Ať už vás k receptu přitáhla nostalgická vzpomínka z dovolené anebo vaše obliba rybích specialit, tato pražma plněná bylinkami a citronem spolu se salsou verde vám zaručeně poskytnou velký chuťový zážitek. A pakliže jste se z nějaké dovolené u moře zrovna vrátili a přivezli si suvenýr ve formě čerstvého bobkového listu, ihned máte tip, kde ho využít. Během okamžiku se jeho vůně i vůně dalších bylin začnou linout z trouby a do rybího masa vnikne jeho kouzelné aroma.

Pokud chcete ještě využít grilovací sezóny, upněte rybu do speciálních držáků. Díky tomu se ryba během otáčení na grilu nerozpadne a bylinky k ní budou pěkně přitisknuté.

Salsa verde, jejíž základ tvoří směs bylinek, se může v chuti jedna od druhé lišit. Z velké části se do salsy používá ve všech případech petržel, ale přidat můžete nejen další druhy bylinek, ale třeba i trochu zelených oliv nebo jalapeños.

Pražma plněná citronem a bylinkami + salsa verde

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 vykuchané pražmy
  • Sůl
  • 2 citrony
  • Tymián
  • Rozmarýn
  • Čerstvý bobkový list

Salsa verde:

  • 2 hrsti hladkolisté petrželky
  • 1 hrst bazalky
  • 2 až 3 snítky libečku
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 2 filátka ančoviček
  • 2 lžíce kaparů
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 6 lžic olivového oleje

Postup:

  1. Rybu párkrát nařízněte na boku, kterým leží vzhůru. Osolte ze všech stran i v břišní dutině.
  2. Citron nakrájejte na plátky. Do ryby vsuňte jeden až dva plátky a dál vyplňte vnitřek ryby několika snítkami tymiánu, rozmarýnu a bobkovým listem. Kombinaci těchto bylin položte i na naříznutou stranu ryby, překryjte pár plátky citronu a uvažte provázkem, aby se během pečení ingredience nesesunuly.
  3. Rybu položte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C – horkovzduch cca 30 minut (podle velikosti ryby).
  4. Než se ryba upeče, vložte do mixéru (nádoba se sekacím nožem) bylinky, česnek, ančovičky, kapary a limetovou šťávu. Několika pulzy rozsekejte nadrobno. Poté přidejte olivový olej a ještě chvíli mixujte, aby vznikla omáčka hrubší konzistence.
  5. Rybu servírujte se salsou a s přílohou podle chuti. Ideální volba jsou pečené brambory, které můžete připravit spolu s rybou v troubě. Brambory omyjte. Nakrájejte na měsíčky a v míse se studenou vodou operte. Důkladně osušte utěrkou. V míse pokapejte olivovým olejem, lehce osolte, přidejte rozmarýn, který vám zbyl při přípravě ryby, a špetku drceného kmínu. Promíchejte a přidejte na plech k rybě.