Důvod k otevření lahve tvrdého už před polednem může být i poměrně nevinný – například uvaření ikonických penne alla vodka, tedy těstovin s rajčatovou omáčkou podtrhnutou silným alkoholem. Vodka omáčce dodá příjemnou jiskru a zvýrazní její chuť, přičemž alkohol jako takový se vařením odpaří.
Díky smetaně a sýru pak omáčka získá až hedvábně jemnou strukturu a k zahození není ani fakt, že suroviny na toto jídlo můžete mít doma i několik týdnů.
Protlak versus rajčata? Recepty se různí v použití protlaku či drcených rajčat, mně nejvíce chutná kombinace obojího – nakyslá rajčata se s nasládlým protlakem totiž dobře doplňují. Použít ovšem můžete i jen 200 g dvakrát koncentrovaného rajského protlaku, nebo naopak dvě 400ml plechovky rajčat, tedy celkem 800 ml rajčat.
Penne alla vodka s pancettou (těstoviny s rajčatovou omáčkou s vodkou)
Na 4 porce potřebujete:
- 400 g semolinových těstovin (nejlépe penne)
- 100 g pancetty (lze vynechat)
- 2 lžíce másla nebo olivového oleje
- 1 větší cibule nebo 3 šalotky
- 4 stroužky česneku
- ½ lžičky chilli vloček
- 140 g rajského protlaku (dvakrát koncentrovaného)
- 80 ml vodky
- 400ml plechovka drcených rajčat
- Sůl & pepř
- 200 ml smetany ke šlehání
- 60 g parmezánu + na posypání
- Čerstvá bazalka, oregano nebo petržel
Postup
- V pánvi zahřejte kostičky pancetty s olejem či máslem (pokud pancettu nedáváte, použijte více tuku), přihoďte kostičky cibule a pozvolna asi 8 minut restujte. Přidejte nasekaný česnek, chilli (množství dle vaší chuti) a protlak a restujte další 2 minuty.
- Zalijte vodkou, rajčaty a troškou vody, osolte a vařte. 10 minut je minimum, 30 poslouží chuti omáčky lépe.
- Mezitím uvařte v hodně osolené vodě těstoviny dle návodu na obalu.
- Do omáčky přidejte smetanu, dochuťte čerstvě mletým pepřem a případně rozmixujte dohladka, přijdete tak ovšem o kostičky slaniny. Vmíchejte parmezán a scezené těstoviny a podávejte posypané čerstvými bylinkami a dalším sýrem.
Tip: Do cibulového základu přidejte i několik sušených rajčat v oleji.