Hrachovku buď milujete, nebo nenávidíte. Sytá kaše z luštěnin se dá ovšem uvařit i ve verzi, která vymaže veškerá traumata ze školních jídelen, a ukáže vám toto zdravé jídlo ve zcela novém světle (a chuti). Hrách uvařte v silném uzeném vývaru na základu z dozlatova opečené zeleniny, zjemněte smetanou, podávejte se šunkou od kosti a sledujte, jak se váš vztah k ní zásadně mění.

Hrachová kaše s mrkví, cibulkou a šunkou od kosti

Na uzený vývar potřebujete:

  • 1 malé šunkové koleno, uzené s kostí, uzená vepřová žebra nebo uzené koleno

Na 4 porce potřebujete:

  • 500 g žlutého nebo zeleného loupaného hrachu
  • 3 lžíce sádla 
  • 2 velké cibule
  • 3 velké mrkve
  • Sůl 
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 2 bobkové listy
  • Uzený vývar
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 až 2 lžíce sušené majoránky
  • 1 až 2 lžíce citronové šťávy 
  • Smažená cibulka (sušená)

Postup

  1. Hrachovku můžete uvařit i v klasickém kostním či hovězím vývaru, ale ten uzený jí dodá skvělou chuť. Já v řeznictví kupuji koleno od šunky od kosti, kde je stále dostatek masa, ale i kloubní kost a kůže, které vývaru dodají silnou chuť a spoustu kolagenu. V hrnci ho zalijte vodou a pozvolna vařte asi hodinu. Pokud koupíte jiné uzené vepřové (koleno, žebra, kýtu…), zeptejte se řezníka, jak dlouho se má dané maso vařit.
  2. Vývar slijte, nechte vychladnout a z povrchu seberte tuk. Ten můžete použít na restování cibulového základu. Maso oberte.
  3. Hrách propláchněte a ideálně den předem namočte. Pokud zapomenete, zalijte ho vodou alespoň před přípravou zeleniny.
  4. Nahrubo nakrájenou cibuli a na kolečka pokrájenou mrkev asi 8 minut dozlatova restujte na sádle. Ke konci dost osolte. Přidejte nasekaný česnek, uzenou papriku a bobkový list, nechte pár vteřin rozvonět, a vmíchejte scezený hrách. Ještě trochu osolte, zalijte vývarem asi 2 cm nad hrách a za občasného zamíchání uvařte doměkka.
  5. Vyndejte bobkový list a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Zjemněte smetanou, dochuťte majoránkou a citronovou šťávou (vynikající je i kůra), případně ještě dosolte nebo zřeďte dalším vývarem.
  6. Podávejte s obraným masem, čerstvou petrželkou nebo majoránkou a smaženou cibulkou. Tahle sušená cibule vydrží v uzavřené dóze dobrá několik týdnů a perfektní je na domácí hot dogy, salát gado-gado a různé asijské nudle.