skip to main content

Perfektní dezert na garden party: lehká mini Pavlova, co se doslova rozpouští na jazyku

Pavlova, dezert, který byl pojmenován po ruské baleríně Anně Pavlově, dostal celý svět, byť se o jeho původu do dneška vedou spory. Ať už se ale zrodil v Austrálii, či na Novém Zélandu, milujeme ho tak jako tak. Jeho lehká nadýchaná textura je zkrátka fantastická a v kombinaci s nakyslým ovocem vytvoří prostě dokonalý dezert!

Abyste u stolu zazářili, je zapotřebí správné propečení, Pavlova totiž rozhodně není žádná vysušená pusinka, jak by se na první pohled mohlo zdát. Ta správná bude mít křupavé okraje, zatímco její vnitřek zůstane stále krásně vláčný a měkký.

Na 10 až 12 malých porcí potřebujete:

  • 4 bílky
  • 230 g krupicového cukru
  • špetku soli
  • lžíci octu
  • 5 g škrobu

Na náplň:

  • 200 g smetany ke šlehání
  • 150 g jahod a rybízu či jiného ovoce
Reklama

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 110 °C a velký plech vyložte pečicím papírem. Bílky společně se špetkou soli nalijte do velké mísy na šlehání či mísy od robota a začněte na nízké otáčky šlehat. Po cca 2 minutách zvyšte na střední rychlost a vyšlehejte tuhý sníh.
  2. Jakmile je sníh tuhý, začněte po lžících přidávat cukr. Po zašlehání veškerého cukru zvyšte rychlost na maximum a šlehejte tak dlouho, dokud sníh není zcela tuhý a cukrové krystalky se nerozpustí, trvá to asi 10 minut. To, že je cukr zašlehaný, poznáte tak, že když promnete mezi prsty trochu sněhu, je zcela hladký. Sníh by na konci šlehání měl být krásně lesklý a hutný. 
  3. Nakonec přidejte ocet a škrob a jen krátce zašlehejte k bílkům. Sníh přesuňte do cukrářského sáčku se zdobící řezanou špičkou a vytvarujete jednotlivá hnízda na pečící papír.
  4. Plech přesuňte do trouby a pečte 60 minut. Když je Pavlova upečená, troubu pouze vypněte a nechte hnízda hodinu chladnout v troubě, poté dvířka lehce pootevřete a nechte uvnitř zcela vychladnout.
  5. Upečená hnízda ozdobte vyšlehanou šlehačkou a ovocem a můžete podávat.                           

Tip: Pavlovu můžete upéct až 2 dny předem. Nenaplněné korpusy skladujte ve vzduchotěsné krabičce v temnu při pokojové teplotě. Jakmile jsou hnízda naplněná šlehačkou, uchovávejte je v lednici a zkonzumujte do 24 hodin.