Včerejší rozhodnutí vlády, která kvůli šíření koronaviru vyhlásila na třicet dní nouzový stav a s ním také nová omezení, dopadá opět na hospody, bary a restaurace. Ty budou muset od dnešního dne zavírat už s desátou hodinou večerní.
„Z plánovaných dvou nejlepších měsíců jsou po roce opět dva nejhorší, a to nás čeká ještě leden a únor, které jsou tradičně nejslabší,“ říká spolumajitel sítě restaurací Hospodska a člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboš Kastner. Odvětví se podle něj musí připravit třeba na odchod velké části zaměstnanců.
„Z minulých lockdownů se ale mnozí i poučili a ví, že se to dá zvládnout jedině aktivitou, kreativitou a bojem, jiná cesta není,“ konstatuje v rozhovoru.
Jak se uzavírka v deset večer projeví na gastrobyznysu?
Bary a diskotéky, což je asi pět až sedm procent trhu, tímto v podstatě končí. Restaurace a hospody, které tvoří dohromady zhruba pětasedmdesát procent trhu, dělaly v rozmezí od osmi do půlnoci přes polovinu svých tržeb. Ty během listopadu postupně padají a já očekávám, že v druhé polovině listopadu bude propad více než padesát procent z celkových tržeb. Začaly se totiž rušit firemní večírky.
Takže z plánovaných dvou nejlepších měsíců jsou po roce opět dva nejhorší, a to nás čeká ještě leden a únor, tradičně nejslabší měsíce. Rezervy se během letních měsíců díky rostoucím nákladům na mzdy a suroviny příliš dělat nemohly. Proto dnes asi každý hospodský sedí se svým účetním a počítá, na kolik dní nebo týdnů má peníze na provoz, než přijde náraz do zdi.
Co očekáváte dál?
Nájem vám nikdo neodpustí a státní podpora přijde až po Novém roce. Gastro je stejné jako jakýkoliv jiný byznys, má výsledovku a ta má jasné zákonitosti. A pokud to děláte profesionálně, pak si to musí každý hospodský vyhodnotit. Nemá smysl v této době se zadlužovat, nebo se chovat iracionálně. Nesmí se do toho moc plést emoce.
Je to jen byznys a některým se prostě vyplatí skončit a svůj podnik prodat, nebo do něj pustit investory. Toto se „povedlo“ v minulých vlnách asi pěti procentům podnikatelů v gastronomii. Frustrace a vyčerpání mezi podnikateli v gastru jsou velké, proto očekávám větší vlnu prodejů hospod nebo ukončení činnosti.
Jak vládní opatření ze svého pohledu hospodského hodnotíte?
Jsme profesionálové a situace není dobrá. Ale když už se ta opatření dělají, tak bych očekával, že se nebudou opakovat chyby. Proto absolutně nechápu, proč se nestanovila doba poslední objednávky na dvaadvacátou hodinu a proč se nenechal prostor lidem bezpečně zakončit návštěvu do jedenácté večerní.
Teď budeme opět svědky postávajících hloučků s kelímky, které budou bujaře procházet městy, policisté kolem nich budou jezdit autem a mávat na ně, ale ti špatní budeme opět jen my. Bude to kontraproduktivní, přitom to mohlo být uděláno daleko lépe. Že se ta chyba stala minulý rok, to jsme ještě přežili, ale že ji úředníci zopakují podruhé, to je opravdu ukázka tuposti, která mi opravdu hodně vadí.
Počítali hospodští s tím, že přijde další omezení? Připravovali se na to nějak?
Nechtěli jsme s tím počítat, ale zároveň jsme viděli, co se děje v zahraničí. Připravit se lze jen tak, že budete tvořit rezervy a budete se chovat hospodárně. Problém je ale ten, že rezervy není moc kde brát. Navíc roste cena energií, surovin, je těžké sehnat zaměstnance. Gastro zoufale potřebovalo listopadové a prosincové tržby, a vidíte, je to naopak.
Takže je to nesmírně náročné i psychicky. Na druhou stranu, z minulých lockdownů se mnozí i poučili a ví, že se to dá zvládnout jedině aktivitou, kreativitou a bojem, jiná cesta není.
V jakém stavu teď celé odvětví je? Máte představu, kolik podniků muselo definitivně skončit?
Na to je ještě příliš brzy. Ale v minulých lockdownech skončilo dvacet procent podnikatelů, z nichž polovině se buď povedlo obnovit podnikání, nebo právě svůj provoz prodat. Očekávám podobný průběh. Spíše se ale obávám o zaměstnance v gastru. Druhé Vánoce za sebou to budou mít těžké a nedivil bych se, kdyby z oboru odešlo ještě více lidí než minulý rok, kdy jich podle našich odhadů odešla z oboru čtvrtina.
Někteří předpovídají, že nakonec přijde totální lockdown. Připravujete se na to nějak?
Já osobně a i ve firmě ano. Živě si ale pamatuji billboardy všech politických stran, kde všichni slibovali, že nedopustí lockdown. Tak jsem na ně zvědavý. S našimi politiky a úředníky ale musíte být vždy připraven na nejhorší možnou variantu.
Jaké dopady by teoreticky měla situace, kdy by restaurace a hospody opět přišly o kompletní vánoční sezonu?
Obor přijde opět o lidi i podnikatele. Krizi obecně lépe zvládají, ti, kteří nejsou zodpovědní, kteří obcházejí pravidla i opatření. Takže problémy budou mít zejména ty zodpovědné a kvalitnější provozy, které pravidla ctí a budovaly kvalitu, to je strašná škoda. Kompenzace vám byznys nezachrání.
Mění se vláda, která avizuje, že bude škrtat, takže je to opět totální nejistota. Vir mutuje. Ceny vstupů rostou. Většina podnikatelů v gastru je jako v hodně špatném snu a zvažuje, zda to vůbec celé ještě dává smysl v tom oboru podnikat. Dopady samozřejmě budou velké.
Jak se konkrétně pro vaše restaurace změnila situace od loňského roku? Jste připraveni na případné další ztráty?
My situaci díky společníkům zvládneme. Najedeme opět na ekonomický provoz, ale nezměníme z konceptu vůbec nic. Nezačneme dělat burgery a polévky za třicet korun nebo řízek s kaší, to ne. Náš koncept není vhodný pro rozvoz, který nám ani díky třicetiprocentní provizi rozvozovým společnostem nikdy smysl dávat nemůže.
Takže se pustíme opět do plánů a příprav na období, až budeme moci opět otevřít dveře. Budeme se perfektně starat o naše lidi, to je naše priorita. Chystáme spoustu nových věcí, tak bude i čas je dobře připravit tak, aby to byl pak opět ohňostroj radosti, až to zase naběhne.