Někdy je zkrátka příjemnější otevřít si místo Googlu krásně vypravenou kuchařskou knihu. Listovat, inspirovat se – a pak se s chutí pustit do vaření.

Eleven Madison Park: The Next Chapter 

Tříhvězdičková newyorská restaurace Eleven Madison Park zrevidovala svou původní dvoudílnou kuchařku a teď ji vydává v jednom svazku. Je plný receptů, lákavých fotografií, akvarelových maleb a inspirace od slavného šéfkuchaře Daniela Humma. Nová edice se rozšířila o 30 pokrmů, vypráví o nedávné renovaci podniku a odráží jeho výstup k titulu nejlepší restaurace světa.

Modernist Bread 

Celých 2642 stran oslavuje jednu z nejdůležitějších potravin světa a shrnuje výsledek čtyřletého výzkumu, který dokazuje, že chleba je umění i věda. Modernist Bread obsahuje 1200 receptů a nových pohledů na tradici. Sada pěti knih a návod k přípravě však popisuje i historii, roli chleba v různých kulturách, staré i moderní techniky, ingredience a základní vybavení. Autorům několika dílů Modernist Cuisine se podařilo vytvořit další bibli, která by neměla chybět v kuchyni profesionálů ani zapálených amatérů.

SILO: The Zero Waste Blue Print

Poněkud radikální, ale velmi upřímná, a hlavně užitečná výpověď Dougha McMastera, šéfkuchaře první zero waste restaurace SILO, popisuje způsob myšlení a vaření, který zabraňuje plýtvání potravinami, snižuje množství odpadu a maximálně využívá toho, co nám dává příroda.

Dough se rozhodl bojovat za deindustrializaci potravinového systému a svoje poznatky zpracoval v knize, která předává inspiraci i kuchařské know-how. „Je to pohled do jeho mysli a zároveň plán pro budoucnost, která má omezené zdroje a čím dál vyšší požadavky,“ hodnotí dílo šéfkuchař Dan Barber.

Black Axe Mangal

Dlouho očekávaná kuchařka kultovní londýnské restaurace Black Axe Mangal je konečně tady. Šéfkuchař Lie Tiernan v ní kombinuje vaření na otevřeném ohni, málo využívané suroviny a lásku k hudbě a skejtařské kultuře. Najdete tu recepty na hity podniku, jako jsou donuty s prasečími líčky a sušenými švestkami nebo chlebové placky obarvené inkoustem z olihně a plněné uzenými tresčími jikrami, a krok po kroku se seznámíte se třemi základy tamní kuchyně: chlebem, uzením a grilováním.

Coffee Sapiens: Innovation Through Understanding

Už jen jméno autora slibuje pořádnou dávku vědění, zajímavostí a odpovědí na nejrůznější otázky ze světa kávy. Ferran Adrià, někdejší šéfkuchař světoznámé restaurace El Bulli a spoluzakladatel elBullifoundation, vytvořil ve spolupráci se značkou Lavazza encyklopedii o historii a druzích kávy, technikách její přípravy i o realitě kávového průmyslu. Ideální společník pro zvědavé milovníky kávy i ostřílené profesionály, kteří se chtějí na oblíbený nápoj podívat z praktického i vědeckého hlediska.

Tu Casa Mi Casa 

Mexická kuchyně je v kurzu. Pro ty, kdo se zrovna nechystají za oceán, je tu o něco levnější vstupenka do země plné barev a chutí, a to od Enriqua Olvery, uznávaného šéfkuchaře restaurace Pujol. Letos vydal rovnou stovku receptů základních mexických jídel, která se vzdalují fine diningu a přibližují jeho vášni – domáckému vaření tradičních pokrmů s ohledem na chutě a ingredience dnešního Mexika. Tahle óda na domov vám bude chutnat!

Taková normální kuchařka

A co čeští šéfkuchaři? Zdeněk Pohlreich se zamyslel nad významem slova „normální“ a pojmenoval tak svoji novou kuchařku, která lidi vybízí, aby se nebáli vařit si doma. Těšit se můžete na obyčejná jídla z dostupných surovin, jejichž příprava nezabere půl dne a nestojí půl výplaty, a na tipy, čím doplnit zásoby, aby se vám na stole střídala široká paleta chutí i potravin. Mezi hlavními jídly, omáčkami nebo recepty, které zpracují to, co zbylo, si vybere každý, kdo chce rychle vařit a jíst do spokojenosti.

