Některé požitky jsou lepší, pokud je navzájem kombinujete. Zasněžené alpské svahy a prvotřídní gastronomie v odpovídajícím prostředí mezi takové harmonické souzvuky bezpochyby patří.

Svůj příští výlet za dlouhými sjezdovými tratěmi nebo nadýchaným prašanem můžete naplánovat i podle toho, kde vám dobře a nevšedně uvaří. Tady je několik tipů na místa, kde najdete obojí na skvělé úrovni:

La Bouitte, Saint-Martin-de-Belleville, Francie

V jedné z menších horských vesnic ležících na trase do Tří údolí najdete nevelký rustikální hotel s restaurací, kterou vede dvojice René a Maxime Meilleurovi, otec a syn.

Tradice Savojska se tu promítají jak do prostředí, tak do nabídky jídel. Na výběr jsou menu o třech, čtyřech, pěti nebo osmi chodech a mezi vyhlášené speciality patří květákový sníh, foie gras s divokými houbami nebo ragú ze zdejších uzenin. Běžné suroviny v dramatických úpravách a tři michelinské hvězdy k tomu.

St. Hubertus, San Cassiano, Itálie

Kdo by dnes řekl, že útulná restaurace s loveckými trofejemi bývala jen zadní částí hotelové pizzerie? Pak ale dostal prostor na starosti šéfkuchař Norbert Niederkofler. A vybudoval alpskou restauraci, kde maximálně využívá chutě a vůně regionu: borovice, jalovec, bylinky i květy pocházejí z okolí.

Úsporná prezentace nezapře inspiraci na severu. Za svou brilantní techniku i práci s chutěmi a barvami získal postupně jednu, dvě a nakonec tři michelinské hvězdy.

Überfahrt, Rottach-Egern, Německo

Elegantní bavorský hotel s výhledem na jezero Tegern skýtá nejen dostatek příležitostí pro milovníky lyžování. Vůdčí postava tamní restaurace Christian Jürgens se neomezuje na odkaz minulosti, ale odvážně a zcela soudobým způsobem pracuje s místními i exotičtějšími přísadami.

Do jeho jídel tak pronikají kupříkladu asijské vlivy a ochotně sahá po čerstvých mořských rybách. Pro zájemce nabízí zatím jediný bavorský držitel tří hvězdiček i kurzy vaření.

Le 1947, Courchevel, Francie

Nejvýše položená z vesnic tvořících dohromady savojské horské městečko Courchevel bývá považována za klenot Alp. Courchevel 1850 (podle nadmořské výšky) je místo s vysokou koncentrací luxusního ubytování, celebrit a přepychu všeho druhu.

Není proto divu, že v moderně pojatém hotelu Cheval Blanc se vlády nad restaurací ujal Yannick Alléno. Svým hostům nabízí intimní gastronomický zážitek v soudobém pojetí, který se proměňuje s každým ročním obdobím. Tři hvězdy ovšem zůstávají.

Schauenstein, Fürstenau, Švýcarsko

Zámeček v údolí Domleschg slouží už nějakou dobu jako hotýlek o devíti pokojích a apartmá. Přestože jde o historickou stavbu, interiéry jsou pojaté jako rozvážná kombinace tradičního a moderního. Třemi hvězdičkami oceněný šéfkuchař Andreas Caminada v podobném duchu nabízí svá tří- až šestichodová menu, ve kterých se nebojí experimentovat.

Hovězí jazyk tak například může nést ingredience vyvolávající všech pět základních chutí, od sladké po umami. A večeře tu znamená i malou výpravu po prostorách zámečku – pro každou její část je zvolena jiná místnost.