Podzim nás svou náladou často zažene do teplejších koutů, ke krbu a knížce. Naše tělo potřebuje prohřát zvenku i zevnitř a zároveň notnou dávku vitaminů. Přichází chuť na hřejivější pokrmy, jako třeba srnčí na houbách nebo kachní prsa se šípkovou, avšak někdy se hodí i lehčí varianta.

Jednou takovou je právě podzimní salát s kadeřávkem, pečeným květákem a dýní. Skvěle si na něm pochutnáte, tělu dodáte spoustu důležitých vitaminů a zároveň vás bude hřát marocké aroma lahodné pečené zeleniny – to jí dodává orientální směs koření ras el hanout.

kaderavkovy salat s pecenym kvetakem a dyni

Podzimní salát s pečenou zeleninou, kadeřávkem, marockým kořením ras el hanout a tahini zálivkou

Na česnekovou zálivku potřebujete:

  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 lžic citronové šťávy
  • 1 lžíce tahini
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • Špetka soli

Na 4 porce salátu:

  • 1 menší květák (asi 450 g)
  • ½ dýně hokkaido (asi 400 g)
  • 2 až 3 lžičky směsi koření ras el hanout
  • Sůl & pepř
  • 2 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
  • 200 g kadeřavé kapusty
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 50 g pistácií
  • 30 g sušených brusinek
  • 2 fíky
  • 1 kaktusový fík (opuncie)
  • Asi 30 g hoblin parmezánu
  • Řeřicha na ozdobu
kaderavkovy salat s pecenym kvetakem a dyni

Postup

  1. Stroužky česneku i se slupkou (přebytečnou odstaňte) vložte na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte na růžičky obraný květák s vydlabanou a nakrájenou dýní. Hokkaido loupat nemusíte, stačí dle potřeby škrabkou oloupat pouze nehezké části.
  2. Vše posypejte marockým kořením, solí a pepřem. Zakapejte olivovým olejem, v rukách promněte a rovnoměrně rozprostřete. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15 minut, dokud se česnek nerozvoní a nezměkne.
  3. Listy kadeřávku odřízněte od tvrdých stonků a pořádně propláchněte. Vložte je do mísy a jemně do nich rukama vmasírujte olivový olej s citronovou šťávou. Zjemníte tím pevnou texturu a snížíte hořkost kadeřávku.
  4. Vyjměte opatrně z plechu pečený česnek. Dýni s květákem vraťte do trouby na dalších 10 až 15 minut, dokud nezměknou a nezískají pěknou barvu.
  5. Do nádoby mixéru česnek jednoduše ze slupek vyloupněte, přidejte olivový olej, citronovou šťávu, tahini, javorový sirup a špetku soli. Rozmixujte do hladké a jemné zálivky.
  6. Připravený kadeřávek promíchejte se dvěma lžícemi připravené zálivky. Vmíchejte nasucho opečené a nahrubo překrájené pistácie, sušené brusinky a nakrájené fíky. Vše znovu zlehka promíchejte.
  7. Salát nandejte na talíře, přidejte opečenou dýni s květákem a přelijte zálivkou. Posypejte hoblinami parmezánu a ozdobte řeřichou. Můžete podávat s kouskem bagety.

Tipy a triky

  • K salátu se hodí různě upravená vejce: zastřená, na hniličku nebo natvrdo. Kdo by chtěl trošku „přitvrdit“, může salát doplnit kousky vypečené slaniny jako u Caesaru nebo Cobb salátu.
  • Nebojte se dát kadeřávku opravdu pořádnou masáž. Důkladným promnutím budou listy kadeřávku poddajnější i o dost chutnější.
  • Velkou výhodou kadeřávku je, že po přelití zálivkou vůbec nevadne (třeba oproti jiným druhům listových salátů). Vypadá i chutná stále svěže.
  • Ke konci pečení můžete k dýni s květákem přidat i pár naolejovaných listů kadeřávku. Opečou se během pár minut dokřupava. Listy stačí jen lehce osolit a na závěr jimi posypat salát.
kaderavkovy salat s pecenym kvetakem a dyni