Pro děti (i dospělé)

Ti, kdo svoje ratolesti chtějí okouzlit u stolu a přilákat do kuchyně, ocení kuchařku manželů a rodičů Luise Vindahl a Davida Frenkiela, kteří po úspěchu knihy The Green Kitchen nechali svázat další várku receptů. Tentokrát se podělili o nápady, jak zdravě a hravě nakrmit malé strávníky, zapojit je do vaření a strávit spolu příjemný čas v kuchyni.

Na vlastní rodině si své kulinářské nápady ověřovala i Dita Pecháčková a po třech letech je nechala otisknout na 365 stranách s fotkami a recepty pro děti, ale i pro dospělé. Pozor, nejspíš už nebudete mít co dojídat!

Vaše děti nebo sourozenci budou milovat Kukuchařku – vtipný manuál, jak si připravit hudební špízy, potetovat banán anebo si zahrát jednohubkové piškvorky. Když si ji pořídíte v rámci akce cook2help, podpoříte tak organizaci Lékaři bez hranic.

Chlebíčky a další recepty z bistra Sisters

Hana Michopulu, zakladatelka podniku Sisters, dala vzpomínkám na své chlebíčkové bistro a jeho zákazníky opravdu lahodnou formu. Ve své kuchařce prozradila recepty na originální variace české klasiky, jakou je třeba chlebíček s červenou řepou nebo koprovkový s rostbífem, ale i na polévky, dezerty a nápoje.

„Tohle je příběh chlebíčkového bistra Sisters, ve kterém jsme zkusili dát tradiční české lahůdce tu nejkvalitnější možnou podobu, jakou kdy měla,“ řekla Hanka o novince, která se vám bude hodit nejen při přípravě silvestrovské oslavy.

12 měsíců v české kuchyni

V šestnácti už blogoval a stážoval v Esce, teď najdete v knihkupectvích jeho první kuchařku. Martin Legeza v ní rozdělil recepty podle měsíců v roce – první kapitolu věnoval září a začátku školního roku, poslední, srpnová zachycuje prázdninová jídla od babičky a podle té lednové si můžete hned na Nový rok upéct žemlovku ze zbylé vánočky, anebo si přivolat dostatek peněz čočkovou polévkou ozdobenou pečenými rajčaty, vejcem a osmaženou cibulkou.

#Upgrade

Další mladý talent, který svoji kreativitu přenesl do knižní podoby, je vítězka soutěže MasterChef Kristína Němečková. Na souboj vyzvala tradici a modernu – o klasické verze českých i slovenských jídel se postarala její babička, která je kuchařkou z povolání, a dokonce vlastnila restauraci. Kristína je potom různými technikami přeměnila v originální kombinace chutí, textur a konzistencí. Rodinný duel skončil 40:39 – po otevření knihy pochopíte, co tahle čísla znamenají a proč nepadla remíza.

Pivařka ²

O pivu už toho víte dost? V tom případě je načase zkusit si ho uvařit. S teorií i praxí vám pomůže druhý díl průvodce domácím vařením piva. Petr Novotný do něj zařadil více než 110 receptů od 66 domácích sládků, ale taky spoustu tabulek, fotografií a informací o surovinách, pivních stylech i o historii pivovarnictví. Tomu se říká kniha „Na zdraví!“.

Bonus navíc:

Pro ty, kterým se nechce vařit, ale to nic nemění na tom, že rádi jedí, je tu Gastromapa Lukáše Hejlíka. Netřeba představovat, nutno prolistovat a vyrazit za gastro zážitkem!

Ten bude o něco intenzivnější, když se ponoříte do Historie chuti od Paula Freedmana a pochopíte, jak se vyvíjela a stále vyvíjí chuť, stolování a tradice.

Na fakt, že se časy mění, reaguje i Kuchařka pro naši babičku. Zkusí vaše prarodiče nalákat na změnu: seznámí je s netradičními surovinami, odlehčenou verzí české kuchyně a moderní gastronomií. Skvělá příležitost, jak zpevnit most mezi generacemi.

Ze zahraničních kuchařek vřele doporučujeme také South od šéfkuchaře Seana Brocka, horkou novinku Kuk [cook] od Sebastiana Franka, The World Atlas of Gin nebo Story On A Plate, napsané Rebeccou Flint Marx, a o rok starší, ale přesto stále aktuální kousky The Noma Guide to Fermentation a Finding Fire: Cooking at its most elemental od Lennoxe Hastie.

Text původně vyšel na blogu Jídlo a Radost.