Řekl si, že prorazí na YouTube, a tak se stalo. Jaroslav Vajgl alias Těhotnej kuchař vzal tradiční recepty, okořenil je lidskostí, humorem a vyvařil miliony – diváků i korun.

Míchat krupicovou kaši, nebo ne? Ohřát párky v mikrovlnce, či v hrnci? A jak co nejefektivněji povolit ztuhlé máslo? Triviální otázky, které mnohdy rozdělují společnost. Nejspíš proto odpovědi na ně na sociálních sítích sbírají miliony zhlédnutí a nespočet vyjádření díků.

Alespoň na profilu Těhotnýho kuchaře, v současnosti patrně největšího internetového popularizátora vaření v Česku. Stačilo mu chopit se toho, co lidi vždy zajímalo a zajímat bude. Podat jim to lidovou, pochopitelnou formou s lehkou dávkou humoru. A ideálně to vměstnat do dvou minut.

Vždyť koho dneska ještě baví sledovat delší videa. Natož když se v nich krájí cibule. „Času máme všichni málo, takže já do těch dvou minut většinou dostanu celý recept. Navíc tak, aby podle něj šlo uvařit,“ tvrdí Jaroslav Vajgl, jenž za účtem koncentrujícím napříč platformami přes 1,7 milionu fanoušků už čtvrtým rokem stojí.

Osmačtyřicetiletý chlapík z Čelákovic, který není vyučený kuchař, přesto díky videoreceptům s charakteristickým „tak čau“ posbíral už čtyři Křišťálové lupy a vyšvihl se mezi finančně nejúspěšnější tvůrce videí v Česku, když podle informací Forbesu ročně vydělá více než devět milionů korun před zdaněním.

Vůbec největší část peněz generuje prodejem merchandisingu skrze e-shop. Ani ne tak vlastních triček, kuchyňského náčiní, piva Těhotná 13° či deskovky Tajemství uzené papriky, ale především tištěných kuchařek.

Dosud vydal dvě, Cháluj líp! a Cháluj ještě líp!, přičemž obě knihy získaly status bestselleru. Dohromady se jich prodalo bezmála čtyřicet tisíc kusů, a tak se už připravuje třetí pokračování s názvem Cháluj nejlíp!, jež vyjde letos na podzim. Výrazné příjmy mu plynou také od partnerů.

Nepřekvapí, že jeho nespoutaná gastro tvorba je atraktivní hlavně pro značky spojené s potravinářstvím a kuchyňskými produkty, zaujala ovšem i firmy, které mají k plotně stejně daleko jako lančmít ke svíčkové. Namátkou třeba největší tuzemskou sázkovou skupinu Tipsport nebo loterii Sazka.

Dospěl jsem do fáze, kdy si nejen můžu, ale musím vybírat.

„Dospěl jsem do fáze, kdy si nejen můžu, ale musím vybírat. Podstatné pro mě vždy je, abych mohl zůstat svůj, autentický,“ vysvětluje, proč například nedávno odmítl jeden velký obchodní řetězec. Největšího partnera našel ve společnosti MMG Butik, skrze niž nabízí i část svých knih.

Nijak zvlášť známý online obchod s kořením byl vůbec první, kdo se do spolupráce s Jardou Vajglem pustil. Majitelka přitom zpočátku ani nevěřila, že by mohla fungovat. Realita ji tak zaskočila. Když Těhotnej kuchař jednoho jarního rána roku 2021 vydal první propagační video, lekla se, že někdo hacknul její e-shop.

Za necelou půlhodinu se jí sešlo tolik objednávek (bezmála tři stovky) jako obvykle za celý týden. Obdobně videa Těhotnýho kuchaře ovlivňují prodeje společnosti XinZuo, vyrábějící damaškové nože, nebo Elmaxu, který v Česku distribuuje francouzské kuchyňské elektrospotřebiče Brandt.

„Díky Těhotnýmu kuchaři a jeho každodennímu používání naší trouby jsme zaznamenali nárůst prodejů tohoto typu konvektomatu o 120 procent,“ mne si ruce Katarzyna Wessling, marketingová ředitelka Elmaxu.

A spokojenost vyjadřují také berounští sázkaři, kteří se s Vajglem spojili před hokejovým šampionátem v Praze kvůli propagaci speciální bundy, jež vznikla v kooperaci s Davidem Pastrňákem.

„Celkově jsme do ‚Pasta bundy‘ oblékli devět influencerů a Těhotnej kuchař patřil k těm s nejvyšším počtem zobrazení,“ přibližuje Michal Kramer, vedoucí marketingové komunikace skupiny Tipsport.

Na tom, že se rodákovi z Nymburka podařilo internetovou slávu přetavit v prosperující byznys, má značný podíl i Jan Blahynka. „Když jsem začínal natáčet recepty, koupil mi, dobrák, váhu, odměrku a kvalitní balzamiko,“ říká Jarda Vajgl na adresu muže, který mu poslední dva roky pomáhá s obchodními a marketingovými záležitostmi.

„Váhu jsem si musel pořídit novou, protože koupil šunt, spořílek. Ale u balzamika si vybavuji, že ses musel plácnout přes kapsu, bylo dobré,“ dobírá si ho, zatímco ve svém čelákovickém bytě míchá svůj segedín 2.0 vylepšený maďarským paprikovým olejem.

