V nadsázce řečeno, do Prahy nemusíte cestovat dvakrát, abyste ji dvakrát viděli. Stačí si dát o pár drinků navíc. A v žádném jiném městě planety to nejde snadněji, česká metropole je totiž v celosvětovém měřítku místem s největším počtem barů a hospod na hlavu. Na 100 tisíc lidí tam připadá 47,87 místa, kde si jde pořádně přihnout.
Plyne to z čerstvé studie serveru money.co.uk, který vycházel
z výčtu podniků uvedených na Tripadvisoru, internetové stránce
věnované turismu a cestování. Tripadvisor zaznamenal v Praze 631
hospod a barů, k lehkému výpočtu následně stačilo přidat
celkový počet obyvatel.
Praha zvítězila s poměrně jasným náskokem. Nestačila na ni ani Mekka hazardu, americké Las Vegas, kde je 41,89 baru na 100 tisíc obyvatel. Následuje Orlando na Floridě (40,06), a pak se odstupy ještě prohlubují. Čtvrtý byl Edinburgh (34,29), páté San Francisco (27,03), šestý Amsterdam (22,56), sedmý Krakov (21,83), osmý Dublin (19,98), deváté Miami (18,41) a desátý Tallinn (16,82).
Analýza konstatuje, že nejhustější koncentrace barů je ve čtvrtích Malá Strana, Staré Město, Žižkov a Nusle. Status Prahy coby matičky hospod a barů podporuje i statistika, podle které se ve městě vypije globálně nejvíc piva, konkrétně 144 litrů ročně na osobu. V tomto ohledu je druhý Krakov (127), za nímž následuje německé trio Berlín, Mnichov a Frankfurt (shodně 107).
Autoři studie poukazují na zjevný fakt, že na spotřebě piva se kromě místních podílejí i turisté.
S tím souhlasí i Václav Vojíř, provozovatel Bugsy´’s baru, Bistra Špejle, Potrefené Husy Na Verandách a dalších gastroprovozů. „Na jednu stranu mě pražské prvenství překvapuje, na druhou stranu má logiku, protože spojení atraktivní destinace se stále brutálně levným pivem ve srovnání s okolím dělá z Prahy tradiční cíl pivní turistiky, což pochopitelně ovlivňuje množství s tím spojených podniků,“ míní Vojíř.
Stejný muž upozorňuje, že se pohybuje v prostředí prémiových
barů, takže nedokáže zhodnotit úroveň všech podniků, nicméně
v sektoru, o němž má přehled, se podle něj Praha těší
vysokému kreditu. „V oblasti mixologie a koktejlových barů patří
Praha zcela jistě mezi absolutní světovou špičku,“ tvrdí
Vojíř.