Ricotta s jemnou gorgonzolou, vlašské ořechy, na másle smažený pórek a dozlatova opečené brambory na vrstvě křehkého těsta vytvářejí dokonalé spojení chutí. Slaný koláč si nejlépe vychutnáte teplý, ale skvěle lahodí i zastudena.

Pochutnají si na něm nejen vegetariáni, a pokud by ostatním snad chyběl kousek masa, spolu s pórkem stačí osmahnout nakrájenou slaninu nebo šunku. Jemný bramborový quiche nezapomeňte doplnit o jogurtový dip nebo lehký zeleninový salát.

Bramborový koláč s pórkem, sýrem a vlašskými ořechy

Na formu o velikosti 25 x 25 cm potřebujete:

  • 350 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 175 g studeného másla
  • 1 lžíci jablečného octa (pro tažnější a křehčí těsto)
  • 4 až 5 lžic studené vody

Na náplň:

  • 2 lžíce másla + na vymazání
  • 2 větší pórky
  • 6 snítek tymiánu + na ozdobu
  • 1 větvička rozmarýnu
  • 650 g baby brambor (typ A)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl & pepř
  • 250 g ricotty
  • 100 g gorgonzoly
  • 60 g vlašských ořechů

Postup

  1. V míse smíchejte mouku se špetkou soli a přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Pomocí nože máslo do mouky nasekejte na malé části. Pak pomocí konečků prstů vytvořte drobenku.
  2. Přilijte ocet a podle potřeby postupně vodu. Těsto vytvarujte do čtverce (nebo tvaru formy, kterou použijete) a zabalte do fólie. Nechte v lednici, klidně přes noc, vychladit.
  3. Těsto vyndejte z lednice, aby povolilo. Na másle osmahněte nakrájený pórek doměkka, potrvá to asi 15 minut. Osolte jej a přidejte 4 snítky obraného tymiánu a jemně nasekané lístky rozmarýnu.
  4. Mezitím umyjte baby brambory i se slupkou a nakrájejte je na tenké plátky. Smíchejte je v míse s olivovým olejem, solí, pepřem a zbývajícími lístky tymiánu.
  5. Formu (s vyjímatelným dnem) vymažte máslem. Povolené těsto rozválejte na o něco větší plát, než je forma, a poté dno a zčásti i kraje formy těstem vyložte. Jednoduše ho k formě přitiskněte.
  6. Ricottu a gorgonzolu dohladka rozmíchejte a stěrkou rozetřete na těsto. Navrch nasypejte nahrubo nasekané ořechy, po celé ploše rozprostřete osmahnutý pórek a na něj vyskládejte plátky brambor.
  7. Náplň by měla dosahovat až ke krajům těsta. Pečte při 200 °C asi 50 minut do změknutí brambor a získání zlatavé barvy.
  8. Nechte mírně vychladnout ve formě, poté koláč vyjměte a rozkrájejte na porce. Podávejte jej teplý s jogurtovým dipem. Na ten stačí smíchat bílý jogurt s majonézou, trochu olivového oleje a lístky tymiánu. Chutná skvěle i zastudena.