Jste gurmet? Tedy člověk, který jídlo miluje a skvěle se v něm vyzná? Pak následující řádky pro vás nebudou žádnou novinkou. Pokud jen rádi chodíte do restaurací a říkáte si, proč zelené fazolky najednou nacházíte na menu jak ve fine diningových podnicích, tak v lokálech jako je třeba Šupina v Třeboni nebo v poké bistrech, máme pro vás odpověď.

Fava fazole, jedna z nejstarších luštěnin na světě, která odborně nese označení bob obecný (nebo dříve také bob koňský), je stará až 4 500 let. Patřila k oblíbeným pokrmům egyptských faraonů a dodnes je součástí svátku Sham Ennessim, což ve volném překladu znamená „vdechovat vánek“.

Dnes tato oslava vypadá tak, že Egypťané všech pohlaví a vyznání směřují do parků, kde fava fazole pojídají za syrova. Jejich sklizeň přichází ve stejnou dobu, kdy v Egyptě kvete strom, kterému se přezdívá „hořící“. Ostrá oranžová stromu delonix královské pak kontrastuje se světle zeleným odstínem fava fazolí na tržišti všude okolo.

Pokud je toužíte ochutnat v restauraci, zajděte si na letní novinku podniku Mlýnec, který nabízí perličku s fava fazolemi i patizony.

Z Košíku vám zase dovezou hummus ozdobený fava fazolemi dle izraelské receptury. Když budete mít štěstí, seženete tyto boby čerstvé v obchodě s orientálními potravinami. Pamatujte na to, že se jedná o sezónní libůstku, která je k dispozici jen na konci jara a v létě. Jinak vaše choutky upokojí fava fazole mražené, které nabízí třeba Makro.

Ukořistili jste je? Výborně, pak se inspirujte přístupem v New Yorku žijící šéfkuchařky Laily Gohar. Její Instagram doporučuji sledovat nejen pro nápadité recepty, ale mnohé z toho, co sdílí, také funguje jako dezert pro oči.

Laila doporučuje fava fazole krátce blanšírovat a pak připravit třeba s polentou. Jejich jemná, ale přesto decentně hořká chuť pak úžasně vynikne. Nebo to zkuste jako starověcí Římané: pojídat sýr pecorino a fazolky k tomu.

A jak připravuje fazolky trendy foodie, alias člověk, který žije všemi proměnami kulinárie? Jako součást fritaty, do které vmíchejte nejen fava fazole, ale také trochu mascarpone. Na závěr poprašte citronovou kúrou a připravili jste si nejlepší pokrm na víkendový brunch.