Řecký pokrm yemista, anebo také gemista, je přesně to jídlo, které chcete jíst celý rok. Že nemáte v létě moc chuť na teplé jídlo? Zvažte ale, kdy jindy než v létě si užijete sklizeň v té nejlepší kondici. A kdy jindy jsou rajčata tak voňavá, že byste je mohli jíst po kilech? Navíc zelenina pokrm vcelku odlehčí, a proto je toto jídlo ideální pro teplé i chladné dny. V zimě si můžete pokrm přiostřit trochou chilli a podávat ještě navíc s trochou pečiva, je-li chuť.

Plněnou zeleninu yemista můžete připravit nejen v masové, ale i vegetariánské verzi. Maso v tomto případě nahradí větší množství rýže, nebo můžete rýži nakombinovat například s quinoou, luštěninami, bulgurem či dalšími obilovinami. K dochucení můžete dodat trochu řeckého sýra feta a nasucho opečená piniová semínka. Plnit nemusíte jen rajčata a papriky. Zkuste i cuketu. Masovou verzi nemusíte nutně připravovat jen z mletého hovězího masa, hodí se i jehněčí a vepřové.

Yemista/gemista: plněné papriky a plněná rajčata s mletým masem

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 sáček rýže, například parbolied (100 g)
  • 4 až 6 rajčat
  • 4 papriky
  • 2 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 600 g mletého hovězího masa
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžičky rajského protlaku
  • 1 lžíce čerstvého, najemno nakrájeného oregana nebo 2 lžičky sušeného
  • 1 lžíce čerstvé, najemno nakrájené máty nebo 2 lžičky sušené
  • Hrst petržele, nakrájená nadrobno
  • Sůl & pepř

Rajčatová omáčka:

  • 1 plechovka krájených rajčat
  • ½ plechovky vody nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžičky rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl
  • Sušené chilli (nemusí být)
  • 4 menší brambory
  • Olivový olej na zakápnutí
  • Petrželka a oregano na posypání

Postup

  1. Sáček rýže 2x vymáchejte ve vlažné vodě. Poté přendejte do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte 12 až 14 minut do poloměkka. Sceďte, nechte okapat.
  2. Z rajčatpaprik odřízněte vrchní část. Rajčata vydlabejte. Tekutou část nechte prozatím v misce, dužinu nakrájejte nadrobno a přidejte také do misky. Z paprik odstraňte semínka.
  3. Cibuli nakrájejte nadrobno. Ve větší pánvi rozehřejte olej a cibuli za občasného míchání nechte zesklovatět. Do pánve přidejte maso a vařečkou míchejte, aby se maso rozpadlo a dobře opeklo. Když se maso zatáhne, přidejte najemno nasekaný česnek, protlak, nakrájenou dužinu rajčat a bylinky, sůl a pepř. Za občasného míchání vařte, dokud se tekutina z velké části neodpaří. Směs by ale neměla být suchá a neměla by se připalovat. Na dně pánve by trošku šťávy mělo ideálně zbýt.
  4. Do pánve vsypte částečně vařenou rýži a promíchejte.
  5. V zapékací misce promíchejte krájená rajčata, vodu nebo vývar, olej, citronovou šťávu, najemno nakrájený česnek, sůl a případně chilli. Brambory omyjte a nakrájejte na slabé klínky. Rozprostřete do zapékací mísy.
  6. Vydlabaná rajčata a papriky naplňte masovou směsí z pánve. Není třeba do zeleniny náplň nějak silně vtlačovat, rýže ještě trochu nabobtná. Zeleninu vyrovnejte do zapékací mísy. Vše zakryjte alobalem a utěsněte.
  7. Pečte při 200 °C 45 minut. Poté alobal odstraňte, teplotu v troubě zvyšte na 230 °C a pečte dalších 20 minut.
  8. Před podáváním přelijte olivovým olejem a posypejte nadrobno nakrájenými čerstvými bylinkami (petrželkou a oreganem).