Cibulová pomazánka zní trochu podivně, ale ve skutečnosti se jedná o překvapivě lahodnou záležitost! Pomalé opékání dodá této extrémně zdravé zelenině výbornou chuť i lepší stravitelnost a základ ze žervé zase krémovost. Směs pak poslouží nejen jako předkrm ve formě dipu, ale je perfektní i jako pomazánka na opečeném kváskovém chlebu.

cibulova pomazanka/cibulovy dip se zeleninou

Cibulová pomazánka/dip

Potřebujete: 

  • 4 velké cibule (600 g)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Sůl & pepř
  • 2 snítky tymiánu (lze vynechat)
  • 3 lžíce octa (balzamiko, vinný, jablečný)
  • 150 g žervé
  • 200 g kysané smetany

Postup

  1. Cibuli pokrájejte najemno a pozvolna za občasného míchání opékejte na velké pánvi s rozehřátým olejem. Po 10 minutách ji zasypejte lžičkou soli (přihodit můžete i čerstvý tymián) a opékejte dalších 10 minut nebo až je cibule zcela měkká a zlatavá. Zalijte ji octem, nechte ho odpařit a počkejte, až cibule vychladne.
  2. Vmíchejte žervé a smetanu, pořádně opepřete čerstvě mletým pepřem, ochutnejte a případně dolaďte další solí, pepřem či octem. Nechte alespoň 2 hodiny nebo ještě lépe přes noc v chladu odležet, aby se chutě hezky propojily.
  3. Podávejte jako dip k čerstvé zelenině, krekrům a nachos, k pečeným a grilovaným masům nebo jako pomazánku na horké topinky. Skvěle se doplňuje s výraznějšími sýry a šunkou od kosti.
cibulova pomazanka/cibulovy dip se zeleninou