Ricotta s jemnou gorgonzolou, vlašské ořechy, na másle smažený pórek a dozlatova opečené brambory na vrstvě křehkého těsta vytvářejí dokonalé spojení chutí. Slaný koláč si nejlépe vychutnáte teplý, ale skvěle lahodí i zastudena.
Pochutnají si na něm nejen vegetariáni, a pokud by ostatním snad chyběl kousek masa, spolu s pórkem stačí osmahnout nakrájenou slaninu nebo šunku. Jemný bramborový quiche nezapomeňte doplnit o jogurtový dip nebo lehký zeleninový salát.
Bramborový koláč s pórkem, sýrem a vlašskými ořechy
Na formu o velikosti 25 x 25 cm potřebujete:
- 350 g hladké mouky
- Špetka soli
- 175 g studeného másla
- 1 lžíci jablečného octa (pro tažnější a křehčí těsto)
- 4 až 5 lžic studené vody
Na náplň:
- 2 lžíce másla + na vymazání
- 2 větší pórky
- 6 snítek tymiánu + na ozdobu
- 1 větvička rozmarýnu
- 650 g baby brambor (typ A)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl & pepř
- 250 g ricotty
- 100 g gorgonzoly
- 60 g vlašských ořechů
Postup
- V míse smíchejte mouku se špetkou soli a přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Pomocí nože máslo do mouky nasekejte na malé části. Pak pomocí konečků prstů vytvořte drobenku.
- Přilijte ocet a podle potřeby postupně vodu. Těsto vytvarujte do čtverce (nebo tvaru formy, kterou použijete) a zabalte do fólie. Nechte v lednici, klidně přes noc, vychladit.
- Těsto vyndejte z lednice, aby povolilo. Na másle osmahněte nakrájený pórek doměkka, potrvá to asi 15 minut. Osolte jej a přidejte 4 snítky obraného tymiánu a jemně nasekané lístky rozmarýnu.
- Mezitím umyjte baby brambory i se slupkou a nakrájejte je na tenké plátky. Smíchejte je v míse s olivovým olejem, solí, pepřem a zbývajícími lístky tymiánu.
- Formu (s vyjímatelným dnem) vymažte máslem. Povolené těsto rozválejte na o něco větší plát, než je forma, a poté dno a zčásti i kraje formy těstem vyložte. Jednoduše ho k formě přitiskněte.
- Ricottu a gorgonzolu dohladka rozmíchejte a stěrkou rozetřete na těsto. Navrch nasypejte nahrubo nasekané ořechy, po celé ploše rozprostřete osmahnutý pórek a na něj vyskládejte plátky brambor.
- Náplň by měla dosahovat až ke krajům těsta. Pečte při 200 °C asi 50 minut do změknutí brambor a získání zlatavé barvy.
- Nechte mírně vychladnout ve formě, poté koláč vyjměte a rozkrájejte na porce. Podávejte jej teplý s jogurtovým dipem. Na ten stačí smíchat bílý jogurt s majonézou, trochu olivového oleje a lístky tymiánu. Chutná skvěle i zastudena.