Potkali se ve sportovně-technologické společnosti Livesport. Jaroslav Vajgl, jenž byl vůbec prvním zaměstnancem v multimiliardové firmě Martina Hájka a Jiřího Mareše, tehdy dostal za úkol rozjet pokerový web a hledal k sobě redaktory. Přihlásil se mu právě jeho současný parťák.

Časem se jejich profesní cesty rozdělily, ačkoli zůstávali v kontaktu. Zatímco Blahynka zblízka přihlížel, jak se z Prahy buduje globální byznys s více než sto miliony uživatelů napříč planetou, Vajgl se naplno ponořil do světa srdcí, křížů, pik a kár.

Čtenář, jemuž jsou karty alespoň trochu blízké, si ho ostatně může pamatovat z televizních záznamů České pokerové tour. Žádný z turnajů nejprestižnější série u nás sice nikdy neovládl, šestkrát se však dostal až k finálovému stolu a vyhrál celoroční žebříček.

Odkoupil taky zmiňovaný portál Pokerman.cz, toho času největší web svého zaměření, nebo podíl v kasinu v Brandýse nad Labem. A v Čelákovicích, kde žije většinu života, se pustil do společného provozování pivnice, v níž mimo jiné působil i coby kuchař.

Jenže přišel covid a obě odvětví semlel tak, že by je nesložil ani Bohdan Pomahač, parafrázujeme-li jedno z přirovnání Těhotnýho kuchaře. Hospoda a kasino bez lidí? Jako pivo bez pěny. Jednou to člověk (možná) skousne, dlouhodobě se to však nedá.

Tím spíš, když ho každý měsíc drtí náklady blížící se sto tisícům korun. A tak vznikla myšlenka svézt se s pandemickým boomem internetu a dojít si pro peníze do digitálního světa. S naivní představou, že první výdělky se budou sypat do měsíce.

Uběhlo čtvrt roku a z videoreceptů zveřejňovaných na YouTube nekápla ani koruna. Ba co víc, příliš se ani nedařilo dostat je k lidem. „Tehdy mi syn přítelkyně řekl o TikToku. Vůbec jsem nevěděl, oč jde, ale založil jsem si tam účet a na zkoušku nahrál staré video z domácí zabijačky, jak řezník ručně plní jitrnice,“ vzpomíná.

Paměť telefonu posloužila, ta Vajglova o poznání méně. Záhy zapomněl a na existenci pro něj neznámé sociální sítě se rozpomněl po třech dnech. Když se vrátil, nestačil se divit. Naplněná jitrnice posbírala pět milionů zhlédnutí.

Popularitě se těšila zejména v Rumunsku, Maďarsku nebo na Slovensku. Tedy v zemích, kde podobné pokrmy stále ještě považují za pochoutku. Své recepty proto přesměroval primárně na TikTok, a přestože popularita na čínské sociální síti se dosud příliš zmonetizovat nedá, ukázala mu cestu, kudy jít. Na Východ.

Přes jitrnice a Rumunsko. A po zocelení se alou zpátky na Západ – na YouTube, Facebook a Instagram. Na TikToku se ostatně zrodil nápad doplňovat recepty o komentář a křivka sledovanosti letěla strmě vzhůru. Na všech platformách. Z desetitisícových videí se stala statisícová až milionová.

„Myslím, že lidé oceňují lidovost, žádný hogo fogo, díky čemuž jsou schopni dané recepty sami uvařit,“ přemítá. „Zároveň se však snažím, aby jídlo nejen dobře vypadalo, ale i chutnalo, tudíž používám kvalitní suroviny. V kuchyni platí, že čím lepší ingredienci do jídla dáte, tím lepší pokrm bude.“

Lid má ovšem rád rovněž humor a toho se mu ve videích Těhotnýho kuchaře dostává náležitě. Byť ne každému může být po chuti. Kde se někdo popadá za břicho, jiný se stydí. Ale to je v pořádku. Koprovka taky není pro každého.

Nesnažím se být za každou cenu vtipný ani si nemyslím, že jsem.

„Nesnažím se být za každou cenu vtipný ani si nemyslím, že jsem. Mám akorát prořízlou hubu a sem tam to doplním o nějakou hlášku.“ Inspiraci pro ně sbírá nejčastěji ve filmech či seriálech, hojně mu je však posílají i fanoušci.

Ty nejlepší si zapisuje do poznámek v telefonu (ta paměť, víme), aby je ve správnou chvíli, kdy se budou hodit, mohl použít. „Obvykle se je snažím směrovat na konec videa. Diváci jsou na to zvyklí a má to velmi dobrý efekt na dokoukání. Jsou ale videa, kde žádná hláška není.“

Základem totiž je – a vždy musí být – srozumitelný a použitelný návod, jak si skvěle uvařit. Jarda Vajgl divákům servíruje výhradně vlastní receptury, které si skládá z několika receptů od jiných kuchařů. A to aby měl jistotu, že za sporákem dosáhne (a fanoušci s ním) zaručeně nejlepšího výsledku.

Alespoň podle jeho mínění. „Má to jedinou nevýhodu. Když budete vařit a jíst jen podle mě, poměrně rychle budete mít dvacet kilo nahoře,“ varuje Těhotnej kuchař. Ale co, však se přesvědčte sami. A nezapomeňte, jak s oblibou říká, „to pořádně vybombit, ať začne žlučníková diskotéka“. Tak čau.