v centru Prahy láká návštěvníky na koncept pikniku – půjčovna dek a košíků je samozřejmostí. Po naplnění košíku si budete moct udělat svůj vlastní piknik kdekoliv na travnatých plochách Střeleckého ostrova. Oba dny vám hodování v trávě budou zpříjemňovat umělci hrající a korzující po celém ostrově. V sobotu si nenechte ujít barmanskou show ve spolupráci s AnonymouS Barem a v neděli se můžete přijít podívat na největší pražskou soutěž v pojídání kuřecích křidýlek. Zatím můžete doma trénovat, kolik chicken wings dokážete spořádat během sedmiminutového limitu.
15. – 16. 7., vstup zdarma


Restaurant Day Beroun

restaurant day beroun 2

Akce Restaurant Day je celosvětový karneval jednodenních restaurací, během kterého si každý může otevřít svou restauraci, kavárnu, cukrárnu, bistro či bar na jeden den. Pochází z finských Helsinek, odkud se od roku 2011 šíří do celého světa. V jeden se na několika místech planety otevírají improvizované jednodenní „pop-up“ restaurace, kde povětšinou neprofesionálové dokazují svůj um veřejnosti. Festival má charakter sousedské slavnosti, kdy každý něco uvaří a za náklady to prodá. Nadšení amatérští kuchaři tu servírují své domácí speciality v provizorních stáncích, v kufrech aut, na skládacích stolečkách i žehlících prknech. Jedná se o dobrovolnou akci, která není řízena nikým shora, město Beroun ale pravidelně povoluje využití veřejné zeleně v prostoru Zborovského nábřeží pro všechny gastro nadšence.
20. 8., vstup zdarma


Náplavka Street Food Vol. II.

naplavka sf

Největší „street food“ přehlídka v celé České republice se díky velkému zájmu návštěvníků i účastníků koná dvakrát do roka. Festival nabízí tzv. pouliční stravování – pokrmy, které jste na svých cestách mohli ochutnat v různých exotických destinacích. Své výlety si připomenete díky dobrotám, jako jsou mexické tacos, venezuelské arepy, australský meat pie, vietnamské bún chả, izraelský falafel, thajský ostrý salát som tam, japonské okonomiyaki, korejské kimchi, kubánské sendviče, americký hot dog, gruzínské chačapuri či indické samosy. Cílem akce je návštěvníkům představit aktuální trendy v oblasti streetfoodové gastronomie a dát jim možnost ochutnat pokrmy, se kterými se v Česku zatím možná ještě nesetkali.
26. 8., vstup zdarma


Foodparade

foodparade

Veterán pražských food festivalů se letos koná už posedmé – a to během posledního srpnového víkendu v zahradách Trojského zámku. Na festivalu ochutnáte degustační menu špičkových restaurací, bister i některých pop-up projektů. Těšit se můžete na olomouckou restaurací Entrée v podání skvělého šéfkuchaře Přemka Forejta, finediningové bistro Bistrøt inspirované skandinávskou gastronomickou vlnou, nově otevřenou fusion rybí a steakovou restauraci Satuy, belgickou brasserii Bruxx, asijské Siddharta Café, poctivou českou kuchyni v podání šéfkuchaře Jana Pípala z Vinohradského parlamentu, gurmánskou francouzskou restauraci Le Terroir, Etnosvět a další. Pro ty nejnáročnější bude letos na festivalu Forbidden Taste zóna – nezapomenutelný zážitek, který na jiném festivalu rozhodně nenajdete.
26. – 27. 8., vstup v předprodeji 300,- (včetně 200,- na konzumaci)


Garden Food Festival Zlín

garden food festival zlin

Garden Food Festival je regionálním festivalem dobrého jídla a pití, který se letos konal v Olomouci a Ostravě a první zářijový víkend propukne podruhé ve Zlíně. Do všech třech moravských měst vždy přináší vybrané pokrmy od nejlepších lokálních restaurací a fantastických tuzemských šéfkuchařů. Projekt si klade za cíl dlouhodobě ukázat široké veřejnosti, že v daném regionu je řada kvalitních restaurací a kuchařů, kteří dělají svoji práci s radostí a dobře. Festival podporuje místní výrobce a farmáře a současně přináší nové trendy v gastronomii a ukazuje zajímavé koncepty. Pro mnohé je největším lákadlem Zdeněk Pohlreich, hlavní hvězda festivalu, ale těšit se můžete i na michelinskou hvězdou oceněného Radka Kašpárka, šéfkuchařku a blogerku Kamilu „Kamu“ Rundusovou a cukrářku Ivetu Fabešovou. P.S.: Budou tu i hmyzí delikatesy a nejostřejší chilli světa, tak pozor na jazyk!
2. – 3. 9., vstup v předprodeji 100,-