Christian Dolias by se svým tetováním mohl z fleku hrát člena mexického gangu v nějakém filmu Roberta Rodrigueze. Jenže tenhle Američan má teď úplně jiný úkol. Je v Praze a jeho kuchařské umění má Čechy naučit, jak vypadá mexická kuchyně. Ta pravá a autentická.

Populární kuchař stojí v přítmí restaurace kousek od Staroměstského náměstí v Praze a vášnivě hostům popisuje jídla, která mají před sebou. „Nevařili jsme je tak, jak si někdo myslí, že by mexická jídla měla vypadat. Tohle je mexická kuchyně. Autentická, ne ta, kterou znáte z televize,“ říká.

O kus dál stojí Glenn Spicker, majitel sítě mexických fast foodů Burrito Loco (ve Forbesu jsme o něm psali v loňském prosincovém čísle), a nadšeně ho poslouchá. Dvaadvacet let od chvíle, co poprvé přijel do Prahy, si konečně plní svůj sen. V Masné ulici otevřel luxusní mexickou restauraci pro gurmány, pojmenoval ji Agave a Doliasovi v ní svěřil hlavní roli.

„Je to blázen, ale je dobrý,“ směje se svou americkou češtinou Spicker, ze kterého se v poslední době v Praze trochu nechtěně stává král mexické kuchyně. Agave je už pátý mexický podnik, pod kterým je podepsaný. „Takhle jsem to neplánoval, byla to nutnost. Necessity is the mother of invention,“ dodává.

Abyste tomu rozuměli, Spicker na stejném místě provozoval jednu ze tří poboček svých restaurací Bohemia Bagel, jenže bagely a burger tady moc nefrčely. Takže se Spicker rozhodl pro radikální změnu. „Ten koncept není špatný, ale nechtěl jsem to jen předělat a říct: Jo, teď už je to fakt dobrý a za minulost se omlouvám. Chtěl jsem prostě něco lepšího,“ vypráví.

agave interior_4496

Do nového podniku investoval tři miliony korun a kvůli téhle investici dokonce musel odložit plány na expanzi Burrito Loco. Ty má zatím po Praze tři, čtvrtý fast food je franšíza, ve které má Spicker podíl. A i když Agave sídlí hned vedle jeho zavedené značky, nebojí se srovnání.

„Tohle bude úplně něco jiného. Jiná atmosféra, moderní kuchyně, krásný bar, nekuřácké prostředí a ještě lepší kuchaři. Tohle není žádný český tex mex, žádná sombrera,“ mávne Spicker rukou.

agave interior_4530

Interiér by podle něj měl evokovat koloniální minulost a v potemnělé místnosti, kterou decentně osvětlují jen světla z pergamenového papíru, to celkem funguje. Raritou je ale stejně něco jiného – stupňovitý bar uprostřed restaurace, který připomíná mexické pyramidy.

Jasně, dostanete tady to, na co jste v mexických restauracích zvyklí, jen v jiném, autentičtějším balení. A protože Dolias miluje fusion kuchyni, tak to bude tak trochu i výlet ve stylu mexicko-českého přátelství. Tacos tady proto servíruje třeba i s hovězími líčky a zelím.

agave food_4331

„Dělám to, co si myslím, že je nejlepší,“ říká s výrazným jižanským přízvukem Dolias. Excentrický kuchař se proslavil svou show po celém světě, ve které vaří pod širým nebem pro kohokoliv, kdo přijde. „Nezajímá mě konkurence. Není to o soutěžení. Já to dělám srdcem. V Las Vegas jsou stovky mexických restaurací, ale já to tam stejně dělám po svém,“ tvrdí.

Ve Spickerově Agave už několik týdnů školí tým pěti českých kuchařů. Dolias tady nebude vařit po celý rok, 15. listopadu se vrací domů. Ve Spojených státech totiž otevírá další restauraci a na konci listopadu ho čeká v televizi natáčení jednoho pořadu. Ale v lednu se do Prahy znovu vrátí.

„Chtělo by to, aby tady zůstal déle. Místní kuchaři to také zvládnou, jsou dobře trénovaní, ale je fakt, že se v Americe dívám ještě po někom, kdo by tady mohl být nastálo,“ přiznává Spicker.

Splnění tohoto snu ho zkrátka stálo moc času a peněz, než aby podcenil sebemenší detail.