Plněné papriky jsou přesně ten typ jídla, u kterých si spousta lidí řekne „Jee, plněné papriky, to si někdy uvařím!“. Ale neuvaří. Popravdě nevím, proč tomu tak je, protože to mám sama stejně. Přitom na jejich přípravě není nic složitého, ingredience pořídíte snad všude, a výsledek je v podstatě na jistotu. Aspoň jednou za rok se proto do této letní klasiky pusťte, ať to neskončí jako vždy u slibů!

Plněné papriky s rýží a rajskou omáčkou

Na 6 porcí potřebujete:

  • 120 g neuvařené rýže
  • 6 větších polních paprik
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g mletého masa (vepřové, případně mix s hovězím)
  • 1 vejce
  • Sůl & pepř
  • 1 hrst čerstvých bylinek (petržel, majoránka, saturejka, oregano, bazalka atd.)

Na omáčku:

  • 1 lžíce sádla
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 500 g pasírovaných rajčat
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 1 svitek skořice
  • Sůl

Postup

  1. Rýži propláchněte a namočte, než si připravíte zbytek. Malým nožíkem vyřízněte z paprik stopku a semínka, omyjte je a nechte oschnout.
  2. V hrnci, kam se vám vedle sebe vejdou všechny papriky, dozlatova na sádle orestujte najemno pokrájenou cibuli. Díky restování bude mít lepší a jemnější chuť než syrová. Vmíchejte nasekaný či prolisovaný česnek, stáhněte z plotny a nechte chvíli vychladnout.
  3. V míse rukama dobře propracujte maso, vejce, malou lžičku soli, čerstvě mletý pepř, nasekané bylinky a zchladlou cibuli. Rukama nebo lžičkou pak směsí naplňte papriky. Nemusíte ji příliš pěchovat, protože rýže trochu nabude a vyplní případně mezírky. Když vám nějaké maso zbude, naplňte víc paprik, nebo z něj vytvořte koule, které pak vařte spolu s paprikami.
  4. V hrnci, kde jste smažili cibuli, rozehřejte další lžíci sádla a minutu na něm restujte protlak s kořením. Bobkový list, pepř a nové koření ideálně nadrťte v hmoždíři, abyste ho pak nemuseli z omáčky lovit, skořici nechte vcelku. Zalijte passatou, obal vypláchněte trochou vody, kterou nalijte k omáčce, osolte, přiveďte k varu, ztlumte a do omáčky vyskládejte papriky. Pokud jste zvyklí na sladkou rajskou, omáčku ke konci doslaďte.
  5. Pod poklicí duste 25 minut, poté papriky opatrně otočte a duste dalších 25 minut. Jelikož v náplni již rýže je, dejte si papriky klidně samotné. Jestli chcete přílohu, doporučuji opět rýži, případně dobrý knedlík, čerstvý chleba nebo třeba drobné těstoviny (ano, těmi mám na mysli kolínka).