Yucatánský dip z dýňových semínek Sikil P’aak, někdy také poeticky přezdívaný mayský hummus, je výborná veganská pomazánka, která se s menšími obměnami dá připravit i u nás (a chutná skoro tak dobře jako s výhledem na Mexický záliv a sklenkou mezcalu v ruce).
Sikil pak – veganský dip ze semínek
Na 1 misku potřebujete:
- 1 hrnek (150 g) dýňových či tykvových semínek
- 1 hrst (100 g) cherry rajčat nebo tomatillo (mochyně dužnoplodá)
- 2 stroužky česneku
- 1 habanero paprička
- 1 jarní cibulka nebo hrst pažitky
- 3 lžíce sekaného koriandru
- ½ limety
- Uzená sůl
- Rostlinný olej
Postup
- Semínka nasucho na velké pánvi opražte, až se rozvoní a začnou pukat. Hlídejte, abyste je nespálili. Přemístěte je do nádoby mixéru.
- Na stejné pánvi nebo na grilu poté pozvolna opečte rajčata, až jim ztmavne slupka a změkne vnitřek. Přihoďte nahrubo nasekaný česnek, chilli a cibulku a nechte ještě pár vteřin rozvonět.
- Zeleninu přidejte k semínkům a spolu s koriandrem, limetovou šťávou a uzenou solí rozmixujte na ne zcela hladkou pastu – v Mexiku se na přípravu dipu používá kamenný hmoždíř. Podle potřeby zřeďte vodou, vývarem nebo olejem a případně dochuťte další solí či limetkou.
- Podávejte jako pomazánku nebo tradičně spolu s nachos zakápnuté olejem a posypané koriandrem a chilli nebo dýňovými semínky.