Chuť a vůni, kterou společně vytváří pekanové ořechy s javorovým sirupem, si zamiluje pravděpodobně každý, kdo netrpí alergií na ořechy. Přestože je „domovem“ pekanového páje USA, rychle se zabydlí i u vás doma. A jestliže máte obavy, že nekritičtější fáze nadejde například během vyvalování nebo předpékání těsta, nezažili jste ještě ten moment, kdy onen voňavý, do křupava vypečený koláč po vytažení z trouby musí vychladnout. Aspoň trochu! To zvládnete!

Prudce návyková chuť se vám nejspíš neomrzí, nicméně pokud byste uvítali občas drobnou změnu, zkuste pekany vyměnit za vlašské ořechy nebo mandle. Přidat můžete i skořici anebo trochu brandy.

Křehký ořechový koláč s javorovým sirupem

Na formu o průměru 23 cm potřebujete:

  • 180 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • Špetka soli
  • 90 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce studené vody

Náplň:

  • 150 g 30% smetany
  • 1 vejce
  • 150 g javorového sirupu
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 50 g třtinového cukru
  • 20 g hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 200 g pekanových ořechů

Postup

  1. Mouku smíchejte s moučkovým cukrem a špetkou soli. Do sypké směsi co nejrychleji zapracujte na kostičky pokrájené máslo. Když vznikne směs připomínající sušší drobenku, začněte zapracovávat vejce a vodu. Zpracované těsto zabalte do fólie a nechte v lednici dvě hodiny odležet.
  2. Připravte si náplň. Prošlehejte všechny příslušné ingredience v misce kromě ořechů. Pekany nasekejte nadrobno a do směsi vmíchejte.
  3. Těsto vyválejte na kulatý plát (silný asi 3 mm) a vyložte jím kulatou formu o průměru 23 cm. Dno několikrát propíchněte vidličkou a důkladně vyložte alobalem. Zasypejte luštěninami, které těsto zatíží, aby se při předpékání nenafukovalo. Pečte při 200 °C (horkovzduch) 10 minut.
  4. Po 10 minutách odstraňte alobal s luštěninami. Troubu ztlumte na 180 °C a pečte dalších 5 minut.
  5. Po 5 minutách do předpečeného korpusu rovnoměrně rozprostřete náplň. Ztlumte na 160 °C a pečte 40 minut. Krájejte až po úplném zchladnutí.