Krémové rajčatové rizoto uvaříte, i když doma nemáte téměř nic – stačí si pohlídat zásobu rýže, cibule nebo šalotky a rajčat (ať už v podobě passaty, protlaku, nebo drcených v plechovce). Podle sezony a stavu lednice pak přidáte restované lilky, cukety či čerstvá rajčata, ovoníte bazalkou, rozmarýnem, tymiánem nebo oreganem a doplníte sýrem. Mě baví uzený provolone, ale poslouží i klasický parmazán a jídlo báječně zjemní také mascarpone, ricotta či mozzarella.

Lilkové rizoto s rajčaty, bazalkou a uzeným sýrem provolene

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 střední pevné lilky (700 g)
  • Uzená sůl
  • Olivový olej
  • 3 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • 400 g rýže (arborio, carnaroli)
  • 900 ml vývaru
  • 500 ml pasírovaných rajčat
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce balzamika
  • 2 hrsti čerstvé bazalky
  • Čerstvě mletý pepř
  • 150 g uzeného provolone nebo 70 g parmezánu

Postup

  1. Ve velké hluboké pánvi rozpalte štědrou vrstvu oleje a na kostičky pokrájené lilky začněte na střední až vyšší plamen opékat. Po 10 minutách je posypejte uzenou solí a pečte dalších asi 15 minut do měkka a zlatava. Na závěr vmíchejte najemno nasekaný česnek, nechte jen pár vteřin rozvonět a vyndejte stranou.
  2. Mezitím si pokrájejte na malé kostičky cibuli a ohřejte vývar (případně připravte bujon z kvalitní kostky). Do stejné pánve pak podle potřeby přidejte ještě trochu oleje a cibuli na něm nechte zesklovatět. Vmíchejte rýži, minutu opékejte a zalijte vývarem a passatou. Dle slanosti vývaru osolte uzenou solí a za občasného míchání povařte bez poklice doměkka.
  3. Vmíchejte opečené lilky a ještě chvíli prohřejte. Kdyby bylo rizoto příliš husté, zřeďte ho dalším vývarem. Přidejte máslo, balzámový ocet, nasekanou bazalku, čerstvě mletý pepř a polovinu na kostičky pokrájeného sýra, rozdělte na talíře, posypejte zbylým sýrem a případně další bazalku a podávejte.

Úspora času: Sice zašpiníte dva hrnce, ale lilky můžete opékat na vedlejší pánvi zároveň s vařením rizota. Budou tak hotové víceméně ve stejnou dobu a můžete je tak servírovat na něm místo v něm (odpadne potřeba prohřívání v rýži).

Vařte s vínem: Ještě lepší rizoto bude, když k rýži před vývarem přilijete asi 100 ml červeného či bílého vína, necháte ho odpařit a dále budete postupovat podle receptu.

Jaké koupit lilky: Baklažány vybírejte spíše menší a pevné. Pokud jsou velké nebo začínají měknout, raději je před smažením pokrájejte na kostky, prosolte a nechte 20 minut pustit vodu, zbavíte se tak i případné hořkosti. Osušte je papírovou utěrkou a postupujte jako v receptu.