Ještě nedávno se báli, že kvůli cenám elektřiny zkrachují. Přežili a chystají velkou expanzi, mimo jiné do německých supermarketů. Příběh medovníku od české firmy Vizard přitom začal před víc než pětadvaceti lety.

Sídlištěm na pražském Chodově se line typická medovo-ořechová vůně. Rozlehlá pekárna, v níž každý měsíc upečou dvě stě tisíc dortů v pěti různých příchutích, leží tak trochu schovaná mezi paneláky. Ve směnném provozu se v ní ale střídá stovka zaměstnanců a dort je běžnou součástí české kavárenské nabídky, stejně jako pultů supermarketů.

Historie firmy Vizard, která populární medovník vyrábí, přitom začala úplnou náhodou, v obývacím pokoji rodiny Chibovských. Psal se rok 1996 a Alexandr Chibovský právě slavil desáté narozeniny. Jeho maminka Mariana mu upekla dort s medem podle starého rodinného receptu. 

Forbes Digital Premium