Činorodý pár Jackie Tran Anh a Thư Phạm, který stojí za známými pražskými podniky Cafefin, Format Coffee, An bistro a Mazelab, otevřel v červenci svůj nejnovější kavárenský přírůstek. Útulné May Cafe, jež dokonale zapadá mezi historické budovy Vinohrad, si rychle získalo přízeň místních obyvatel i návštěvníků.
„Nikdy jsme nepracovali v gastro byznysu. Nemáme zkušenosti s tím, jak to chodí normálně. Proto vlastně děláme, co se nám zlíbí,“ směje se Jackie, který si svůj první milion vydělal jako designér mobilních aplikací.
Se svou ženou Thư provozuje čtyři kavárny a jedno bistro. Všechny podniky mají společné dvě věci: nezaměnitelný design a kvalitní výběrovou kávu. A May Cafe není výjimkou.
„Budete se tu cítit jako u přátel doma,“ popisují kavárnu manželé, zatímco si sedáme na lavičku v malebné předzahrádce umístěné vedle hlavního vchodu.
Na rozdíl od předchozích podniků, které měl na začátku pod drobnohledem Jackie, je nynější kavárna ztvárněním ideálního domova podle jeho ženy Thư Phạm. V každém detailu je tak vidět Thưin osobní styl i kousek jejich vlastního obývacího pokoje, jímž se nechali inspirovat.
May Cafe je místem, kde si můžete dopřát hlavu v oblacích a rozplývat se u toho pocitem štěstí. Alespoň tak by se dala kavárna, v jejímž názvu je slovo „mây“, přeložit z vietnamštiny. Nabízí se také druhé, o něco jednodušší vysvětlení – kavárna nese anglický název měsíce, kdy měla být původně otevřena. Tedy v květnu.
Jestliže duší kavárny je Thư, pak jejím srdcem je Jackieho láska ke kávě. Kvůli ní cestuje po světě a osobně vybírá kávová zrna přímo od farmářů.
K osudovému setkání známého páru došlo v kavárně Cafefin, kde byla Thư pravidelnou zákaznicí. Dnes spolu budují nejen rodinu, ale i společné podnikání. „Nedokážu si představit, že bych něco dělal bez své ženy. Hodně si rozumíme, máme stejný vkus a na všem důležitém se dokážeme domluvit,“ říká jednatřicetiletý Jackie.
Foto May Cafe
Jakmile vstoupíte do May Cafe, okamžitě vás obklopí uvolněná, přívětivá atmosféra. Vkusně zařízená kavárna, do které manželé investovali přes dva miliony korun, spojuje hravost s minimalistickým designem.
Stěny v zemitých tónech zdobí pestrá galerie obrazů, která propůjčuje prostoru osobitý charakter a dojem „domácké pohody“. Ta přirozeně vybízí k tomu, abyste si na chvíli odpočinuli, vychutnali dobrou kávu a nechali se pohltit knihou nebo rozhovorem s přáteli.
Malý prostor operující na 52 metrech čtverečních uvítá v jeden moment až dvacet hostů. V samotném středu leží barový pult z přírodního dřeva, který svou estetikou evokuje útulnost domácí kuchyně. Odtud si užijete perfektní výhled na baristy, jak připravují ručně filtrovanou výběrovou kávu.
Jedním z lákadel kavárny je už zmíněná předzahrádka, která se skrývá pod stíny vinohradských stromů a nabízí klid v jinak rušné centrální lokalitě.
„Chci, aby si lidé spojovali May Cafe nejen s výjimečnou kávou, ale také s našimi vizuálně hravými a lahodnými signature drinky,“ říká Thư, která má tvorbu nabídky na starosti.
Mezi ty nejpopulárnější patří třeba Black Pink, nápoj s jahodovým pyré a černou pěnou obohacenou o aktivní uhlí, nebo Strawberry Fields Latte s jemně našlehanou pěnou z mléka a s kousky jahod. Jejich názvy vymýšlela mladá podnikatelka při procházkách v přírodě nebo se jimi inspirovala na zahraničních cestách.
Signature drinky v May Cafe jsou vizuálně líbivé
Zákazníci si tu vychutnají pestrou snídaňovou i brunchovou nabídku po celý den. Z výběru šesti jídel vyniká bestseller míchaná vejce s kaviárem a krémovým sýrem nebo neodolatelný toast s burratou, smetanou, slaninou a rajčaty. Během víkendu mají opravdu napilno, neboť se tu prostřídá kolem tří až čtyř set lidí.
Foto May Cafe
Míchaná vejce s kaviárem
Foto May Cafe
Toast s burratou
Rodačka z Karlových Varů začala v osmnácti letech prodávat korejskou kosmetiku na internetu, aby si vydělala na řidičský průkaz. Z našetřených peněz si postupně založila e-shop, pak i vlastní kamenný obchod, který si otevřela v pražské Sapě. Ačkoli se podnikání dařilo, rozhodla se obchod později předat, aby pomohla Jackiemu s jeho kavárnou.
V roce 2019, kdy se Cafefin potýkal s vážnými problémy, převzala černovlasá žena podnik do vlastního vedení. Jackie, jeho zakladatel, měl tehdy pochybnosti, a během covidu dokonce uvažoval nad odchodem z gastronomie. „Thư v podstatě zachránila Cafefin,“ dodává zpětně a je rád, že krizi společně překonali.
Podobně jako ostatní podniky v oboru se potýkali s nedostatkem zaměstnanců nebo například se špatným řízením.
„Je hrozně těžké najít kvalitní manažery. A když jsem pak zjistila, že nejde sehnat ani pekaře, musela jsem se naučit péct sama,“ vypráví žena, která je vrchní manažerkou pěti podniků a dělá všechno, od vedení týmu přes pečení, tvorbu menu, drinků až po finance.
Thu Pham před kavárnou May Cafe
„Viděla jsem chyby v systému a začala jsem věci měnit,“ dodává Thư , jež díky svému can-do přístupu podnik doslova postavila na nohy. Klíč k úspěchu vidí hlavně v dobrém týmu, který věří ve vás a váš produkt, a v jasně nastavených pravidlech a procesech.
Pokud chcete být odlišní, musíte věřit svým nápadům a být ochotní jim obětovat čas a energii.
Sympatická Thư ráda vaří pro přátele a rodinu. První měsíc od otevření jejich nejnovějšího podniku byl prý hektický, proto každý den po práci zůstávali v kavárně, aby si tu v klidu společně uvařili a povečeřeli. Z toho vzešel jeden skvělý nápad: uspořádat rodinnou večeři pro kamarády a zájemce, kteří by chtěli zažít vietnamské stolování a ochutnat autentická jídla.
Nevinná myšlenka se během několika krátkých dní proměnila ve skutečnost a malá večeře, kde jste mohli vyzkoušet třeba krabí polévku nebo vietnamský vodní špenát „rau muống“, slavila úspěch.
„Chceme pořádat rodinné večeře v kavárně častěji, aby mohli lidé zažít pocit pohostinnosti a blízkosti,“ uzavírají podnikaví manželé. Kavárna se nepochybně stala jejich druhým domovem.