skip to main content

Cream tea aneb Anglické požitkářství v podobě scones s hustou smetanou & jahodovým džemem

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Britové si umí svůj šálek čaje skutečně užít. Tzv. cream tea je převážně devonskou specialitou, oblíbenou po celé Anglii (a nejen tam). Jedná se o odpolední svačinku v podobě čaje s nadýchanými scones. K těmto anglickým koláčkům se podává „clotted cream“ a jahodový džem. Clotted cream se získává dlouhým zahříváním a následným pozvolným chladnutím čerstvé vysokotučné smetany. Můžete si jej vyrobit i doma, avšak oproti jednoduché výrobě koláčků by šlo o poměrně zdlouhavý proces. Vyšlehaná vysokotučná smetana anebo mascarpone tak budou skvělými zástupci. Ochutnávku typického clotted cream pak odložte bez výčitek třeba na samotnou návštěvu Anglie. 

A pokud jste ještě tyto lahodné koláčky nevyzkoušeli, doporučujeme vám to změnit. Příprava je až překvapivě jednoduchá a opravdu rychlá. Z výsledku budete (a především všichni kolem vás) naprosto nadšeni. Koláčky podávejte ideálně ještě zatepla. Rozřízněte je napůl a potřete poctivou vrstvou čerstvě vyšlehané smetany a džemu.

Scones s jahodovým džemem a hustou smetanou

Na 10 koláčků potřebujete:

Reklama
  • 350 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 2 vrchovaté lžičky kypřicího prášku do pečiva (s vinným kamenem)
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g másla 
  • rozinky (volitelně)
  • 125 ml mléka
  • 1 vejce
  • 50 g bílého jogurtu
  • pár kapek vanilkového extraktu

Na potření:

  • 1 žloutek
  • 1 lžíci mléka

K podávání:

  • vysokotučnou (40%) smetanu ke šlehání 
  • kvalitní jahodový džem

Postup

  1. Mouku se špetkou soli, práškem do pečiva a moučkovým cukrem promíchejte a prosejte do velké mísy. Přidejte studené máslo pokrájené na plátky a špičkami prstů jej zapracujte do drobenky. Pokud chcete přidat rozinky, nyní je pravý čas je přihodit. Mléko promíchejte s vejcem a spojte s drobenkou. Nakonec vmíchejte jogurt smíchaný s vanilkovým extraktem, díky kterému bude těsto nadýchanější.
  2. Těsto spojte dohromady nejprve vařečkou. Ke konci zapojte ruce, avšak velmi jemně, abyste těsto nepřepracovali – koláčky by pak byly tuhé. Těsto stočte do koule a ujistěte se, že v něm nejsou případné trhliny, na povrchu musí být hladké. Pokud by stále lepilo, přisypte trošku mouky navíc. Přendejte jej na pomoučenou pracovní desku a zlehka rozmáčkněte od středu do stran na výšku asi 3,5 cm.
  3. Pomocí kulatého vykrajovátka (o průměru 6 cm a výšce 3 cm) vykrajujte z těsta koláčky. Vykrajovátko si pokaždé vyválejte v mouce, aby se k těstu nelepilo. Při vykrajování kolečkem nekružte (jako je přirozeně zvykem), ale opatrně jej zvedněte nahoru a nechte si z něj těsto sklouznout do dlaně. Kroužkováním byste narušili jeho typickou strukturu. Zbylé těsto velmi opatrně přeskládejte, aby bylo na povrchu stále jemné, a pokračujte ve vykrajování, dokud jej nezpracujete. Vyjde vám z něj 10 koláčků.
  4. Každý koláček opatrně položte na plech vyložený pečicím papírem. Zvolte menší plech a koláčky skládejte vedle sebe, aby se jemně dotýkaly – porostou tak pěkně nahoru, nikoli do stran. Koláčky potřete na povrchu směsí žloutku s mlékem a vložte do rozehřáté trouby. Pečte při 220 °C 10 až 15 minut dozlatova (já pekla necelých 14). Ke konci je pečlivě hlídejte, přece jen se pečou při vyšší teplotě.
  5. Scones nechte lehce zchladnout a podávejte s čerstvě vyšlehanou smetanou a kvalitním jahodovým džemem. Je to neskutečná pochoutka.