Směs indického chai koření dělá z dvoupatrového koláče, promazaného jemným máslovým krémem, opravdovou pochoutku. Rozměry chutí jsou úplně jiné, než jste dost možná zvyklí, a jejich lahodnost vás dovede až do dalekých koutů Indie.

Vůně i chuť směsi chai nádherně okoření příchozí podzim. Jablka a hrušky jsou pro toto období ideálním ovocem, které do pečení promítne svou šťavnatost, a moučníkům tak dodá na příjemné a žádoucí vláčnosti.

Hruškovo-jablečný koláč s indickou směsí chai koření

Na indické chai koření potřebujete:

  • 8 tobolek kardamomu
  • 8 celých hřebíčků
  • 1 svitek skořice
  • 1 badyán
  • 1 lžičku mletého zázvoru

Na koláč o průměru 24 cm:

  • máslo na vymazání
  • polohrubou mouku na vysypání
  • 300 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 1 lžíci domácího chai koření
  • 2 zarovnané lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 větší jablko (asi 150 g)
  • 1 větší hruška (asi 150 g)
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 4 vejce (pokojové teploty)
  • 80 g krupicového cukru
  • 120 g třtinového cukru
  • 80 g bílého jogurtu
  • 240 ml rostlinného oleje
  • 1 vanilkový lusk
  • asi 50 g směsi ořechů (mandle, kešu, pekany)

Na máslový krém:

  • 110 g změklého másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžičku skořice
  • 180 g smetanového sýra (Lučina, Philadelphia, Žervé)

Postup

  1. Připravte si směs indického chai koření. Tobolky kardamomu, celý hřebíček, svitek skořice a badyán rozmixujte ve výkonném mixéru nebo rozdrťte najemno v hmoždíři.
  2. Směs prosejte hrubším sítem, abyste se zbavili případných větších kousků, a smíchejte s mletým zázvorem. Získáte lžíci chai koření, kterou následně použijete do receptu.
  3. Formu důkladně vymažte na dně i z boků máslem a vysypejte polohrubou moukou. Ve větší míse smíchejte prosátou mouku, špetku soli, chai koření a jedlou sodu s práškem do pečiva.
  4. Jablko a hrušku oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Zakápněte citronovou šťávou a přes jemné síto vymačkejte přebytečnou ovocnou šťávu (rozhodně ji nevylévejte, ale pochutnejte si na ní).
  5. V míse kuchyňského robota vyšlehejte vejce s oběma cukry. Pak přidejte jogurt, olej a semínka z vanilkového lusku. Vše spolu ještě prošlehejte.
  6. Vymačkané ovoce vmíchejte k moučné směsi. Následně přilijte i vyšlehanou vaječnou směs. Důkladně vše promíchejte a vlijte rovnoměrně do připravené formy.
  7. Pečte cca 40 minut při 180 °C a proveďte test špejlí. Asi po 30 minutách pečení koláč zkontrolujte, pokud by se vám zdál jeho povrch již dostatečně opečený, na zbývajících 10 minut jej přikryjte alobalem.
  8. Mezitím připravte máslový krém. Změklé máslo vyšlehejte v míse robota s prosátým moučkovým cukrem, skořicí a smetanovým sýrem do jemného krému. Dejte vychladit do lednice.
  9. Upečený koláč nechte zchladnout i s formou na mřížce. Poté formu sejměte a koláč nechte na mřížce zcela vychladnout. Po vychladnutí ho prokrojte na dva pláty.
  10. Spodní část natřete polovinou krému a přiklopte druhým plátem. Navrch naneste zbylý krém a rozetřete po celé ploše. Ozdobte po obvodu nahrubo nasekanými ořechy a podávejte.

Tipy & triky

  • Směs chai doporučujeme vyrobit z celých kousků koření. Jedině tak získá opravdu výraznou chuť, která koláčem nádherně prostoupí. Použít lze i koření mleté, ale zážitek nebude tak intenzivní jako s čerstvě umletým či nadrceným kořením.
  • V základní směsi koření najdete kardamom, hřebíček, zázvor a skořici. Dalšími přísadami mohou být badyán, anýz, pepř, fenykl, muškátový oříšek, nové koření nebo citrusová kůra. Poměry i kombinace koření se různí, základ však zůstává stejný.
  • Pro intenzivnější chuť samotného zázvoru nastrouhejte do těsta přímo zázvor čerstvý nebo rozmixujte se směsí koření zázvor sušený.
  • Čajová směs skvěle okoření typický indický nápoj masala chai, zázvorovou limonádu i celou řadu moučníků. Ostatně jeden z nich máte možnost dnes vyzkoušet.
Hruškovo-jablečný koláč s indickou směsí chai koření