Upéct muži dort s černým pivem je genderový stereotyp jako vyšitý, ale stereotyp je to zároveň velice chutný a vláčný. Nadýchané těsto temné jako noc, výrazný čokoládový krém a slaný karamel se s nahořklým pivem výborně doplňují. Výsledek přitom není přeslazený a půlku oslavy můžete nechat ostatní hádat, co je onou záhadnou ingrediencí. Život je hořkosladký. Bohudík!

Tip pro citlivé duše: V těstě i karamelu je pivo poměrně výrazné, takže pokud se jeho nahořklé chuti bojíte, raději ho vypijte. V korpusu ho nahraďte mlékem či kávou, karamel vyrobte tento bez piva nebo pivní karamel podávejte zvlášť, aby si ho dal jen ten, kdo stout ocení. Zbylý karamel je báječný ke zmrzlině nebo do dalších dezertů.

Jaké pivo použít: S čokoládou a karamelem si perfektně rozumí silné černé pivo typu stout, proto ho nezkoušejte nahradit čímkoli jiným (a už vůbec ne obyčejným tmavým pivem typu Kozla). Já použila svůj oblíbený plzeňský pivovar Raven a jeho fantastický stout Morrigan, který je černý jako irská noc a tóny hořké čokolády a praženého obilí fungují jak v dortu jako takovém, tak ve sklenici, kterou si k jeho konzumaci nalijete. Pokud dáváte přednost velkovýrobě, sáhněte po Guinnessu.

Čokoládový dort s pivem a slaným karamelem

Na dort o průměru 20 centimetrů potřebujete:

  • 250 g černého piva stout (zde Raven Morrigan)
  • 125 g másla
  • 1 lžičku rozpustné nebo 30 ml silné kávy
  • 220 g hladké mouky
  • 60 g holandského kakaa
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • ¼ lžičky soli
  • 250 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 200 g kysané smetany
  • 1 lžičku vanilkového extraktu

Na polevu:

  • 260 ml smetany ke šlehání
  • 250 g hořké čokolády s min. 70 % kakaa
  • slané preclíky na ozdobu

Na pivní slaný karamel:

  • 250 g černého piva stout (zde Raven Morrigan)
  • 230 g cukru krupice
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • ½ lžičky soli

Postup

  1. Začněte (a to klidně den předem) přípravou karamelu. Pivo do něj i do těsta važte na gramy, skrze pěnu by se špatně měřilo na mililitry. V širokém hrnci se silným dnem přiveďte k varu pivo s cukrem a asi jedenáct minut za občasného míchání vařte, až vznikne hustý karamel. Směs ke konci bedlivě hlídejte, aby se nespálila a nezhořkla. Za stálého míchání přidejte ohřátou smetanu, vanilku a sůl a ještě asi dvě minuty povařte na hustou karamelovou omáčku. Nechte zcela vychladnout.
  2. Tři malé formy o průměru osmnáct až dvacet centimetrů vymažte máslem a na dno položte kolečko z pečicího papíru. Troubu vyhřejte na 170 °C. 
  3. Máslo rozpusťte, vlijte k němu pivo (zbytek lahve už můžete vypít), přidejte kávu a nechte chvilku vychladnout. Mezitím smíchejte mouku s kakaem, sodou, kypřicím práškem a solí.
  4. K pivu zašlehejte cukr, vejce, kysanou smetanu a vanilku a nakonec promíchejte se sypkými ingrediencemi.
  5. Těsto rozdělte do forem a pečte 25 minut, nebo až špejle zapíchnutá do středu těsta vyjde po vytažení suchá. Nechte deset minut chladnout ve formě, poté vyklopte na mřížku, stáhněte papír a nechte zcela zchladnout. Pokud jsou korpusy moc vypouklé, seřízněte je do roviny, odřezky zamrazte a později použijte třeba do poháru s mascarpone či šlehačkou.
  6. Smetanu na polevu ohřejte do bodu varu, vlijte na nalámanou čokoládu (výborná je čokoláda v pecičkách, sedmdesátiprocentní má třeba Rohlík.cz), nechte minutu stát a poté rozmíchejte dohladka. Krém nechte cca dvě hodiny chladnout při pokojové teplotě, čas od času zamíchejte. Proces můžete urychlit v lednici, tam je třeba míchat častěji.
  7. Když krém dostatečně zpevní, potřete s ním všechny tři korpusy (ten nejrovnější použijte navrch), jen několik lžic krému nechte na ozdobu. Dva vnitřní korpusy ještě bohatě pokapejte karamelem a nyní dort složte na sebe. Zbytkem krému můžete potřít boky dortu nebo ho jako já přesunout do zdobicího sáčku, navrch vytvořit pusinky a mezi ně zapíchat preclíky. Až těsně před podáváním pokapejte karamelem i povrch dortu. Nejlepší je každopádně den odleželý.