skip to main content
Komentář

Většina lidí, kteří z gastronomie odešli, se už nevrátí, míní majitel Kampa Group

Čtyři sta dnů zavřeno, a když už mohli v Kampa Parku přivítat na terase konečně hosty, vyplavila ji voda. Další dva ztracené dny.

Majiteli společnosti Kampa Group, do které restaurace patří spolu s Hergetovou cihelnou, to sice zkřížilo plány, ale během posledního roku už musel Nils Jebens zvládnout i horší věci. 

Pro Forbes se ohlédl za uplynulým obdobím a prozradil, co jeho podniky čeká teď, když se vše znovu otevírá. 

Jak už to bývá, místo lehkého deštíku přišla studená sprcha, a to po všech stránkách. Během víkendu se hladina Vltavy zvýšila o půl metru, a tak Povodí Vltavy muselo zavřít Čertovku a Kampa Park, aby byla v případě velké vody chráněna Malá Strana.

Reklama

Protipovodňové zábrany se odstranily v úterý, proto jsme mohli otevřít až ve středu. I když by se mohlo zdát, že dva dny, kdy jsme museli nechat zavřeno, jsou v porovnání s 400 dny lockdownu zanedbatelné, na náladě to nepřidá. Voda způsobila i nějaké materiální škody, a museli jsme dokonce opravovat.

Také nikdo nepředpokládal, že v druhé polovině května, když jsme mohli konečně otevřít alespoň terasy, bude deštivo. Nicméně radujeme se z každého pracovního dne a každého hosta, i když nám počasí momentálně moc nepřeje.

Minulý rok pro nás byl historicky nejhorší. Ztráta dosahuje desítek milionů korun, museli jsme zredukovat počty zaměstnanců ze 135 na 32, což nebylo vůbec snadné. Od státu jsme dostali minimální podporu, peníze jsme čerpali vlastně jen z programu Antivirus a Covid nájemné, a to pouze omezenou dobu. Žádné jiné kompenzace nebyly pro pohostinství dostupné. 

V porovnání s ostatními zeměmi, jako jsou Rakousko, Francie, Velká Británie, Skandinávie nebo Německo, byla v Čechách podpora v covidové době slabá. Ve zmíněných zemích se vláda opravdu aktivně angažovala v záchraně gastro odvětví. 

Problém je pracovní síla.

V lockdownu jsme ale nezaháleli. V Kampa Parku jsme ho využili k renovaci prostor a provedli řadu změn. Restaurace se hostům představí v nových barvách, s novými lustry od společnosti Preciosa a také s novou vinotékou, která nabídne širokou škálu nových vín. Změnou prošlo i naše menu: rozšířili jsme ho o vegetariánská a veganská jídla. 

Nechci konkrétně zmiňovat, kolik nás renovace prostor stála, ale dost na to, aby měly úpravy na naše prostory výrazný vliv. Interiéry budou hotové do 14. června a my věříme, že jsme posunuli laťku designu zase o něco výš.

Reklama

Co dnes vidím jako problém, je pracovní síla. Gastronomie již delší dobu ztrácí na atraktivitě, a to především kvůli pracovní době, kdy je třeba pracovat večer a o víkendech, a také fyzické a psychické náročnosti.

Předplatné Forbesu

Mnoho lidí odcestovalo za prací do zahraničí anebo se během koronavirové krize přesunuli do jiných odvětví. Většina z nich se do gastronomie už nikdy nevrátí. 

Po dobu krize jsme si udrželi třicet klíčových zaměstnanců a pravděpodobně nás to nezasáhlo tolik jako ostatní, ale samozřejmě potřebujeme a sháníme nové schopné kolegy a kolegyně. Hledají se nelehko.

Nedostatečná nabídka vždy ovlivní poptávku, a tím i mzdy. Navýšení cen surovin, absence korporátní a MICE (meetings, incentives, conventions/conferences, exhibitions/events, pozn. red.) klientely ve spojení s absencí turistů gastronomii markantně zasáhnou. Český trh je velmi citlivý na ceny a bude obtížné nezdražovat.

Rozhodovat bude i počasí.

My zdražovat zatím neplánujeme, přestože se ceny surovin zvýšily. Vše bude záležet na několika důležitých faktorech: zájmu korporátní a MICE klientely, vývoji turistiky v Praze a obecně celkovém vývoji mezd a ekonomiky. Rozhodovat bude i počasí.

Co covid v našem odvětví výrazně změnil? Největší změnou bude snížení obchodních cest, protože firmy přecházejí na online komunikaci. Společnosti budou váhat s  organizováním velkých konferencí a myslím, že nákladné cestování bude ze stejných důvodů také výrazně omezeno. Turisté budou vyhledávat alternativy blíže k domovu.

Bude také chvíli trvat, než se znovu postaví na nohy letecké společnosti. Emise CO2 způsobené leteckou dopravou jsou extrémní a domnívám se, že bohatší část populace si bude stále více uvědomovat vliv na životní prostředí.

Létat sice nepřestane, ale objem letecké dopravy se výrazně sníží. Celkově vzato, není to zrovna skvělý výhled a nikdo neví, kdy se věci vrátí do normálu. My věříme, že se situace bude měsíc co měsíc zlepšovat a bude to tak až do Vánoc.

Zpátky do „nového“ normálu bychom se mohli vrátit nejdříve v dubnu 2022, ale pouze v případě, že znovu nepropukne pandemie. Situace zejména v Indii nám ale bohužel moc optimismu nedává.

Reklama
Reklama