„Můžete žít zdravě a stejně vás mohou vaše geny někde zradit,“ říká mikrobioložka a genetička Martina Borčinová. Geny zároveň určují, jak budeme vypadat, jak se budeme chovat, kde je náš potenciál a kde máme „Achillovy paty“. Také se z nich dá vyčíst, co jíst, jaké vitaminy a minerály doplnit a jak sportovat, abychom byli zdravější a výkonnější.

„Geny nemůžeme změnit, ale můžeme je životním stylem ovlivnit. Výsledky vám například ukážou, jak vaše tělo zpracovává cukry a tuky, co má vliv na jejich ukládání nebo naopak rychlejší odbourávání či jak přizpůsobit stravu. A s tím vším můžete pracovat,“ vysvětluje Martina Borčinová.

Jako genetička vede vývoj genetických lifestylových testů, které GHC Research Institute nabízí pod novou značkou Chromozoom. A my jsme dopodrobna vyzkoušeli, co všechno se z takových testů o svém těle člověk dozví.

Testy jsem si objednala na internetu a za dva dny mi na pobočku Zásilkovny přichází balíček s odběrovou sadou a podrobnými pokyny. Samotný odběr je velmi jednoduchý, jen minimálně hodinu před ním nesmím jíst a pít.

Odstraňuji ochrannou fólii z tuby, otáčím víkem zkumavky a vytahuji tyčinku. Nesmí se dotýkat ničeho jiného než vnitřku tváře. Pečlivě se proto vyhýbám rtům a zubům, minutu mírným tlakem kroužím po vnitřní straně obou tváří, aby vzorek obsahoval dostatečné množství buněk. Tyčinku vkládám zpět do zkumavky, zkumavku do připraveného sáčku a vše do malé krabičky. S ní pak jdu na nejbližší Zásilkovnu a zdarma ji odesílám zpět.

Chromozoom nabízí několik typů testů. Já jsem zvolila ten nejobsáhlejší: Chromozoom 360, který zkoumá přes 130 vlastností skrytých v genech, a to v kategoriích Výživa, Zdraví, Krása a Sport. Do košíku jsem ještě přidala doplňkové testy na kofein, alkohol a vnímání chuti.

Výsledky mi přišly po pár týdnech do webové aplikace. Jsou přehledně zařazeny do několika kategorií, které jsou ještě děleny do podskupin. Barevné grafy ukazují různý stupeň rizik. U červených mám zbystřit, zelené jsou pozitivní.

Doporučení v aplikaci

Když pak každý z více než sto grafů rozkliknu, dozvídám se, co výsledek znamená a jak bych k němu měla uzpůsobit životní styl. Takže už vím, že mám geneticky dané vyšší riziko nedostatku hořčíku, predispozice k potravinové alergii, vysoký vliv tuků na tělesnou hmotnost, zvýšené riziko opožděného pocitu sytosti, ale taky zvýšený potenciál pro vytrvalost.

Zároveň přesně vím, co mám jíst a na co si mám dát pozor. Na nákupní seznam si bez výčitek mohu přidat lososa, olivový olej, zelený čaj, borůvky nebo červené víno. To mám navíc posvěcené i dalším výsledkem, který ukázal, že alkohol snáším poměrně dobře a s menší pravděpodobností se u mě rozvine závislost.

Naproti tomu u mě hrozí závislost na kofeinu, ale kávu z denního rituálu vyřadit nechci, navíc se dozvídám, že mě chrání před vysokou hladinou glukózy v krvi.

Jedna ze skupin výsledků je zaměřená na vstřebávání nejdůležitějších vitaminů a minerálů. Já mám vysoké genetické riziko nedostatku vitaminu D, zinku, železa a hořčíku.

Nedostatek hořčíku se může projevovat úzkostmi, nízkým tlakem a může vést k abnormálnímu srdečnímu rytmu. Aplikace mi proto radí, abych udržovala doporučený denní příjem hořčíku, jedla vařenou zeleninu, vyvarovala se vysokých dávek zinku, které mohou způsobit nedostatek hořčíku, a také kombinací jídel s vysokým obsahem vápníku s jídly bohatými na hořčík. Vzájemně si totiž konkurují při vstřebávání.

Bát se nemusím nedostatku vitaminu C, a kurděje tak můžu pustit z hlavy.

Vitaminy E a D prý mají snížený vliv na můj imunitní systém, takže je nemusím překotně doplňovat. Naštěstí quercetin, mononenasycené tuky a omega-3 mastné kyseliny je v péči o moji imunitu plně nahradí.

V kategorii krása vidím, že jsem šťastný člověk – nemám vysoké riziko akné, celulitidy ani suché kůže. Navíc na stárnutí mé pokožky nemá velký vliv sluneční záření, protože prý mám díky svým genům přirozenou ochranu. Nemusím tak často chodit na kosmetiku a používat speciální krémy.

Z kožních imunitních poruch mi nejvíce hrozí dráždivá kontaktní dermatitida, naopak riziko lupénky, atopického ekzému nebo ztráty pigmentu mám velmi nízké. A jelikož kožní nemoci mohou být mezi sebou často zaměňovány, v případě potíží mohu lékaře rovnou nasměrovat, na co by se měl prvotně zaměřit.

V aplikaci jsou také nejrůznější personalizované výzvy. Hned mě zaujme ta s názvem Vstříc lepšímu metabolismu cukrů. Spustím ji a dozvídám se, jak metabolismus ovlivňuje spánek – výzva na dnešek zní: „Dopřejte si nejméně sedm hodin spánku.“ Až ji splním, objeví se mi další úkol.

