Proč si oblíbíte scones? Na povrchu jsou pěkně křupavé, uvnitř vláčné a navíc jste od přípravy ingrediencí po vytažení z trouby do hodiny hotoví. To je skvělá výzva pro „nepekaře“ i pro ty, co sobě nebo někomu dalšímu rádi dopřejí báječnou víkendovou snídani.
Tyhle britské koláčky dobře chutnají jen tak, pokapané topingem z javorového sirupu, nebo také s čerstvým nezrajícím sýrem – například s ricottou, mascarpone či žervé. Doplnit je můžete různými druhy džemu, z nichž k javorovým scones nejlépe sedí pomerančový nebo černorybízový. Pokud si chcete scones trochu okořenit, zkuste špetku kardamomu a skořice. A kdybyste prahli ještě po nějakém vylepšení, sáhněte do lednice pro rozinky namočené v rumu. Krásně těsto ovoní a šťavnaté rozinky budou s křupavými ořechy pěkně kontrastovat.
Pekanové nekynuté koláče scones s javorovým sirupem
Na 6 kusů potřebujete:
- 300 g hladké mouky
- 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- ¼ lžičky sody
- Špetka soli
- 80 g másla
- 70 g pekanových ořechů + pár navíc
- 80 g smetany s obsahem tuku 30 %
- 50 g javorového sirupu
- 40 g bílého jogurtu s obsahem tuku 3,5 až 5 %
- 2 lžičky vanilkové pasty
Toping:
- 60 g moučkového cukru
- 40 g javorového sirupu
- 2 až 4 lžičky citronové šťávy
Postup
- V zadělávací míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, sodou a špetkou soli. Studené máslo nakrájejte na drobné kostičky a zapracujte do těsta. Pokud používáte robot, nasaďte na něj „K“ nástavec.
- Pekanové ořechy nahrubo nasekejte a vmíchejte do moučné směsi.
- Ve vedlejší misce prošlehejte smetanu, javorový sirup, jogurt a vanilkovou pastu. Nalijte do mísy s moučnou směsí a rychle zapracujte. Pokud k tomu chcete využít robot, vyměňte „K“ nástavec za hnětací hák.
- Pomoučenýma rukama vytvarujte z těsta pospolitý kruh o výšce 2 cm. Šířka tak vyjde kolem 19 cm. Během tvarování do povrchu vmáčkněte pár polovin pekanových ořechů. Kruh rozkrájejte ostrým nožem na šestiny, popř. na osminy.
- Scones přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 35 minut.
- Připravte si toping. Moučkový cukr a javorový sirup metličkou vymíchejte do husté pasty. Podle chuti a potřeby přidejte citronovou šťávu.
- Scones podávejte přelité topingem. Výborně chutnají například s ricottou, pomerančovým nebo černorybízovým džemem a citrónovým krémem.