Jarní teploty i rušení protipandemických opatření přímo vybízejí k tomu, vyrazit na víkend někam do lázní. A kam jinam by to mělo být, než do Karlových Varů.

Nejznámější české lázeňské město sice možná mělo v minulosti nálepku místa, kde nejsou Češi tak důležití nebo kde se toho kromě filmového festivalu moc neděje. Ve skutečnosti se ale řada podniků přeorientovala na moderní přístup ke gastru i místní zákazníky a najdete tady plno skvělých míst, kde si zpříjemnit víkend. Kam ve Varech zajít na oběd, kávu, drink nebo wellness?


Le Marché

Do zážitkové restaurace Le Marché si raději udělejte rezervaci s dostatečným předstihem. Víkendy tady totiž mají dlouhodobě vybookované a podle šéfkuchaře Jana Krajče další uvolnění vystřelilo rezervace i během týdne.

Několikastránkový jídelní lístek tady nehledejte: menu se tady mění každý den podle surovin, které si šéfkuchař objedná z Francie. A k polévce a dezertu si můžete vybrat jednu ze dvou variant hlavního chodu. „Ze začátku ten koncept lidi moc nechápali, ale dnes moc dobře vědí, kam jdou. A já jim vždycky uvařím to nejlepší, co umím,“ vysvětluje Krajč.

Pod skupinu patří i La Hospoda v centru Varů, která se zaměřuje na českou kuchyni a slouží i jako učňovské středisko, kde se snaží vychovat mladé schopné kuchaře, nebo loni otevřený hotel Villa Basileia.


Malé Versailles

Z původní hospody nižší kategorie v historické budově na kopci nad Vary se po rekonstrukci z roku 2016 stala finediningová restaurace, která vaří hlavně z lokálních surovin. Vyhlášená je třeba místní kachna.

Provozní restaurace Patrik Pudil přiznává, že zahraniční klientela jim hodně chyběla. Museli tak zlevnit i upravit menu, tak aby přilákalo více českých turistů, kteří do Varů přijíždějí hlavně o víkendech.

Na začátku roku tak měli otevřeno jen od středy. Majitel ale plánuje v létě otevřít na kolonádě další pivnici. „Vidíme to optimisticky,“ zdůrazňuje Pudil. „Až se situace vrátí do normálu, Vary budou mít velký potenciál.“


Bagel Lounge

Pro ty, kteří mají chuť spíš na něco lehčího, budou obložené bagely ideální. Bagel Lounge byl jeden z prvních podniků, které do Varů přinesly moderní gastrokoncept. A byl to úspěšný krok do neznáma. Restaurace má každý den plno a majitelé se značkou expandovali i do Prahy nebo Chebu. Letos plánují v hlavním městě otevřít svou šestou a sedmou pobočku.

Pandemii se jim podařilo ustát hlavně díky nadstandartnímu vztahu se zákazníky.

„Hned první den jsme každému sledujícímu napsali, že máme otevřené okénko,“ vypráví Kristýna Gabalcová, která má v Bagel Lounge na starosti marketing. „Pořádali jsme různé soutěže a máme taky databázi tisícovky VIP hostů, kterým jsme k narozeninám vždycky doručili třeba dortík nebo balonky, dali jsem jim slevu. Prostě něco, co jim zlepší náladu. Dařilo se nám tak si s nimi držet vztah a zvládnout pandemii,“ vzpomíná.


Lékárna by City Roasters

Když v Karlových Varech vyrazíte do kavárny, je vysoká šance, že na mlýnku budou mít zrna od místní pražírny City Roasters. Její provozovatelé byli první, kdo do Varů přivezl výběrovou kávu z Holandska, před šesti lety začali pražit vlastní a o tři roky později otevřeli v pasáži Praha Lékárnu.

Stylová kavárna, která by zapadla i do těch nejhipsterštějších pražských čtvrtí, se pravidelně zařazuje do prestižního kávového průvodce European Coffee Guide. Osmdesát procent klientely ale tvoří místní, kteří se rychle naučili pro dobré kafe vracet. Kromě toho tu najdete i poke bowls nebo skvělé dorty, které peče přímo maminka spoluzakladatele Filipa Hamra.


