Když se řekne „pesto“, skoro každý si vybaví to zelené bazalkové, zvané janovské neboli pesto alla genovese. Je plné bazalky, piniových semínek a parmezánu. To sicilské, z druhého konce Itálie, se od něj poměrně liší. V první řadě obsahuje rajčata a namísto pinií mandle. Nicméně úžasná a pronikavá bazalka a sýr nesmí chybět. Můžete použít pecorino nebo parmezán. A samozřejmě nechybí olivový olej. Kvalita olivového oleje ovlivňuje kompletně celou chuť pesta, proto pozor na jeho výběr.

Textura sicilského pesta je o něco hrubší než u bazalkového pesta alle genovese, proto je ideální sekat mandle zvlášť, abyste lépe podchytili tu správnou hrubost a nestala se vám z pesta pasta.

Linguine se sicilským pestem z rajčat a mandlí

Na 2 porce pesta potřebujete:

  • 300 g rajčat (asi 3 středně velká rajčata)
  • 60 g blanšírovaných mandlí
  • 2 stroužky česneku
  • 20 g bazalky
  • 50 g olivového oleje
  • 20 g nastrouhaného parmezánu nebo pecorina + k podávání

Dále potřebujete:

  • 200 g těstovin linguine
  • Sůl

Postup

  1. Rajčata překrojte na čtvrtiny a zbavte se semínek a zbytků po šťopkách. Osušte papírovou utěrkou a nakrájejte nahrubo. Tekuté vnitřky můžete použít například do polévky gazpacho nebo do základu při přípravě řeckého pokrmu yemista.
  2. Ve food procesoru nadrobno nasekejte mandle a dejte prozatím stranou.
  3. Do prázdného food procesoru vložte rajčata, nasekaný česnek, bazalku, olivový olej a pulsy sekejte na hrubou pastu. Přidejte mandle, parmezán a jen pár pulsy promíchejte.
  4. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente. Do pánve vlijte 4 lžíce vody z těstovin a po scezení linguine rovnou přendejte do pánve, nesnažte se z nich setřást příliš vody. Do pánve přidejte pesto, osolte a promíchejte.
  5. Podávejte se strouhaným parmezánem.

Tip: Pro zjemnění a krémovou strukturu vmíchejte do horkých těstovin i trochu ricotty. Zbylou ricottu použijte do řepových či polentových lasagní nebo těstovin s restovaným lilkem a cherry rajčaty.