skip to main content

Nedělní mřížkový koláč s rybízovým džemem, mandlemi a vůní muškátového květu

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Mřížkový koláč je klasika, jejíž podobu a chuť lze přesto pokaždé vyladit trochu jinak – ať už naplníte koláč rybízovým džemem, sladkou chutí jahod, nebo ho necháte rozvonět po meruňkách. Dopřejete si raději chuť ořechů, máku či tvarohu? Pod spletenou mřížkou je i toto možné. A pokud se chystáte upéct koláč na slavnostnější událost, můžete si ještě více vyhrát s jeho zdobením. 

Reklama

Na koláč o průměru 24 cm potřebujete:

Reklama
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • špetku soli
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • ¼ lžičky mletého muškátového květu
  • ¼ lžičky kypřicího prášku
  • nastrouhanou kůru z 1 citronu
  • 200 g másla
  • 2 menší vejce
  • 340 g džemu z černého rybízu
  • mandlové lupínky na posypání

Postup

  1. Smíchejte v míse mouku se špetkou soli, prosátý moučkový cukr, mleté mandle, muškátový květ, kypřicí prášek a citronovou kůru. Přidejte lehce povolené máslo, vejce a vypracujte těsto. Snažte se pracovat rychle, aby se vám nelepilo na ruce – pokud bude třeba, zaprašte jej ještě lehce moukou. Těsto zabalte do fólie a dejte vychladit do lednice alespoň na dvě hodiny, ideálně přes noc.
  2. Z vychlazeného těsta odřízněte ¾ a zbylou ¼ dejte zatím ještě do lednice. Na pomoučněné ploše těsto rozválejte na větší velikost, než je forma a přeneste jej do ní. Pomocí prstů vtiskněte opatrně těsto okolo všech záhybů až do horních okrajů formy, přesahující části odřízněte a přidejte k ještě nevyužitému těstu.
  3. Na těsto ve formě rozetřete rybízový džem a zarovnejte po celé ploše. Koláč v této fázi můžete na chvilku schovat do lednice. Zbylé těsto vyválejte a vykrájejte z něj proužky, ze kterých budete tvořit na koláči mřížku. 
  4. Proužky těsta pokládejte na koláč vždy od středu. Nejprve je vyskládejte jedním směrem a poté kolmo na ně druhým směrem. Proužky můžete mezi sebou případně proplétat. Konce těsta ke koláči přitiskněte pomocí vidličky.
  5. Ze zbylého těsta vyřízněte ještě dva proužky a opatrně z nich vytvořte cop. Nepatrně ho pomačkejte „dokulata“, aby držel pospolu a obložte jím obvod formy. Zřejmě se vám nepovede uplést tak dlouhý cop, abyste jím obložili celou formu, učiňte tak klidně na dvakrát až třikrát a konce k sobě pak nezapomeňte přitisknout.
  6. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a okraje posypejte mandlovými lupínky. Dejte do rozehřáté trouby na 180 °C a pečte 30 minut dozlatova. Hotový koláč nádherně voní, přesto vydržte a nechejte ho před konzumací vychladnout. Pro zjemnění chuti podávejte s bílým jogurtem. 

Reklama
Reklama