Café Bonjour

Kousek dál od centra, blízko zimního stadionu najdete Café Bonjour. Kavárna ve francouzském stylu se sem z centra přestěhovala před šesti lety. Na první pohled nenápadná unimo buňka se stala útulným prostorem s klidnou zahrádkou na kraji přírody, kde zahraniční klientelu koncentrovanou u kolonády střídají místní pravidelní zákazníci.

Kromě klasického kavárenského sortimentu a francouzských dezertů tady najdete i širokou nabídku prosecca. Majitelka Martina Holoubková se totiž před dvěma lety domluvila s pražskou Prosekárnou a do nabídky zařadila necelých třicet druhů bio prosecca. A během filmového festivalu společně otevřeli stánek. „Původní Café Bonjour ale zůstává pořád stejné místo, kde se lidé cítí dobře,“ usmívá se.


Becher’s Bar

Pokud se ve Varech zeptáte téměř kohokoli, řekne vám, že ty nejlepší drinky vám namíchají v Becher’s Baru v hotelu Pupp. Hlavním barmanem je tady spoluzakladatel známého pražského baru L’Fleur Vítězslav Cirok. Toho si z Puppu zavolali v rámci celkové snahy hotelu o modernizaci.

Alfou a omegou baru je šampaňské a jejich signature drinky. „Zaměřili jsme se na psychologii, každý drink má barvu a vždy jsou tam emoce, které vyjadřuje. Ty emoce se v lidech pomocí prezentace drinku snažíme vyvolávat, aby pochopili, o čem drink je. To se jim líbí,“ vysvětluje Cirok.

Celkem vám v baru otevřeném od čtvrtka do neděle (kdy je v něm taky každý večer plno) namíchají dvacítku drinků, z toho osm Pupp Classics pak připravují pro celý hotel. Kromě drinků ale klade bar stejný důraz i na příjemnou atmosféru. „Lidé do Grandhotelu Pupp jezdí za zážitkem a odpočinout si, ne se opít,“ říká Cirok.


Grandhotel Pupp

I zmiňovaný Pupp je nepříliš překvapivě jednou z „must“ zastávek v Karlových Varech. Hotel během pandemie prošel rozsáhlou rekonstrukcí pod dohledem nového ředitele Jindřicha Krausze, která si dala za cíl legendární domov světových filmových hvězd během karlovarského filmového festivalu po všech stránkách zmodernizovat.

Změnili design interiérů, vstup do hotelu, sjednotili vizuální identitu brandu, najali nového šéfkuchaře Ondřeje Korába nebo začali spolupracovat s českými značkami.

Hosté tak na pokojích najdou českou kosmetiku, v restauracích mattonku, na recepci hašlerky nebo květiny ve vázách od Mosseru. A vyplatilo se, protože průměrná obsazenost se oproti době před pandemií zdvojnásobila.

Krausz si při svém nástupu do funkce před čtyřmi lety vytyčil jako jeden z cílů přilákat českou klientelu a ukázat, že luxus a kvalita Puppu nejsou jen pro filmové hvězdy. A podařilo se mu to, protože dnes Češi tvoří více než polovinu hostů hotelu s více než třísetletou historií. „Začínáme potkávat i hosty, kteří se sem vracejí čtyřikrát ročně, to dřív nebylo zvykem,“ říká Krausz.


Hotel Imperial

Nahoře nad Vary v hotelu Imperial mají nyní obsazeno asi sedmdesát procent z necelých čtyř stovek lůžek. Podle ředitele hotelu Roberta Jahna je to asi podobný počet jako před pandemií. „Pro pětihvězdičkový hotel ani není účelné, aby byla kapacita zcela vyprodána, musíme zachovat určitý komfort,“ vysvětluje. 

Hlavní roli i tady hraje česká a německy mluvící klientela, se kterou díky blízkosti hotel spolupracuje intenzivněji. Před pandemií tvořili Češi asi třetinu, ale jejich podíl začal zhruba před třemi lety růst, dnes je to něco nad polovinou.

„Já sám jsem optimista,“ zdůrazňuje Jahn, „Lidé jsou stále zvyklí cestovat a užívat si volný čas. Úbytek zahraniční klientely není nezvládnutelný. Pokud vypadne jakýkoli segment, víme, že ho musíme obnovit nebo nahradit nějakým jiným. Hotely musí uvažovat do budoucna. A u nás není žádná skepse.“