Jestliže se budete procházet po poděbradské kolonádě, dost možná nakonec skončíte v některém z jeho podniků. Místní gastropodnikatel Tomáš Vrba v centru lázeňského města vlastní špičkovou restauraci, řemeslnou pekárnu, poctivý hostinec či butikový hotel. Nově své impérium rozšířil také o zámecký penzion a bistro u řeky.

Bývalý instalatér, kterého do pohostinství zaválo rodinné neštěstí a touha po životní změně, o sobě říká, že rád vytváří místa k setkání. Aktuálně – i s posledními přírůstky – jich jeho skupina La Place čítá už osm a není vyloučené, že v budoucnu přibudou další.

„Zastávám názor, že když se vytvoří krásné místo, dá se mu pražský servis a poděbradské ceny, musí fungovat i mimo území metropole,“ tvrdí jednačtyřicetiletý rozjařený chlapík, který se netají inspirací v pražském Ambiente Tomáše Karpíška.

Čtyřhvězdičkový Zámecký penzion i Bistro U Lupiče, které najdete na břehu řeky Labe, Vrba otevřel navzdory nejistotě, jež segment horeca bezmála dva roky svírá. Věří totiž, že sezona trvající zpravidla od jara do podzimu bude skvělá a slabší období způsobená částečnými vládními restrikcemi mu vykompenzuje.

„My měli loni fantastické léto,“ pochvaluje si byznysmen návštěvnost, kterou z osmdesáti procent tvoří Češi, ať už místní obyvatelé, nebo lidé z ostatních koutů republiky.

„Navíc penzion a bistro, které jsme v portfoliu dosud neměli, krásně zapadnou do skupiny, aniž by si navzájem konkurovaly s dalšími podniky,“ dodává.

Podebrady, La Place, Zamecky penzion
info Zámek Poděbrady
Zámek Poděbrady

Podle jeho počátečních propočtů by se obrat La Place – i díky nově spuštěným provozům – mohl letos vyšplhat na 130 až 140 milionů korun. V minulém roce gastronomická skupina utržila přibližně sto milionů, když ji negativně ovlivnila přetrvávající pandemie.

Penzion v historické části zámku Poděbrady, který i s ohledem na požadavky památkářů Vrba rekonstruoval téměř dva roky, nabízí dvanáct rozličných útulných pokojů, v nichž vynikají původní dřevěné trámy. Součástí ubytovacího zařízení je také privátní wellness zóna s vířivkou a saunou či masážní salonek pro nespočet relaxačních procedur.

Bistro U Lupiče, nejmladší člen La Place, představuje místo, o němž jeho majitel dlouho snil – prosklená stavba s rozlehlou terasou a výhledem na vodu, ideální pro letní večery s grilováním či zimní večírky. Stojí hned vedle populární cyklostezky, takže si k němu najde cestu i velké množství náhodných kolemj(e)doucích.

První podnik, Café Oliver, otevřel Tomáš Vrba v roce 2010. S cílem uživit se a v domnění, že půjde o nejsnáze vydělané peníze. Naivní představa, že „hospodu umí provozovat každý pitomec“, ale brzy vzala za své. „Teď už vím, že to není o tom vzít večer peníze z kasy a jet si koupit oblečení do obchoďáku,“ říkal před více než rokem v obsáhlém rozhovoru pro Forbes.

Kavárnu inspirovanou francouzskou kuchyní a atmosférou postupně doplnil o noční bar Charles Bar, zážitkovou restauraci Cucina, čtyřhvězdičkový Mamma’s Boutique Hotel, hospodu moderního střihu Náš Hostinec, Vilémovo pekařství a naposledy právě Zámecký penzion a Bistro U Lupiče.