Měkké pivní preclíky s křupavou kůrkou jsou snad ještě lepší než naše pivní rohlíky, ale mají jednu velkou nevýhodu. Pokud jim nezaručíte odbyt, snadno se stane, že mě budete s bříškem plným šesti čerstvě upečených kousků tiše proklínat…

Já preclíky chystám vždy den předem – přes noc lehce nakynou a zpevní, takže se s nimi snadněji manipuluje. A jelikož jsou nejlepší hned po upečení, lépe si tak načasuju jejich přípravu.

Pravé louhové preclíky: Nejautentičtější kůrčičky docílíte s použitím pravého louhu, respektive asi čtyřprocentního roztoku hydroxidu sodného. Jak na to, se dočtete třeba na blogu u Maškrtnice. Pokud v domácnosti například s malými dětmi louh nepotřebujete, použijte pečenou sodu, výsledek bude téměř stejně dobrý.

Měkké pivní preclíky

Na 14 preclíků potřebujete:

  • 160 g jedlé sody
  • 750 g hladké mouky
  • 350 g světlého piva (pšeničné, kvasnicové, plzeňské)
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 2 lžičky soli
  • 60 g sádla nebo másla + na potření
  • 1 žloutek na potření
  • hrubá sůl na posypání

Postup

  1. Sodu rozprostřete na plech vyložený alobalem a hodinu pečte v troubě vyhřáté na 120 °C.
  2. Do mísy robota dejte mouku, pivo, droždí, cukr, sůl a změklé sádlo a hnětacími háky robota nebo ručně (poté na stole) asi pět minut propracovávejte na hladké těsto.
  3. Přikryjte ho utěrkou a nechte v teple 1,5 až dvě hodiny kynout, v polovině kynutí těsto znovu propracujte.
  4. Těsto rozdělte na čtrnáct kusů asi po osmdesáti gramech, z každého vytvořte váleček a ty nechte pod utěrkou, aby neoschly, patnáct minut povolit, preclíky se tak budou lépe tvarovat. Z každého válečku vyválejte tenkého hada a vytvarujte preclík, kterému pevně přitiskněte konce. Preclíky odkládejte na plechy vyložené pečicím papírem.
  5. Preclíky nechte nezakryté kynout buď v chladu (v lednici, v zimě venku nebo třeba ve sklepě) přes noc, nebo asi hodinu při pokojové teplotě. Před pečením vyložte plechy pečicím papírem a ten ještě potřete sádlem. Troubu vyhřejte na 230 °C.
  6. V širším hrnci smíchejte upečenou sodu asi se dvěma litry vody, přiveďte k varu a preclíky v mírně vroucí směsi postupně asi třicet vteřin louhujte. Děrovanou lžící odkládejte s odstupem na připravené plechy. Po vytažení na preclíky (a už vůbec ne do roztoku!) nesahejte holýma rukama. Preclíky potřete žloutkem rozšlehaným se lžící vody, posypejte hrubou solí a případně ještě ostrým nožem či žiletkou nařízněte ve spodní části.
  7. Preclíky pečte ve vyhřáté troubě asi deset minut do tmavě zlatova. Konzumujte ještě týž den nebo část pečiva dobře zabalenou zamrazte.