Pokud vás již nebaví připravovat lívance či palačinky stále dokola, zkuste pro změnu jablka v županu. Tento recept si mnoho z nás pamatuje z dětství od našich babiček, a podzim je ten nejlepší čas, kdy ho opět vytáhnout z šuplíku. Protože co je lepšího než jablka ovoněná skořicí ve spojení s vláčným těstem? Vanilková omáčka celý pokrm pozvedne na vyšší úroveň, pokud ale dáváte přednost neobyčejně obyčejné verzi, s klidným srdcem ji vynechte.
Dejte si záležet na výběru jablek, na tepelnou úpravu se hodí spíše kyselejší a pevné kusy, jistě nešlápnete vedle s odrůdami Gala, Golden Delicious, Pink Lady, Jonagold či Granny Smith.
Zbylé bílky zužitkujte na naši Pavlovu, bezé roládu v čokoládové verzi nebo do nadýchané ovesné kaše.
Jablka v županu se žloutkovou vanilkovou omáčkou
Na 4 porce potřebujete:
- 90 g mléka
- 1 vejce + 1 žloutek navíc
- 120 g hladké mouky
- lžičku kypřicího prášku
- 10 g moučkového cukru
- 1/3 lžičky mleté vanilky
- špetku soli
- 4 jablka
- olej na smažení
Na obalení:
- 4 lžíce moučkového cukru
- lžičku a půl mleté skořice
Na vanilkovou omáčku:
- 250 g mléka
- 70 g smetany ke šlehání
- ½ lžičky mleté vanilky
- 50 g cukru krupice
- 2 žloutky
Postup
- Začněte s přípravou vanilkové omáčky. 200 g mléka společně se smetanou a vanilkou smíchejte v menším hrnci a pomalu zahřívejte. Ve vedlejší misce promíchejte žloutky, cukr a zbylé mléko. Jakmile se na mléce v hrnci objeví první bublinky, okamžitě stáhněte z plotny a za stálého míchání vlijte ke žloutkové směsi. Přes jemné sítko přelijte zpátky do hrnce, snižte teplotu na minimum a za stálého míchání metličkou zahřívejte, dokud omáčka nezhoustne, trvá to cca 5 až 8 minut.
- Následně připravte těsto. Mléko společně s vajíčkem a žloutkem lehce prošlehejte, přidejte mouku, kypřicí prášek, cukr, vanilku a špetku soli a promíchejte do hladkého a hustého těsta. Jablka oloupejte a nakrájejte i s jádřincem na kolečka o tloušťce asi 1 cm. Jádřince opatrně vyříznete, aby kolečka zůstala neporušená.
- Rozpalte pánev s dostatečným množstvím oleje, stačí ho jen pár lžic. Jablečné kolečko vždy namočte v těstě, řádně obalte a pomocí vidličky přemístěte do rozpálené pánve. Opékejte z každé strany dozlatova.
- Osmažená jablka obalte ve směsi moučkového cukru. Pokud je třeba, omáčku lehce přihřejte a můžete servírovat.