Ještě nedávno se báli, že kvůli cenám elektřiny zkrachují. Přežili a chystají velkou expanzi, mimo jiné do německých supermarketů. Příběh medovníku od české firmy Vizard přitom začal před víc než pětadvaceti lety.
Sídlištěm na pražském Chodově se line typická medovo-ořechová vůně. Rozlehlá pekárna, v níž každý měsíc upečou dvě stě tisíc dortů v pěti různých příchutích, leží tak trochu schovaná mezi paneláky. Ve směnném provozu se v ní ale střídá stovka zaměstnanců a dort je běžnou součástí české kavárenské nabídky, stejně jako pultů supermarketů.
Historie firmy Vizard, která populární medovník vyrábí, přitom začala úplnou náhodou, v obývacím pokoji rodiny Chibovských. Psal se rok 1996 a Alexandr Chibovský právě slavil desáté narozeniny. Jeho maminka Mariana mu upekla dort s medem podle starého rodinného receptu.
Forbes Digital Premium
10. 5. 20247 min
Silvie Friedmannová
redaktorka Forbes Česko
Začínala v regionálních redakcích veřejnoprávních médií. Po letech ve Zpravodajství České televize, kde působila jako reportérka, moderátorka zpráv a editorka, pracovala v byznysové redakci Seznam Zpráv. Součástí redakce magazínu Forbes je od listopadu 2023.