Druhá květnová neděle je tradičně ve znamení Dne matek. Zvolte tento rok květinový dárek, který zároveň potěší i chuťové pohárky! Využijte všudypřítomnou fialovou záplavu a vykouzlete netradiční panna cottu ovoněnou šeříkovými květy.

šeříková panna cotta

Chuť šeříku lze velmi špatně popsat, zkrátka ji nejlépe vystihuje to, že chutná tak, jako voní. Vyzkoušejte ji sami a uvidíte, jak vás mile překvapí! Šeřík pochopitelně netrhejte u silnice, naopak nejlépe v parku či na vlastní zahradě a vybírejte plně nakvetlé keře.

Šeříková panna cotta s malinami

Na 4 porce potřebujete:

  • 300 g 33% smetany ke šlehání
  • 100 g mléka
  • 70 g krupicového cukru
  • polovinu vanilkového lusku či půl lžičky mleté vanilky
  • 2,5 plátku želatiny
  • jednu větší větvičku šeříku

Na malinovou vrstvu:

  • 150 g mražených malin
  • lžičku krupicového cukru
  • 2 lžíce vody
šeříková panna cotta

Postup

  1. Smetanu a mléko smíchejte v kastrůlku, přidejte cukr a vyškrábaný vanilkový lusk či mletou vanilku a promíchejte. Šeřík řádně a důkladně vyklepejte, aby neobsahoval žádný hmyz, a otrhejte jednotlivé fialové květy. Dejte pozor, abyste trhali skutečně pouze fialové části, nikoli zelené stonky, panna cotta by poté zhořkla. Květy nemyjte a nepoužívejte více než jednu větvičku, chuť by byla už moc intenzivní.
  2. Natrhané květy šeříku ještě jednou zkontrolujte, zda jsou doopravdy čisté a bez hmyzu, a přidejte je do smetany. Přiveďte k varu, mírně vařte asi minutu, poté stáhněte z plotny a nechte asi hodinu louhovat, aby se uvolnila chuť šeříku.
  3. Smetanu přeceďte do čistého kastrůlku a šeříkové květy řádně vymačkejte. Do větší misky nalijte studenou vodu, přidejte plátkovou želatinu a nechte 5 minut nabobtnat. Jakmile je želatina již měkká a nabobtnaná, slijte vodu a želatinu řádně vymačkejte.
  4. Smetanovou směs začněte pomalu zahřívat, když se na ní objeví první bublinky, stáhněte ji z plotny a asi 100 ml nalijte k želatině. Míchejte, dokud se želatina kompletně nerozpustí, poté nalijte zpátky do kastrůlku ke zbytku smetany a rozmíchejte. Nalijte do jednotlivých sklenic, nechte vychladit v pokojové teplotě a následně vložte do lednice ztuhnout alespoň na 4 hodiny.
  5. Jakmile je panna cotta ztuhlá, připravte malinovou vrstvu. Mražené maliny nasypte do rendlíku, přidejte dvě lžíce vody a cukr a pomalu zahřívejte, dokud maliny nezměknou a nevytvoří hustou omáčku, dle potřeby můžete přidat vodu. Pokud vám vadí zrníčka, můžete omáčku ještě přecedit přes jemné sítko.
  6. Malinový přeliv nalijte na panna cottu a nechte lehce vychladnout. Nakonec ozdobte čerstvými malinami a květy šeříku a podávejte.
šeříková panna cotta