Cibulová pomazánka zní trochu podivně, ale ve skutečnosti se jedná o překvapivě lahodnou záležitost! Pomalé opékání dodá této extrémně zdravé zelenině výbornou chuť i lepší stravitelnost a základ ze žervé zase krémovost. Směs pak poslouží nejen jako předkrm ve formě dipu, ale je perfektní i jako pomazánka na opečeném kváskovém chlebu.
Cibulová pomazánka/dip
Potřebujete:
- 4 velké cibule (600 g)
- 3 lžíce olivového oleje
- Sůl & pepř
- 2 snítky tymiánu (lze vynechat)
- 3 lžíce octa (balzamiko, vinný, jablečný)
- 150 g žervé
- 200 g kysané smetany
Postup
- Cibuli pokrájejte najemno a pozvolna za občasného míchání opékejte na velké pánvi s rozehřátým olejem. Po 10 minutách ji zasypejte lžičkou soli (přihodit můžete i čerstvý tymián) a opékejte dalších 10 minut nebo až je cibule zcela měkká a zlatavá. Zalijte ji octem, nechte ho odpařit a počkejte, až cibule vychladne.
- Vmíchejte žervé a smetanu, pořádně opepřete čerstvě mletým pepřem, ochutnejte a případně dolaďte další solí, pepřem či octem. Nechte alespoň 2 hodiny nebo ještě lépe přes noc v chladu odležet, aby se chutě hezky propojily.
- Podávejte jako dip k čerstvé zelenině, krekrům a nachos, k pečeným a grilovaným masům nebo jako pomazánku na horké topinky. Skvěle se doplňuje s výraznějšími sýry a šunkou od kosti.