Buďme upřímní, většinou nám smutné bílky přebývají v lednici několik dnů a nevíme, kam s nimi. Proto pro vás máme skvělé řešení, jak zbylé bílky využít, jménem bezé roláda. Tato bílková roláda s ořechy, čokoládovým krémem a ovocem je delikátním důkazem, že by byla velká škoda přebytečné bílky vyhodit.

Tip: Bílky je nejlepší mít oddělené od žloutků alespoň přes noc, získají tak vodnatou konzistenci. Nestrachujte se však, pokud máte bílky čerstvé, roláda se i přesto povede.

Co se zbylými žloutky: Jestli přece jen patříte do skupiny zbývajících žloutků, vyzkoušejte také naše báječné žloutkové řezy, osvěžující citronový koláč, klasiku v podobě crème brûlée či rakviček nebo posnídejte vejce Benedikt s holandskou omáčkou.

beze rolada s cokoladovym kremem

Bezé ořechová roláda s čokoládovým krémem

Na 1 roládu potřebujete:

  • 220 g odleželých bílků (asi 7 až 8 bílků)
  • špetka soli
  • 150 g krupicového cukru
  • 70 g hladké mouky
  • 60 g pekanových ořechů

Na krém:

  • 350 g smetanového sýru
  • 180 g hořké čokolády
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 1 lžíce kakaa
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • ovoce na ozdobu

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C a plech o rozměru 40×30 vystelte pečicím papírem. Odleželé bílky spolu se špetkou soli začněte na nejnižší otáčky v robotu či pomocí ručního šlehače šlehat. Jakmile jsou bílé a mírně našlehané, zvyšte rychlost na maximum a začněte po lžících přidávat cukr. Vždy počkejte cca 20 sekund, až poté přidejte další lžíci. Po zašlehání veškerého cukru šlehejte dále na maximální rychlost po dobu asi 5 až 7 minut. Sníh by měl být dokonale našlehaný, lesklý, bez cukrových krystalků a tak hustý, že ho téměř nepůjde oklepat z metličky.
  2. Do vyšlehaného sněhu prosejte hladkou mouku a zapracujte ji lehkými tahy stěrkou. Nakonec přimíchejte najemno rozmixované ořechy. S těstem pracujte rychle a zlehka a zbytečně ho nemíchejte, s každým tahem bude řidší.
  3. Hladké našlehané těsto přelijte na připravený plech a rychle stěrkou či cukrářskou lopatkou uhlaďte. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut či dokud těsto lehce nezrůžoví. Během pečení nasekejte čokoládu na jemné kousky, poté je ve vodní lázni rozpusťte na hladkou čokoládovou omáčku. Nechte kompletně vychladnout.
  4. Upečený korpus vyndejte z trouby a nechte na plechu vychladnout asi 10 minut. Následně těsto překlopte na čistou utěrku, odlepte pečicí papír a nechte dojít do pokojové teploty. Není potřeba ho zatočit do rolády, jako tomu je u piškotové rolády, bezé těsto je pružné.
  5. Jakmile je čokoláda kompletně vychladlá (ale stále tekutá), šlehejte smetanový sýr asi 2 minuty. Následně za stálého šlehání přilijte tenkým pramínkem rozpuštěnou čokoládu a opět prošlehejte do hladkého čokoládového krému.
  6. Ve vedlejší míse vyšlehejte smetanu ke šlehání dotuha, poté ji přidejte spolu s kakaem a vanilkou k čokoládovému krému a prošlehejte dohladka.
  7. Hotovým krémem potřete vychladlou roládu a zatočte ji delší stranou dovnitř, takže bude tlustší a kratší. Malé množství krému nechte na ozdobu. Ten přesuňte do cukrářského sáčku a ozdobte jím vršek rolády. Nakonec poklaďte ovocem a dejte ztuhnout de lednice alespoň na hodinu.
beze rolada s cokoladovym kremem