Tak jako gastro spisovatelka Marcella Hazan šířila slávu italské kuchyně v USA a Británii, bude se vaší kuchyní lahodně šířit vůně její až ikonické a extrémně snadné rajčatové omáčky. Stačí vám na ni jen 4 suroviny: v sezoně čerstvá, v zimě konzervovaná rajčata, máslo, cibule a sůl.

Zbytek omáčky a její použití už doladíte podle svých představ. Dá se zamrazit či zavařit na hektičtější dny, doplnit česnekem, bylinkami a slaninou či salsicciou nebo jen smíchat s těstovinami či domácími bramborovými noky a obložit mozzarellou a bazalkou nebo oreganem. Proto omáčku doporučuji rovnou vařit z minimálně dvojnásobné dávky a část zamrazit nebo schovat do lednice na další použití.

rajcatova omacka Marcella Hazan

Jednoduchá rajčatová omáčka Marcelly Hazan

Potřebujete:

  • 1 kg rajčat nebo 800 g rajčat z plechovky
  • 5 lžic másla (70 g)
  • 1 střední cibule
  • Sůl

K podávání (2 až 3 porce):

  • 500 g bramborových noků
  • 1 mozzarella
  • Čerstvá bazalka
  • Olivový olej
rajcatova omacka Marcella Hazan

Postup

  1. V sezoně použijte měkká zralá rajčata čerstvá, v zimě pak jednu až dvě plechovky rajčat drcených. Čerstvá rajčata nejprve oloupejte (viz závěr článku). Oloupaná rajčata pokrájejte na osminky.
  2. Rajčata (pokrájená čerstvá nebo konzervovaná) vložte do hrnce s máslem, oloupanou rozpůlenou cibulí a pořádnou špetkou soli, přiveďte k varu a za občasného míchání bez poklice vařte alespoň 45 minut, lépe hodinu. Vařečkou rozmačkávejte větší kusy. Z mé zkušenosti je omáčka tím lepší, čím déle ji vaříte, a když používám rajčata čerstvá, dopřeju jim alespoň 75 minut.
  3. Z omáčky pak můžete či nemusíte odstranit cibuli, dochuťte ji další solí a dále použijte. Já k ní nejčastěji jen uvařím noky (v ideálním případě tyto domácí gnocchi) nebo pastu, doplním bazalkou nebo oreganem a sýrem (mozzarella, parmezán) a krátce zapeču v troubě. Zbytek pak zamrazím nebo zavařím.

Jak oloupat rajčata

Z rajčat vyřízněte zbytek po stopce a opačný hladký konec nařízněte malým nožem do kříže. Postupně je asi na minutu vkládejte do hrnce s vroucí vodou, děrovanou lžící odkládejte do mísy s vodou studenou a nechte zchladnout tak, abyste se jich mohli dotknout. Pak už je stačí pomocí nožíku snadno oloupat.

rajcatova omacka Marcella Hazan