Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Slávu Rakousko-Uherska jsme sice na vlastní kůži nezažili, slavný dobový trhanec si ale můžeme vychutnat kdykoliv si umaneme. A určitě si ho budou připravovat i další generace po nás. Kolem jeho vzniku je upředena spousta lží a polopravd. Jakou náhodou se velký lívanec roztrhaný na kousky dostal až na stůl samotného císaře Františka Josefa, se nejspíš nedozvíme. Nicméně až se do jeho přípravy pustíte na vlastní kůži, začnou vás možná napadat vlastní teorie anebo dokončíte ty, které už z některých úst vzešly. Připravovala snad císaři velký lívanec samotná Sissi, které se ale při otáčení roztrhl, a proto, aby nezdar zamaskovala, natrhala na kousky i zbytek dezertu? Anebo se v mumraji z císařské kuchyně vynesl talíř s nepovedeným lívancem, který vzteky rozcupoval mistr kuchař, když zjistil, že jeho učedník přisypal omylem do těsta rozinky? Nebo máte svou vlastní teorii?

Císařský trhanec – Kaiserschmarrn

Na 2 porce – 1 velkou pánev – potřebujete:

  • 3 vejce
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 300 ml mléka
  • 150 g hladké mouky
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • Špetka soli
  • Máslo
  • 40 g rozinek namočených v rumu

K podávání:

  • Moučkový cukr
  • Džem

Postup:

  1. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky promíchejte s vanilkovým cukrem. Poté prošlehejte s mlékem, moukou a nastrouhanou citronovou kůrou, aby vzniklo hladké těsto.
  2. Z bílků a špetky soli vyšlehejte hustý sníh.
  3. Sníh zlehka vmíchejte do žloutkové směsi.
  4. Ve velké pánvi rozehřejte kousek másla – zhruba lžičku. Těsto vlijte do pánve a na mírném ohni opékejte 5 minut. Otočte a z druhé strany opékejte dalších 4 – 5 minut.
  5. Tento velký nadýchaný lívanec můžete roztrhat rovnou na pánvi pomocí vařečky. Další varianta je, že si jej stáhnete na velký talíř a provedete to vidličkami (abyste nepoškodili povrch pánve). Výhodou vidliček je, že jimi těsto méně zmačkáte.
  6. Kousky trhance naservírujte na talíř a posypejte moučkovým cukrem. Podávejte s džemem.