Měkké pivní preclíky s křupavou kůrkou jsou snad ještě lepší než naše pivní rohlíky, ale mají jednu velkou nevýhodu. Pokud jim nezaručíte odbyt, snadno se stane, že mě budete s bříškem plným šesti čerstvě upečených kousků tiše proklínat…
Já preclíky chystám vždy den předem – přes noc lehce nakynou a zpevní, takže se s nimi snadněji manipuluje. A jelikož jsou nejlepší hned po upečení, lépe si tak načasuju jejich přípravu.
Pravé louhové preclíky: Nejautentičtější kůrčičky docílíte s použitím pravého louhu, respektive asi čtyřprocentního roztoku hydroxidu sodného. Jak na to, se dočtete třeba na blogu u Maškrtnice. Pokud v domácnosti například s malými dětmi louh nepotřebujete, použijte pečenou sodu, výsledek bude téměř stejně dobrý.
Měkké pivní preclíky
Na 14 preclíků potřebujete:
- 160 g jedlé sody
- 750 g hladké mouky
- 350 g světlého piva (pšeničné, kvasnicové, plzeňské)
- 7 g sušeného droždí
- 1 lžíce cukru krupice
- 2 lžičky soli
- 60 g sádla nebo másla + na potření
- 1 žloutek na potření
- hrubá sůl na posypání
Postup
- Sodu rozprostřete na plech vyložený alobalem a hodinu pečte v troubě vyhřáté na 120 °C.
- Do mísy robota dejte mouku, pivo, droždí, cukr, sůl a změklé sádlo a hnětacími háky robota nebo ručně (poté na stole) asi pět minut propracovávejte na hladké těsto.
- Přikryjte ho utěrkou a nechte v teple 1,5 až dvě hodiny kynout, v polovině kynutí těsto znovu propracujte.
- Těsto rozdělte na čtrnáct kusů asi po osmdesáti gramech, z každého vytvořte váleček a ty nechte pod utěrkou, aby neoschly, patnáct minut povolit, preclíky se tak budou lépe tvarovat. Z každého válečku vyválejte tenkého hada a vytvarujte preclík, kterému pevně přitiskněte konce. Preclíky odkládejte na plechy vyložené pečicím papírem.
- Preclíky nechte nezakryté kynout buď v chladu (v lednici, v zimě venku nebo třeba ve sklepě) přes noc, nebo asi hodinu při pokojové teplotě. Před pečením vyložte plechy pečicím papírem a ten ještě potřete sádlem. Troubu vyhřejte na 230 °C.
- V širším hrnci smíchejte upečenou sodu asi se dvěma litry vody, přiveďte k varu a preclíky v mírně vroucí směsi postupně asi třicet vteřin louhujte. Děrovanou lžící odkládejte s odstupem na připravené plechy. Po vytažení na preclíky (a už vůbec ne do roztoku!) nesahejte holýma rukama. Preclíky potřete žloutkem rozšlehaným se lžící vody, posypejte hrubou solí a případně ještě ostrým nožem či žiletkou nařízněte ve spodní části.
- Preclíky pečte ve vyhřáté troubě asi deset minut do tmavě zlatova. Konzumujte ještě týž den nebo část pečiva dobře zabalenou zamrazte.