Segedín je podobně jako plněné papriky s rajskou z jídel, která z nějakého důvodu nevaříme často, ale když už se do nich dáme, všechny v okolí to potěší. Tento guláš je přitom snadný na přípravu, lahodný na konzumaci a zdravější, než se zdá.

Kysané zelí je totiž bez nadsázky superpotravina – kromě množství céčka obsahuje i řadu dalších vitaminů a minerálů a stejně jako jiná kvašená zelenina je také bohaté na probiotika. Nejvhodnější by bylo zelí konzumovat syrové, ale v segedínském guláši ho minimálně pořádně prohřejte a syrový zachovejte alespoň nálev, viz takříkajíc detoxikační tip na konci článku. Důležité je ovšem kupovat zelí kysané, nikoli sterilované. Ve složení by mělo být pouze zelí, sůl a koření, veškerá chemie je navíc a nežádoucí.

Pro ještě zdravější verzi vyměňte vepřové maso za krůtí stehenní plátek a guláš podávejte s bramborami, pro poctivější segedín naopak přidejte do základu kostičky slaniny a dejte jen jeden sáček zelí na stejné množství masa.

Segedínský guláš s kysanou smetanou

Na 4 porce potřebujete:

  • 750 g vepřové plece
  • 20 g hladké mouky
  • 50 g sádla
  • 2 střední cibule
  • 1 lžička celého kmínu
  • 2 lžíce sladké papriky
  • Sůl & pepř
  • 500 až 1000 g kysaného zelí
  • 200 g kelímek kysané smetany

Postup

  1. Maso očistěte od blan (něco tuku můžete nechat), pokrájejte na 3cm kostky a obalte v mouce. Najemno nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na rozpáleném sádle. Když je cibule průhledná, zvyšte teplotu, přidejte maso a zprudka opékejte, aby se ze všech stran zatáhlo a dozlatova opeklo.
  2. Zasypejte kmínem (ten slouží na chuť i proti nadýmání) a paprikou, jen pár vteřin míchejte, aby se paprika rozvoněla, ale nezhořkla, a ihned zalijte vodou či vývarem, aby nezhořkla. Tekutiny dejte jen tolik, aby z masa cca třetina vyčuhovala. Osolte a pod poklicí vařte 60 až 80 minut doměkka, čas od času zamíchejte a případně ještě trochu podlijte.
  3. Zelí sceďte (nálev nevylévejte!), kdyby bylo opravdu moc kyselé, tak ho i propláchněte, a pokrájejte. Vmíchejte ho k masu a ještě 10 minut prohřívejte.
  4. Vmíchejte smetanu, opepřete, případně dosolte nebo dokyselte nálevem ze zelí a podávejte s dobrým kupovaným nebo jednoduchým hrnkovým knedlíkem.

Tip: Pokud se v nejbližších hodinách nebudete vyskytovat mimo domov, zbylý nálev vypijte. Nálev ze zelí obsahuje až překvapivé množství vitaminů a minerálů, pozitivně působí na střevní mikroflóru a také detoxikuje organismus…