Čeká váš vánoční stromeček už jen na to, až se proletí z balkonu? Tak vězte, že jsou tu i schůdnější alternativy, které potěší nejen přírodu, ale také váš žaludek.

Průmyslová designérka Julia Georgallis pro The Wall Street Journal představila řadu skvělých receptů, díky kterým si vůni jedlových nebo smrkových jehlic vychutnáte ještě o něco déle.

Jak dvaatřicetiletá Londýňanka uvádí, jehlice lze naložit do kyselého nálevu, můžete s nimi připravit vánoční uzenou rybu (takzvanou Christmas tree hot-smoked fish) nebo co víc, i „stromečkovou“ vánoční zmrzlinu.

„Když smícháte vánoční stromky s mlékem či smetanou, je to z nějakého důvodu neuvěřitelně lahodné,“ konstatuje Georgallis, která posledních pět let strávila vymýšlením nejrůznějších receptů ze zbytků vánočních stromků.

Zaslouženým výsledkem jsou pak beznadějně vyprodané kulinářské akce, které pořádá. Jejím posledním počinem je pak kniha How to Eat Your Christmas Tree, tedy Jak sníst svůj vánoční stromeček.

Autorka se svou knihou, kterou vydala s pomocí crowdfundingové kampaně

Není přitom jediná, kdo tento trend propaguje – podobné choutky mají i mnozí další samouci, ale i profesionálové a šéfkuchaři. Jehlice nebo některé jiné části stromů totiž nabízejí škálů zajímavých chutí, od citronového aroma po lehce nakyslou.

Zázrak
Vydání Forbesu Zázrak