Druhá květnová neděle je tradičně ve znamení Dne matek. Zvolte tento rok květinový dárek, který zároveň potěší i chuťové pohárky! Využijte všudypřítomnou fialovou záplavu a vykouzlete netradiční panna cottu ovoněnou šeříkovými květy.
Chuť šeříku lze velmi špatně popsat, zkrátka ji nejlépe vystihuje to, že chutná tak, jako voní. Vyzkoušejte ji sami a uvidíte, jak vás mile překvapí! Šeřík pochopitelně netrhejte u silnice, naopak nejlépe v parku či na vlastní zahradě a vybírejte plně nakvetlé keře.
Šeříková panna cotta s malinami
Na 4 porce potřebujete:
- 300 g 33% smetany ke šlehání
- 100 g mléka
- 70 g krupicového cukru
- polovinu vanilkového lusku či půl lžičky mleté vanilky
- 2,5 plátku želatiny
- jednu větší větvičku šeříku
Na malinovou vrstvu:
- 150 g mražených malin
- lžičku krupicového cukru
- 2 lžíce vody
Postup
- Smetanu a mléko smíchejte v kastrůlku, přidejte cukr a vyškrábaný vanilkový lusk či mletou vanilku a promíchejte. Šeřík řádně a důkladně vyklepejte, aby neobsahoval žádný hmyz, a otrhejte jednotlivé fialové květy. Dejte pozor, abyste trhali skutečně pouze fialové části, nikoli zelené stonky, panna cotta by poté zhořkla. Květy nemyjte a nepoužívejte více než jednu větvičku, chuť by byla už moc intenzivní.
- Natrhané květy šeříku ještě jednou zkontrolujte, zda jsou doopravdy čisté a bez hmyzu, a přidejte je do smetany. Přiveďte k varu, mírně vařte asi minutu, poté stáhněte z plotny a nechte asi hodinu louhovat, aby se uvolnila chuť šeříku.
- Smetanu přeceďte do čistého kastrůlku a šeříkové květy řádně vymačkejte. Do větší misky nalijte studenou vodu, přidejte plátkovou želatinu a nechte 5 minut nabobtnat. Jakmile je želatina již měkká a nabobtnaná, slijte vodu a želatinu řádně vymačkejte.
- Smetanovou směs začněte pomalu zahřívat, když se na ní objeví první bublinky, stáhněte ji z plotny a asi 100 ml nalijte k želatině. Míchejte, dokud se želatina kompletně nerozpustí, poté nalijte zpátky do kastrůlku ke zbytku smetany a rozmíchejte. Nalijte do jednotlivých sklenic, nechte vychladit v pokojové teplotě a následně vložte do lednice ztuhnout alespoň na 4 hodiny.
- Jakmile je panna cotta ztuhlá, připravte malinovou vrstvu. Mražené maliny nasypte do rendlíku, přidejte dvě lžíce vody a cukr a pomalu zahřívejte, dokud maliny nezměknou a nevytvoří hustou omáčku, dle potřeby můžete přidat vodu. Pokud vám vadí zrníčka, můžete omáčku ještě přecedit přes jemné sítko.
- Malinový přeliv nalijte na panna cottu a nechte lehce vychladnout. Nakonec ozdobte čerstvými malinami a květy šeříku a podávejte.