Konec s dietami „pokus–omyl“

Abych si byla jistá, že výsledky čtu správně, předem jsem se objednala i na konzultaci výsledků s genetikem. Kompletní test s konzultací, za kterou jsem si připlatila, mě vyšel na 12 090 korun.

Na online konzultaci se setkávám právě s Martinou Borčinovou, která se DNA věnuje už patnáct let a praxi získávala i na Curyšské univerzitě.

Martina Borčinová | Foto Luboš Wišniewski

„Nikdo z nás není důsledný a každý potřebuje potravinu, na které si zahřeší,“ říká hned na začátku genetička. Uklidnění ale vzápětí znovu střídá nejistota „O to více je pro nás důležité vědět, jak si nejméně uškodíme,“ dodává vědkyně.

Genom člověka obsahuje přibližně 25 tisíc genů a ty moje prý mluví jasně: lepší cheesecake než hamburger. U tuků jsem měla zdvižený prst hned v několika kategoriích, zatímco s vysokými dávkami sacharidů si mé tělo umí poradit relativně dobře.

Samozřejmě to neznamená, že jednoduché cukry jsou pro mě dobré, ale vzhledem k tomu, že mám geneticky zvýšenou chuť na sladké, je jasné, kterým směrem chce má DNA hřešit.

„Ve vědomosti je síla a i se zvýšenou chutí na sladké se dá bojovat. Zkuste si dát od sladkého chvíli detox. Zvýšíte si tím citlivost chuťových pohárků a sladkého pak tolik nesníte,“ radí mi Martina Borčinová.

Z dalších výsledků už tolik nadšená nejsem. Nezdravé nasycené tuky u mě nejen výrazně zvyšují cholesterol, tlak a glykemii, ale výrazně po nich i tloustnu.

„Mnoho lidí namítne, že nezdravé nasycené tuky bychom měli eliminovat všichni, ale takhle geneticky kódované je rozhodně všichni nemají, v tom jste dost unikátní. I proto, že vám se snižováním tělesné váhy moc nepomůže sport, žádná speciální potravina ani kyselina linolová. Při hubnutí bych se u vás zaměřila na kalorie a omezení nasycených tuků,“ přidává další rady genetička.

Konečně se vyznám v tom, jaká dieta je pro mě vhodná. Žádné nízkosacharidové a vysokotukové stravování, ale středomořská kuchyně, ve které hraje prim zelenina. V personalizovaném doporučení mi k tomu aplikace rovnou nabízí potraviny, na které bych se měla zaměřit.

Lepší mrtvý zub než nový

V kategorii Zdraví mi ve výsledcích zářila zelená barva v celé oblasti týkající se očí, mám nízké riziko vzniku glaukomu, krátkozrakosti, astigmatismu i diabetické retinopatie. Naproti tomu výsledky u zubů se červenaly: vysoké riziko zubního kazu, parodontitidy nebo vývojových vad.

„V dospělosti už o většině těchto problémů víte, ale znát genetické riziko vám může pomoci při rozhodování například o zubních implantátech, které nejsou při vysokém riziku parodontitidy ideálním řešením. Samozřejmě že když vám bude chybět zub, vyměníte si ho, ale pokud váháte mezi vyčištěním kanálku a ponecháním si mrtvého zubu a mezi implantátem, na vašem místě bych zvolila mrtvý zub,“ připojuje k výsledkům svůj komentář Martina Borčinová.

Z testů také například definitivně vím, že nikdy nebudu maratonský běžec ani kulturista. Podle výsledků z kategorie Sport mám snížený potenciál nárůstu svalové síly, zvýšené riziko svalové únavy, vysoké riziko hromadění kyseliny mléčné. Ale přece jen mám zvýšený potenciál pro vytrvalost a s tím mohu dál pracovat.

Podle doporučení se mám minimálně třicet minut denně věnovat vytrvalostnímu tréninku a taky mám do pravidelných aktivit přidat aquajogging, který je pro mě vhodný i kvůli vysokému genetickému riziku zranění svalů a vazů.

Škoda že jsem o tomhle riziku nevěděla před dvěma lety, kdy jsem si při badmintonu natrhla sval, věnovala bych násobně více času rozcvičení a protažení.

Dobrou zprávou je, že většina mých výsledků nejde proti sobě. Pokud by to tak bylo, musela bych hledat cesty, jak balancovat mezi dvěma zly.

„U některých lidí mohou například některé tuky snižovat cholesterol a zároveň zvyšovat krevní tlak. Klient potom musí zvolit, kterou bitvu chce primárně bojovat,“ dává jeden z příkladů odbornice na geny.

Díky tomu, že člověk zná svoji DNA, může si dávat věci právě do takovýchto souvislostí a v rozhodování balancovat mezi riziky a potenciály.

„Chodíme k psychologům, abychom se poznali, a nepoznáme vlastní DNA. Přitom její znalost je skvělým nástrojem prevence, který nám může pomoci žít lépe. Věřím, že v budoucnu budou lidé více pracovat s tím, co je u nich neměnné,“ podotýká Martina Borčinová.

Chromozoom spustil nejaktuálnější lifestylové genetické testy před Vánocemi a možnost proniknout do tajů DNA už stejně jako já využily stovky lidí. Zvláště velký zájem je z řad mileniálů, kteří si začínají uvědomovat, že jen chození na preventivní prohlídky nestačí.

A genetické testování má i byznysový potenciál – hodnota trhu byla v roce 2022 odhadována na více než osmnáct miliard dolarů a předpokládá se, že ročně bude růst devítiprocentním tempem s tím, jak na trh vstupují stále nové firmy, které zvyšují edukaci společnosti.