Sladké knedlíky jsou šťavnatá klasika, která na našem stole alespoň jednou během léta nesmí chybět. Tvarohové a kynuté jsou již stálicí, nezapomínejme však na ty bramborové! Bramborové těsto nasladko u nás bylo kdysi klasikou, poslední roky se na něj bohužel zapomíná a pomalu z našich kuchyní mizí, to nám ale přijde jako obrovská škoda.

Pojďte se s námi vypravit zpátky do dětství a vychutnejte si tento pravý oldschool. Ať už si je dáte jako sladkou tečku, či jako hlavní chod, určitě nebudete litovat. Švestkovým knedlíkům nejvíce sluší mák, víme ale, že mnoho strávníků této potravině neholduje, takže vedle nešlápnete ani s klasickým tvarohem či strouhaným perníkem, rozpuštěné máslo k podávání je však naprostý must-have! 

Na 10 až 15 knedlíků potřebujete:

  • 550 g brambor nejlépe varného typu C
  • 1 vejce
  • 180 g polohrubé mouky + cca 100 g na podsypávání
  • Špetku soli
  • 10 až 15 švestek

K podávání:

  • Mák
  • Strouhaný perník
  • Moučkový cukr
  • Rozpuštěné máslo

Postup

  1. Brambory omyjte a celé ve slupce uvařte v osolené vodě do měkka. Vodu slijte, a ještě lehce vlažné brambory oloupejte, poté nechte zcela vychladnout. Jakmile jsou brambory již studené, nastrouhejte je najemno. Nyní přidejte vajíčko, mouku a sůl a vypracujte hladké a lehce lepivé těsto.
  2. Velký hrnec napusťte vodou, osolte a dejte vařit. Připravte si švestky – omyjte je, osušte, rozpulte tak, aby k sobě byly půlky stále přidělané, a odstraňte pecku. Těsto rozdělte na 10 až 15 stejných dílků, z každého dílku udělejte tenkou placičku a celou švestku do ní zabalte. Na knedlíky je lepší vybírat tvrdší plody.
  3. Když jsou veškeré knedlíky hotové, lehce je vyválejte v polohrubé mouce, díky tomu nebudou na povrchu oslizlé. 
  4. Knedlíky opatrně vložte do vroucí vody, po chvíli odlepte ode dna a vařte 8 až 12 minut dle jejich velikosti, raději ještě první knedlík zkontrolujte, zda je doopravdy hotový.
  5. Po uvaření každý knedlík propíchněte vidličkou a podávejte s čímkoli, co máte rádi – tvaroh, moučkový cukr, rozpuštěné máslo, mák, strouhaný perník, strouhanka – fantazii se meze nekladou.