Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

V rubrice Na plech! najdete každou sobotu jeden ověřený recept, dnes je to vláčný makovec s letním ovocem a kokosovým likérem.

Mnozí z nás si možná ani neuvědomují, jací jsme šťastlivci, že se u nás tato modrá superpotravina smí pěstovat. Na makovci je (kromě právě extra porce máku) skvělé to, že ho zkombinujete hned s několika druhy ovoce. Mimo použitých švestek a blum můžete do výběru zařadit třeba mirabelky, meruňky či rybíz. Nechte se zkrátka inspirovat sezonou. A ještě jedna skvělá zpráva – makovec bude fungovat i sám o sobě bez jakéhokoli ovoce.

Na plech 25 x 35 cm budete potřebovat:

  • 8 až 10 švestek (dle velikosti)
  • 2 tmavé blumy
  • 65 g změklého másla + na vymazání
  • 150 g krystalového cukru
  • 3 vejce
  • 350 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce kokosového likéru (volitelně)
  • 200 g hladké mouky
  • 1 bezfosfátový kypřicí prášek do pečiva
  • 260 g mletého máku
  • hrubá mouka na vysypání
  • moučkový cukr na posypání (volitelně)

Postup

  1. Ze všeho nejdříve umyjte, odpeckujte a podélně rozkrojte ovoce. Se švestkami máte hotovo a blumy ještě pokrájejte na měsíčky (samozřejmě můžete u tohoto kroku zapojit kreativitu a vytvořit libovolné obrazce).
  2. Máslo utřete s cukrem do pěny a poté postupně zašlehejte všechna vejce. Pomalu přilijte mléko a kokosový likér a vše promíchejte.
  3. Prosátou mouku promíchejte s kypřicím práškem a mákem. Sypkou směs pak metličkou po částech vmíchejte k té tekuté. 
  4. Hlubší plech vymažte máslem a vysypejte moukou. Nalijte do něj makovou směs a navrch vyskládejte připravené ovoce. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 20 až 25 minut. Raději těsto zkontrolujte dříve, než abyste jej přepekli, to by byla velká škoda! Ale tohle časové rozmezí opravdu funguje, vyzkoušejte a uvidíte.
  5. Hotový makovec můžete před podáváním poprášit moučkovým cukrem, ale kdo by chtěl tu krásnou úrodu na něm přikrývat? Každopádně, proti gustu žádný dišputát.