V Malaze se celé sardinky napichují na speciální jehly (espeta) a běžně se grilují v plážových barech v lodích plných písku. Sardinky se tam tyčí směrem vzhůru a nasávají teplo grilu, které je během chvíle promění v neodolatelný gastro zážitek.
Sardinky bývají v nejlepší kondici od května do srpna, avšak pochutnáte si na nich po celý rok. Konzumují se samozřejmě nejlépe rukama, pokapané citronem a skvěle k nim pasuje chuť rajčat. Tomatovou salsu k nim tedy silně doporučujeme.
Nechte se chutěmi přenést k pobřeží Andalusie. Ačkoli přijdete o autentický zážitek grilování přímo u plážového baru, vystačíte si protentokrát i s domácím grilem a naším receptem. Sardinky shánějte zásadně vždy čerstvé z kvalitní rybárny a příjemný chuťový zážitek vám budiž zaručenou odměnou.
Espeto de sardinas: Grilované sardinky s rajčatovou salsou
Na 2 až 4 porce potřebujete:
- Grilovací špejle
- 16 čerstvých sardinek
- Olivový olej
- Mořská vločková sůl
- Citron k pokapání
Rajčatová salsa:
- 2 sladká rajčata
- 1 malá šalotka
- 1 malý stroužku česneku
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- 1 lžíce plocholisté petržele
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička citronové kůry
- Sůl & pepř
Postup
- Grilovací špejle namočte alespoň na půl hodiny do studené vody. Zabráníte tak případnému připalování během grilování.
- Rajčata nakrájejte nadrobno, šalotku najemno, česnek nastrouhejte na jemném struhadle. Vše smíchejte v míse s lístky tymiánu a nasekanou petrželkou. Ochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou, kůrou, solí a čerstvě mletým pepřem. Promíchejte a dejte prozatím do chladu.
- Čištění & příprava sardinek: Šupinky ze sardinek odstraňte obrácenou stranou nože jemným pohybem od ocasu k hlavě. Zespod od řitního otvoru směrem k hlavě je ostrým nožem nařízněte a obrácenou stranou nože vyjměte vnitřnosti.
- Pak sardinky opláchněte v čisté vodě, osušte papírovou utěrkou a skládejte na čistý talíř jednu vedle druhé. Větší sardinky z obou stran před grilováním nařízněte (s rozestupy asi 1 cm).
- Grilování: Připravené sardinky potřete ze všech stran olivovým olejem a posypejte vločkovou solí. Na každou grilovací špejli za sebe napíchněte 4 sardinky (menších se vejde klidně 6). Nebo je nenapichujte a grilujte zkrátka jen tak samostatně.
- Sardinky položte na rozpálený gril (mřížku potřete olejem a nechte trošku výše nad žárem, úprava sardinek je vskutku rychlá) a z každé strany grilujte asi 3 minuty, podle jejich skutečné velikosti.
- Sardinky otočte pouze jednou a co nejjemněji, abyste příliš neporušili jejich kůži. Hotové rybky budou mít kůži lehce připečenou, s puchýřky a maso rovnoměrně zbělá.
- Na gril můžete hodit pár koleček citronu a při podávání jím sardinky pokapat. Grilovaný citron je báječný i v této jemné citronové omáčce s treskou. Sardinky podávejte s vychlazenou rajčatovou salsou a sklenkou kvalitního vína.